MARMARİS'TE MÜZİK YASAKLARINA TEPKİYE ODA VE STK'LARDA DAHİL OLDU

MARMARİS'TE MÜZİK YASAKLARINA TEPKİYE ODA VE STK'LARDA DAHİL OLDU

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte turizmde oldukça hareketli günler geçiren Marmaris’te halen devam eden müzik yasağına tepkiler sürüyor. Konu ile ilgili Marmaris Ticaret Odası, TÜRSAB ve GETOB temsilcileri konuştu.

Geçtiğimiz son iki yıl pandemi tedbirleri kapsamında uygulanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle oldukça sıkıntılı günler yaşayan Marmaris, seyahat tedbirlerinin kaldırılması ile birlikte eski günlerine döndü. Özellikle İngiliz turistlerden gelen yoğun talep nedeniyle turizmcilerin yüzü gülüyor. Pandemi ile birlikte hayata geçirilen tedbirler geçtiğimiz Nisan ayında kaldırılırken, 10 Mayıs itibariyle de müzik yayın yasağı saati 01:00’e uzatılmıştı. Halen sıkı bir şekilde uygulanan yasak hakkında Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı S. Mutlu Ayhan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin ve Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deliveli görüşlerini aktardı.

MTO Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan; “ Son iki yıl Marmaris iş camiası adına oldukça zorlu geçti. Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş ve yüksek enflasyon neticesinde artan maliyetler nedeniyle zor şartlar altında ticaretimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Bu yıl turizm sezonunun verimli geçmesi adına büyük uğraş verdik. Salgın, savaş, ekonomik kriz, sel, yangınlar gibi yaşadığımız onca olumsuzluğa rağmen katıldığımız fuarların ve yaptığımız tanıtım çalışmalarının meyvesini alıyoruz. Önümüzdeki yıl için de çalışmalara başladık. Özellikle Birleşik Krallık, İskandinav, Romanya ve Polonya pazarlarında büyümeyi hedefliyoruz. Büyümede en önemli kriter turist memnuniyeti. İlçemizi ziyaret eden misafirlerimizin büyük bölümü müzik yasağından şikayet ediyor. Müzik yasağı eğlence sektörünün veya destinasyonun sıkıntısı olmaktan çıktı, turizmin sıkıntısı oldu. Henüz sezonun ortasındayken bu yasağın bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin; “Üyelerimizden gelen şikayetlerin başında müzik yayın yasağı yer alıyor. Müzik yayın saatleri eski serbestliğine dönmemesi durumunda sezonun geri kalanını etkileyecektir. Etkisi sadece bu sezonla da kalmayıp, önümüzdeki sezonun rezervasyonlarında düşüşe sebep olacaktır. Yasağın sonlandırılmasını bekliyoruz” dedi.

GETOB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deliveli ise “Turizm birçok farklı motivasyonla ve beklentiyle tatile çıkan misafirleri içerisinde barındırır. Ticari işletmeler ve bölgeler de bu farklı beklentiler doğrultusunda şekillenmiş, tercihlere adapte olmuştur. Eğlence de Marmaris'in öne çıkan unsurları arasında yer almaktadır ve ağırladığımız misafirler geçmişte deneyimledikleri tatiller neticesinde Marmaris'i ziyaret ettiklerinde gece hayatı ve eğlence olanaklarından faydalanmak istemektedirler. Otellerin büyük çoğunluğu akşam yemek servisini müteakip çocuk animasyonu, şovlar, canlı müzik ve eğlence programlarını uygularlar. Otellerin fiziksel yapısına ve genel konseptine bağlı olarak farklılıklar da gösterse 23:30 genellikle animasyonun son bulduğu zamandır. Bünyesinde kapalı eğlence mekanı bulunan işletmeler misafirlerinin bir kısmını bu alanlara yönlendirir, misafirin büyük çoğunluğu ise Marmaris'in Barlar Sokağını tercih eder. Ancak ne yazık ki, pandemi sebebiyle geçen sene yürürlülüğe giren ve bu sene Mayıs ayında 24:00'den 01:00'e uzatılan müzik yasağı sebebiyle, yabancı misafirlerin konaklama tesisleri dışındaki eğlence mekanlarını tercih etmediklerini gözlemlemekteyiz. Misafirlerin 00:00 - 00:30 saat aralığında eğlence mekanlarına ulaşabilecek olmaları ve diğer tatil destinasyonlarında bu alışkanlık ile yine bu saatleri tercih etmeleri neticesinde, müzik yasağı sınırlaması buna engel olmaktadır. Günümüzde tur operatörlerinin Clubbing Holiday, Vibe Hotels gibi farklı konseptler oluşturup eğlence olanaklarını ön plana çıkaran ve bu alanda tanınan otel ve turizm destinasyonlarını tanıttığını ve pazarladığını düşünürsek, müzik kısıtlamasının Türkiye'yi rekabet ettiği ülkelere karşı dezavantajlı duruma düşürecektir.

Unutmamak lazım ki tatil deneyimi bütüncüldür; belirli alanda faaliyet gösteren işletmeler kendi özelinde tatmin olsa dahi misafirin deneyimi daha geniş kapsamlıdır, kent ile entegredir. Misafirlerin tatil deneyimini konakladığı tesis, alışveriş yaptığı mağaza, katıldığı tur, eğlendiği gece kulübüne kadar birçok farklı deneyim oluşturur. Dolayısıyla, 2 senelik pandemi arasından sonra turizmin yaralarını saracağı ilk sezon olan 2022'yi elimizdeki tüm imkanlarla en güçlü ve elverişli bir şekilde birlik ve beraberlik içerisinde, turizmin tüm paydaşlarının ortak kazançlarını gözeterek sürdürmemiz gerekmektedir. Ancak bu sayede Marmaris'imiz turizmde potansiyeline ulaşacak ve hakettiği konuma sahip olacaktır. Bu bağlamda, yürürlükte olan müzik yasağının kaldırılmasının ve pandemi öncesi dönemdeki uygulamaya dönülmesinin sadece bölgemizin değil, rekabet ettiğimiz ülkelere karşı Türkiye'mizin menfaatine olacağı görüşündeyim” şeklinde görüş bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.