MARMARİS'İN COĞRAFİ İŞARET ATAĞI DEVAM EDİYOR

MARMARİS'İN COĞRAFİ İŞARET ATAĞI DEVAM EDİYOR

OPET Doğaya Saygı projesi kapsamında belirlenen üç yöresel ürün için Marmaris Ticaret Odası (MTO) tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret başvurusu yapıldı!

OPET firması, geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarından etkilenen Muğla ilindeki köylerin yeniden kalkınmasına destek olabilmek adına ilin tüm kamu kurumları ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle “OPET Doğaya Saygı” projesini hayata geçirmişti. Marmaris’te Bayır ve Osmaniye Mahalleleri ile başlayan “OPET Doğaya Saygı” projesi kapsamında yangından zarar gören yerleşimlerin kalkınmasına yönelik sosyo ekonomik, arkeolojik ve mimari çalışmalar başlamıştı. Bayır ve Osmaniye Mahalleleri özelinde üç yöresel ürün olan baklava, yazma ve kaşık helvasının coğrafi işaret alabileceğini belirleyen projenin akademisyen ekibi, bu üç ürünün tarihsel geçmişlerinin yüzyılı aştığı ve Marmaris’e özgü ürünler olduklarını belirledi. MTO tarafından coğrafi işaret başvurusu yapılan ürünlerden Bayır baklavası, Marmaris’in Bayır ve Osmaniye mahallerinde düğün ve bayramlar başta olmak üzere özel günlerde yapılan ve hem kuru hem de şerbetli olarak tüketilebilen bir tatlı çeşidi. Kaşık helvası ise kepekli un ile karıştırılmış buğday ununun Marmaris çam balı ile karıştırılarak hamur hale getirildikten sonra kızgın yağda kavrularak içine fındık, fıstık, susam ve ceviz ilave edilerek hazırlanan bir helva türü. Yazma ise sadece evli kadınların kullandığı ve bandana şekli verilmiş yaklaşık 1.5 metre uzunluğunda siyah bez kumaşın kenarlarına kırmızı, mor, pembe, sarı, beyaz ve yeşil renklerden oluşan ve tığ ile işlenen işlemelerden oluşan geleneksel bir el sanatı ürünü.

DESTEK SAĞLADIK VE SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Marmaris Ticaret Odası Başkanı S. Mutlu Ayhan, “Oda olarak Bayır ve Osmaniye mahallerinin yangın sonrası yeniden kalkınması için birçok konuda destek sağladık ve sağlamaya da devam ediyoruz. OPET Doğaya Saygı kurumsal sosyal sorumluk projesi kapsamında belirlenen yöreye özgü bu üç ürün için coğrafi işaret başvurusu odamız tarafından yapılmıştır. Hedefimiz, coğrafi işaretleri alındıktan sonra bu ürünleri ulusal pazara sunmak ve başta Bayır ve Osmaniye olmak üzere ilçemize ekonomik katma değer yaratmak” şeklinde konuştu.

bayir-yazmasi-002.pngbayir-baklavasi-kopya-002.pngkasik-helvasi-kopya-002.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.