Pahalı fiyatına rağmen tezgahlarda kısa sürede tükendi

Pahalı fiyatına rağmen tezgahlarda kısa sürede tükendi

Sonbahar mevsiminin ilk yağmurlarıyla ortaya çıkan çıntar mantarı, pazar tezgahlarında yerini almaz kısa sürede tükendi.Halk arasında sofraların eti olarak bilinen kilosu 40 liradan satışa çıkartılan çıntara Marmarisliler ve yabancılar yoğunilgi gösterdi

Marmaris ilçesinde sonbahar yağmurları ardından sarp tepelerdeki sık ormanlık alanlardaki çam ağaçları altında kendiliğinden yetişen, halk arasında sofraların eti olarak bahsedilen çıntar mantarı tezgâhlarda yerini aldı. Kilosu 40 liradan satışa çıkartılan çıntar yarım kiloluk poşetlerde satılmaya başlandı. Tezgâhlarda yerini alır almaz yerleşik yaşayan yabancılar yanı sıra Marmarisliler yoğun ilgi gösterdi. Halk pazarında çıntarın satılmaya başlandığını öğrenen çok sayıda kişi yüksek fiyatına rağmen kısa sürede tezgâhları boşalttı. Marmaris başta olmak üzere Gökova, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinde ilk yağmur sonrası çıkan, doğada kendiliğinden yetişen çıntar mantarı, kırsal mahallelerde yaşayan birçok kişinin de ekmek kapısı oldu.

TOPLANMASI ZAHMETLİ OLDUĞU İÇİN PAHALI

26 yıldır her Kasım ayında Marmaris halk pazarında sadece çıntar mantarı satmak için gelen Tahsin Keskin, “ Sarp tepelerdeki sık ormanlık alanlarda sonbahar yağmuru sonrası çıkan çıntar mantarının toplanması zahmetli olduğu için ilk başta fiyatları yüksek oluyor. Güney Ege şehirlerinde halk arasında sofraların eti olarak bilinir, hiçbir katkı maddesi olmayan, doğada kendiliğinden yetişen zehirli olmayan mantar türüdür. Geçen sene de kilosu 30 liradan satışa sunduğumuz çıntar mantarı bu yılda fiyatı gelen zamlarla 10 lira arttı. Halkımıza pahalı geldiği için yarım kiloluk paketlerde satıyoruz” dedi. Ahmet Çapar ise, “ Yarım kilosu 20 liradan satışa sunduk. Bir saat içinde 14 kilo çıntar tükendi. Et tadında olduğu için ilgi çok fazla. Çıntar mantarının közde, ızgara da veya tavada yumurta ile kızartması yapıldığında çok lezzetli olur “ dedi. İlçede yerleşik yaşayan Türk ile evli Rus Valeria Öztürk, “ Pazarı dolaşırken gördüm ve çok güzel olduğunu biliyorum. Yumurta ile kavurması çok güzel oluyor. 1,5 kilo satın aldım” dedi.

SOFRALARIN ETİ OLARAK BİLİNİR
Marmaris Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri, “Şemsiye gibi geniş olup, kızıla çalan turuncumsu renkte bir mantar türüdür. Ormanlık alanlarda özellikle çam ağaçlarının dökülen yaprakların altında doğal olarak kendiliğinden çıkar. Sonbaharın ilk yağmurları ardından görülmeye başlar. Muğla'nın özellikle kırsal mahallelerinde oturanlar, bu mantarı sofraların eti olarak bilir. Et tadı veren çok güzel lezzetlidir. Bu tür zehirli değildir. 3 şekilde yemek olarak hazırlanabilir. En çok tercih edilen mangaldır. Fırında ve kavurma olarak hazırlanması en bilindik şeklidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.