
Dünya Çiftçiler Gününde “Bir Kapsülde Bin Şifa” Projesi Köyceğiz’de Başladı
Muğla’da kadın çiftçiler tarımsal yeniliklerle buluşuyor. “Bir Kapsülde Bin Şifa” projesi kapsamında susam yetiştiriciliği eğitimi verildi, tohum ve gübre destekleri sağlandı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen “Bir Kapsülde Bin Şifa” projesinin açılış etkinliği, 13 Mayıs'ta Köyceğiz ilçesi Kavakarası Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte ayrıca “Susam Yetiştiriciliği” konulu bir eğitim çalışması düzenlendi.
Etkinlikte ev sahipliğini yapan kadın çiftçi Sevcan Belgrad, projede yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek İl Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü yetkililerine teşekkür etti.
Susam Yetiştiriciliği Eğitimi Verildi
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Mühendisi Dr. Ayşegül Altunok Memiş tarafından susam yetiştiriciliği hakkında teknik bilgiler paylaşıldı. Eğitimin ardından kadın üreticilere susam tohumu ve gübre dağıtımı yapıldı.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlamaları öncesi kadınlarımıza destek
İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, 14 Mayıs tarihi, Bakanlığımız ve çiftçilerimiz için son derece anlamlı ve önemli bir gündür. 1984 yılında Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAD) tarafından alınan bir kararla, 14 Mayıs tarihi "Dünya Çiftçiler Günü" olarak kutlanmaktadır. Bizler de bu özel günün hemen öncesinde, projemizin açılışını yaparak bu anlamlı günü birlikte kutlamak istedik” dedi.
Projenin Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” programı kapsamında yürütüldüğünü belirten Baydar, “Bu proje ile kadın üreticilere 100 bin TL bütçe kapsamında tohum ve gübre desteği sağlıyoruz. Yıl boyunca eğitimler ve saha ziyaretleri sürecek” dedi.
Susam üretiminin Muğla ili için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Baydar, TÜİK verilerine göre İlimizde yaklaşık 15 bin dekar alanda ekilişi gerçekleştirilmektedir. Bu alanın 5450 dekarı Ula ilçesinde yer almaktadır” dedi. Ula İlçesinin “Gökova Susamı” ile Coğrafi İşaret yolunda olduğuna değinen Baydar, Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğü tarafından “Susam Üretimini Geliştirme ve Teşvik” Projesininbu proje ile birlikte susamın topraklarımız için değerini daha da arttıracağını belirtti. Ayrıca TÜİK verilerine değinen Baydar, dekara verimde Türkiye ortalaması 74 kg iken Muğla ortalaması 112 kg, bu da topraklarımızın susam üretimine ne denli uygun olduğunu gösteriyor” dedi.
Kadın Çiftçilere Yerli ve Milli Susam Tohumu Dağıtıldı
Proje kapsamında Muğla’nın pilot ilçelerinde belirlenen kadın çiftçilerimize, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli susam çeşidi “Tanas” tohumu verildi. 20 dönüm araziye toplam 20 kg susam tohumu ekilirken, üreticilere 500 kg taban gübresi ve 10 litre yaprak gübresi desteği sağlandı.
Kadın Odaklı Tarım Projeleri Sürüyor
Baydar, önceki yıllarda da kadın çiftçilere yönelik birçok başarılı projeye imza attıklarını vurguladı. 2021’de “Muğlalı Kadınların Eli Safrana Bulanacak”, 2022’de “Anka Kuşu Misali Kadınlarımız Zeytinleri ile Birlikte Doğacak”, 2023’te “İncirin Muğlalı Kadınlarla Yolculuğu” ve 2024’te “Kadınlarımız Koyunları İle Üretime Katılıyor” projeleri hayata geçirildi.
2024 yılı içinde düzenlenen eğitim programlarına 31.173 çiftçinin katıldığını aktaran Baydar, bu sayının 4.283’ünü kadın çiftçilerin oluşturduğunu söyledi. 2025 yılı itibarıyla ise şimdiden 562 kadın çiftçiye eğitim verildiğini ifade etti.
Etkinlik, eğitim belgelerinin takdimi ve yapılan ikramlarla sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.