Aşkyaka'dan sevgiler

Aşkyaka"..

Dağların eteklerinde şirin mi şirin Ege 'nin cennetten köşelerinden bir mahalle , adı Akyaka..

Uluslararası Yavaş Belde Akyaka 2010 yılında ”Sakin Kent” ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesi son yıllarda tatilcilerin en fazla rağbet ettikleri yerlerin başında geliyor.

Kentler Birliği Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında ”Sakin Kent” ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde tatillerini geçirmeye gelen yerli vatandaşların yanı sıra turistler de büyük ilgi gösteriyor.

Onu bir kere görenler ise Aşkyaka diyorlar. Neden ise, ona verilen sessiz kent ünvanı, sırtını kilometrelerce uzanan yeşilin her tonunu göre bildiğiniz yemyeşil ormanları, ahşap mimarisi dikkat çeken evleri, rengarenk begonvil ağaçları, masmavi denizi, çevresini saran birbirinden güzel sevimli adaları, doğası, sahilleri, tertemiz havası, insan sağlığına iyi geldiği söylenen sodalı Azmak Nehri, nehrin içinde yaşayan kazları ördekleri su kuşları ve akvaryumu andıran görüntüsü ile dört mevsimi de farklı yaşayabileceğiniz kendine özgü bir tatil beldesi olması gelenleri kendine hayran bırakıyor. İşte bu yüzden bir kere gören aşık oluyor bu sevimli şirin mahalleye...

Bir kez gören bir daha vazgeçmiyor Akyaka'ya gelmekten. Adeta alışkanlık yapıyor insanda. Son yıllarda artan aşırı kalabalık tatil anlayışının tamamen dışında, yürüme mesafesinde her türlü aktiviteyi kolaylık yapabilme olanağı ile giderek artan popülerliğe ile tatilcilerin ilgi odağı haline geldi Akyaka..

Bölge de bulunan üniversiteleri ile özellikle öğrencilerin en sevdiği yerlerin başında gelmeye başladı Akyaka. Temiz ve her yer de girebilecek denizi, azmak nehri nde yapılan tekne turu ile yaz boyunca devam eden ada turları ile büyük ilgi çekiyor. Şirin kafeleri restoranları, azmak nehri kıyısındaki çay bahçeleri keyifli bir gün çıkarmak için tercih ediliyor. Genç neslin yanı sıra orta yaş üstü vatandaşların da sakin sessiz olması da tercih edilmesi inde ilk sırayı alıyor. Her yaştaki insanın huzurlu sakin keyifli bir tatil ve gezi yapabileceği doğa harikası bir yer Akyaka...

Gelenler günboyu doğayla baş başa, sessiz bir ortamda dinlenme imkanı bulurken, denizin yanı sıra doğa tutkunları Azmak Nehri içinde tekne gezintisi ile kendilerini bambaşka bir ortamda buluyorlar.

'Kadın Azmağı' su altı bitki örtüsü, elinizle tutuverecekmiş hissine kapılacağınız balıkları, kaplumbağaları ile doğal bir akvaryum görüntüsü oluşturuyor.

Yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Gökova Körfezi'ne dökülen azmakta kişi başı 20 TL'ye tekne turu yapılıyor.

Akyaka'nın denizi, sahili, ormanları ve temiz havası buraya gelenleri kendine hayran bırakıyor.

Nehrin sodalı suyu sağlığa iyi geliyor.

Görünümüyle doğal bir akvaryumu andıran Kadın Azmağı Deresi’nde gezintiye çıkan tatilciler, sazlıkların oluşturduğu labirentlerde doğayla baş başa keyifli bir yolculuk yapıyorlar. Nehrin yüzde 60’ının bol mineralli sodalı olduğu ve sağlık açısından çok iyi geldiği anlatılıyor.

Gezilerde muhteşem doğanın kucağında kimi bu güzel anları fotoğraflayarak ölümsüzleştirirken, kimi de 8 ila 10 derece arasında değişen buz gibi suda yüzmenin keyfini çıkarıyor.

Nehir boyunca bulunan lokantalar da oturup doğanın sunduğu eşsiz ortamı seyrederek dinlenen tatilciler güzel bir gün geçirmenin mutluluğunu doyasıya çıkarıyorlar.

Birinci derece Sit alanı Marmaris ile Muğla’nın ortasında Ula ilçesi sınırlarında bulunan Akyaka mahallesinin nüfusu kışın 5 bine yaklaşırken, yaz aylarında ise bu sayı son yıllarda artan büyük ilgi ile yüz, yüz elli bin civarına ulaşıyor.

Uluslararası yarışmaların da yapıldığı Kite Sörf sahili de gün içinde yapılan aktivitelerle rengarenk bir görüntü sergiliyor.

Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi ile korunan beldede kürek sörfü, kiteboard, rüzgar sörfü gibi ekolojik sporlar da yapılıyor. Köy pazarı da oldukça keyifli. Bölge de yaşayan köylüler kendi ürünlerini pazarda satıyorlar.

Yaklaşık bin 200 metre uzunluğu sahip, Kadın Azmağı ile 4 kilometre uzunluğundaki Akçapınar Azmağı’nın hem kıyıdan hem de denizden çeşitli şekilde kullanılması da tatilcilerin gezi keyfine ayrı bir renk katıyor.

Nehir çevresinde ise değişik kuş türleri sizleri karşılarken, nehir içinde de değişik balık türlerine ve susamurları’na rastlamak mümkün.

Ahşap geleneksel mimari tarzı ile Muğla Ula evleri Akyaka da da göze ilk çarpanlardan. Evlerin estetik tarzı ve doğayla uyumu beldeye ayrı bir görünüm kazandırıyor.

Yaz aylarında ki yoğunluğu geride bırakarak sonbaharın da gelmesiyle yerini sessizliğe bırakan Akyaka 'da daha sessiz dingin huzurlu bir atmosferde tatil geçirmek istiyorum derseniz Akyaka sizleri bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.