Marmaris’in adı nereden geliyor?

Dünya’nın incisi Marmaris’in sadece doğal güzellikleriyle değil, tarihi geçmişi ile de en çok merak edilen tatil beldelerinin başında geliyor.

Marmaris denilince akla ilk gelen eşsiz doğası, manzarası ve doğal güzellikleri. Ancak Marmaris’e gelen yerli ve yabancı turistin bir çoğu Marmaris’in tarihi geçmişini de merak ediyor. Bu merak konularının başında ise Marmaris’in adının nereden geldi? Sorusu yer alıyor.
Marmaris Haber olarak sizlere Marmaris’in adının nereden ve neyden geldiği hakkında bir haber derlemesi yaptık.
“Antik çağlarda Physkos olarak anılıyordu”

Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiye göre Marmaris’in bilinen en eski adı, Antik Karya dönemine ait olan Physkos. M.Ö. 3400’lere dayanan bu isim, Karya dilinde “doğa kenti” anlamına geliyor. Physkos, dönemin önemli liman kentlerinden biriydi ve bölgenin kuzeyinde yer alan Asartepe’de bu döneme ait kalıntılar hâlâ görülebiliyor.

“Marmaris çevresinde yapılan mermer faaliyetinden gelen ismi Mermeris ve Marmaros”

Bir diğer ismi olan Mermeris ve Marmaros Bizans ve Menteşeoğulları dönemlerinde ise bölge, mermer ticaretinin merkezi haline geldi. Bu dönemde şehir “mermer şehri” olarak anılmaya başlandı. Özellikle Menteşeoğulları zamanında şehre “Mermeris” adı verildi. Yunanca’da mermer anlamına gelen “màrmaron” kelimesi ise zamanla “Marmaros” ya da “Marmaras” biçiminde telaffuz edildi. Bu isimler yüzyıllar içinde halk dilinde evrilerek bugünkü “Marmaris” adını aldı.


“Efsaneye göre Mimarı- as”

Marmaris’in ismi resmi kaynaklarda isminin bugünki halinin geliş sürecinin yanı sıra bir de efsanevi olarak anlatılan bir isim geçmişi olduğu belirtiliyor. Efsaneye göre Marmaris adının kökenine dair halk arasında anlatılan ilginç bir rivayet de var. Kanuni Sultan Süleyman, Rodos Seferi sırasında yapımı süren Marmaris Kalesi’ni beğenmemiş ve mimarına sinirlenerek “Mimarı asın!” emrini vermiş. Bu sözün zamanla halk arasında “Marmaris” şeklinde dilden dile yayıldığı rivayet ediliyor. Ancak tarihçiler bu efsanenin bilimsel bir dayanağı olmadığını ve adın bu şekilde ortaya çıkmasının pek mümkün olmadığını belirtiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum