KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN ‘BÜYÜK PROJE’

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN ‘BÜYÜK PROJE’

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü , Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ‘Küçük Ölçekli Alabalık Yetiştiriciliğinde Gıda Güvenliği ve Sosyal Uygunluk’ projesi toplantısı ve eğitim çalışmaları gerçekleşti

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO), Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ve Metro Market işbirliğinde ‘Küçük Ölçekli Alabalık Yetiştiriciliğinde Gıda Güvenliği ve Sosyal Uygunluk’ projesi toplantısı ve eğitim çalışmaları gerçekleştirildi. Toplantıda ‘Ölçek olarak küçük, değer olarak büyük’ sloganıyla yürütülen ve sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını amaçlayan projeye yoğun ilgi beklendiği kaydedildi.30 Haziran 2022 tarihinde FTSO Likya Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Dr. Viorel Gutu, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Fethiye Muğla Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, , Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hüseyin Yıldırım, Metro Sürdürülebilirlik ve Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ile küçük ve orta ölçekli alabalık üreticileri katıldı.2022’nin ‘Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı’ ilan edilmesi dolayısıyla Metro Türkiye öncülüğünde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Muğla Alabalık Yetiştiricileri Üretici Birliğince küçük aile balıkçılarının ve geleneksel yöntemlerin korunması için başlatılan projenin açılış konuşmasını Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım yaptı. Projenin pek çok kurum tarafından sahiplenildiğini belirterek küçük üreticilerin desteklenmesinin sektörün genişlemesine yapacağı katkıyı vurgulayan Yıldırım, projenin sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği, gıda güvenliği ve değer zinciri konularında küçük ve orta ölçekli su ürünleri yetiştiricilerine bilgilendirme çalışmaları yapmayı hedeflediğini söyledi.FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra ise “Bilindiği üzere Muğla ili Fethiye ve Seydikemer su yetiştiriciliğinde öncü. Bu iki ilçemizin üretim ve ihracat kapasiteleri oldukça yüksek. Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü’nün bu proje ile sektörü sahiplenmesi oldukça önemli. Biz de FTSO olarak alabalıkla ilgili tanıtım çalışmaları ile sektöre ve üyelerimize katkı vermekteyiz. Küçük üreticilerin sürdürülebilir üretime geçmesi, ticari hacimleri ve pazar paylarının genişletilmesi için atılan tüm adımları destekliyoruz.” diye konuştu.Su ürünleri yetiştiriciliğinin istihdam ve ihracat başta olmak üzere ekonomiye büyük katkısı olduğunu belirten Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da “1980’lerde başlayan kültür balıkçılığı önemli bir ivme kazandı. Sektörde 2021 yılında 97 bin ton ihracat ile 563 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandı. Bu rakamların bu sene 700 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. Gayretlerinden ötürü küçük ve orta ölçekli üreticileri tebrik ediyorum” dedi.

“2000’lerin başında 50 bin ton balık üretilen Türkiye’de bu yıl 500 bin ton balık üretilecek”

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, 2000'lerin başında 50 bin ton balık üretilen Türkiye'de bu yıl yaklaşık 500 bin ton balık üreteceğini söyledi. Balıkçılık sektörünün üreticiler sayesinde hızla büyümeye devam ettiğini ifade eden Atalay, "Avrupa Birliği ülkeleri arasında balık yetiştiriciliğinde birinciyiz. Alabalık yetiştiriciliğinde de dünyada ikinciyiz. Ürettiğimiz ürünler de son derece kaliteli." dedi.Atalay, son 5 yılda balık ihracat rakamının ikiye katlandığını, 1,5 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştiğini vurguladı. Türkiye’de balık üretiminin aksine, tüketiminin düşük olduğunu dile getiren Atalay, "Burada yapılan çalışma, balığı halkın daha rahat tüketmesi için önemli. Ülkemizin her ferdine balık yedirmek, herkesin daha fazla balık tüketmesini sağlamak bizim asli görevlerimizden. Balık tanıtım etkinlikleri yapıyoruz. Balık üreticilerinin sorunlarının da farkındayız ve bu konularda çalışmalarımız sürüyor.” diye konuştu.

Viorel Gutu “Sadece günümüzü yaşamıyoruz”

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ise balıkçılık sektörünün ekonomik, beslenme ve gezegenin geleceği açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Metro'nun sürdürülebilirliği farklı bir seviyeye taşıdığını belirten Gutu, şunları kaydetti:“Sürdürülebilirlik siyasilerin dilinde anılan bir şey olmaktan çıkıp üreticilerin arasında konuşulan seviyeye çıktı. Sadece günümüzü yaşamıyoruz. Bizler, gelecek nesillere de dünyayı bırakabilmek için yaşıyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü olarak balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğiyle ilgili dünyanın farklı yerlerinde ve Türkiye'de çeşitli girişimlere bulunuyoruz. Türkiye ile yürüttüğümüz ortaklık anlaşmamız çerçevesinde gerçekleşen projeler dolayısıyla büyük mutluluk duyuyoruz.”

Konuşmaların ardından eğitim sürecine geçilerek katılımcılara su ürünleri yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiler verildi. Eğitim katılımcıların sertifikalarını almasıyla sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.