Z KUŞAĞI NASIL BAŞKAN İSTİYOR?

'31 Mart 2024 Yerel Seçimlerin Yaklaşmasıyla Gençler Ne İstiyor, Nasıl Başkan İstiyor' konulu köşe yazımı bir Z kuşağı bireyi olarak kaleme aldım.

İnsanoğlu çocukluk ve gençlik yıllarında yani hayatının en güzel yıllarını yaşayamadan; gece gündüz demeden sınav peşinde koşturuyor. İstediği sonucu elde edemiyor ve bir senesi heba oluyor ve yine sınav yine sınav yine sınav… Peki neden? Neden biliyor musun, çünkü; bizlerin, gençlerin büyük hayalleri var hem de çok büyük hayalleri var.

Gençlerin birçoğu aylık 1250-2000 TL aralığındaki harçlığıyla geçinmeye çalışıyor. Evet, üniversite yılları bireyin kendini tamamen eğitime adaması gerektiği yıllar olmasına rağmen şimdilerde ise “ayı nasıl çıkaracağız” kuşkusu içerisinde.

Z Kuşağının İstekleri Bireysel Mi?
Son zamanlarda toplumumuzun dilinden düşmeyen 2000 ve sonrası doğan kitle yani “Z Kuşağının” istekleri bireysel mi? Kesinlikle öyle düşünmüyorum. Her öğrencinin sıkıntısı, şikayeti, talebi ortak.

Yaklaşan 31 Mart Yerel Seçimlerinde “gençler” kilit rol oynayacak ve sonuçları yüksek oranda belli ölçüde belirleyecek.

Peki Z Kuşağının Bir Belediye Başkanından Beklentisi Ne?
Gençler aslında çok bir şey istemiyor, gençlerin hiçbir şeyden memnun olmadığını düşünmek toplumumuzun vazgeçilmez bir sorunu. Örnek üzerinden gidelim, yaklaşık 22 yaşlarında üniversiteden yeni mezun olmuş bir birey. Bu kişi çocuğunuz, yeğeniniz, kuzeniniz ya da komşunuzun çocuğu. Kim olduğu fark etmeksizin yıllarını ailesinden uzakta eğitimine harcamış maddi ya da manevi zorluklar maruz kalarak okulunu bitirmeyi başarmış. Senelerce mezun olmayı hayal eden o birey mezun olunca işsiz kalma gerçeğiyle yüzleşiyor. Bu genç artık “ailesine yük olduğunu” düşünerek iş bulma imkânının her geçen gün zorlaşmasından dolayı düşük ücretlere sessiz kalmak zorunda kalıyor. Bu bireye nasıl “bir şey beğenmiyor” yakıştırması yapılabilir?
Gençler işte en çokta bu noktada kendilerinin yanında olan bir Belediye Başkanı istiyor.

Peki Gençlerin Beklediği Destek Geliyor Mu?
En basitinden Üniversite ya da lise öğrencilerinin çoğunlukla kullandığı otobüsler belli başlıdır, bir gün etrafınıza dönüp o otobüslerin içine bakın. O otobüsler kaç saatte bir geliyor? Geldiği zaman da doluluk oranına dönüp bir bakın, nefes alınacak yer bile var mı?
Bu duruma şehir ya da ilçe Belediyesi fark etmeksizin bir iyileştirme getirilebilir. Gençler bunu istiyor, gençler böyle bir Belediye Başkanı istiyor. Yaşadıkları ya da okul okudukları şehirde yaşanabilir bir ortam istiyor.

Öte yandan bakacak olursak siz sanıyor musunuz ki gençler parti odaklı düşünüyor? Kesinlikle hayır :) Gençler nasıl düşünüyor biliyor musunuz, ailelerinden kilometrelerce uzakta gelecek umuduyla okumaya gittikleri şehirde parti fark etmeksizin yaşam standartlarının iyi olduğu, gençlerin de dinlendiği, istek ve arzularının karşılandığı bir Başkan istiyor. İnanın A Partisi, B Partisi göz etmeksizin. Yalnızca düşüncelerine önem gösterilen ve verilen sözlerin uygulandığı bir ortam istiyor.

Gençler; bir Belediye Başkanından sadece rekabetten ibaret yoluna devam etmesini değil kendilerinin de görülüp, sorunlarının dinlendiği ve dinlemekle kalmayıp çözümler getirdiği bir Başkan istiyor.

Aslında gençler sadece bir Belediye Başkanı değil “Abi, Abla” istiyor.

Gençler görülmek istiyor. Gençler fark edilmek istiyor. Unutmayın Z kuşağı hiçbir şeyi beğenmiyor değil ya da çok bir şey istemiyor herkes gibi sadece söz haklarının olduğu yaşanabilir bir ortam, gençlerin de arkasında olan, verdiği sözleri tutup bir sonraki başkanlık seçimlerine kadar uygulayan bir Belediye Başkanı istiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum