İKİNCİ EL ARABA SATIŞINDA 6+6 SINIRI UZATILDI

İKİNCİ EL ARABA SATIŞINDA 6+6 SINIRI UZATILDI

Ticaret Bakanlığı ikinci el araçların sıfır kilometre otomobillerden daha pahalı satılamaması uygulamalarının önüne geçmek için 6 ay 6 bin kilometre şartı uygulamasını 1 Temmuz 2024'e kadar uzattı.

Ticaret Bakanlığı ikinci el araçların sıfır kilometre otomobillerden daha

Ticaret Bakanlığının ikinci el araba fiyatlarındaki fahiş artışın önüne geçmek için 15 Temmuz 2023’de uygulanmaya başlattığı kısıtlama, 1 Ocak 2024 tarihinde sona erecekti. Yapılan yeni düzenlemeye göre “6 ay 6 bin kilometre” kuralı süreyi bir kez daha uzatılmasına imkan verecek şekilde 1 Temmuz 2024'e kadar devam edeceği duyuruldu. Devam ettirilmesine karar verilen bu kısıtlama ile ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır kilometre araç fiyatlarının önüne geçmesi bir kez daha engellenecek.
'Fiyatlar geriledi '
Ticaret Bakanlığının ikinci el araç fiyatlarındaki suni artışa ‘dur’ diyen otomotiv sektörüne yönelik bu tedbiri ile piyasadaki sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlar geriledi, böylelikle kararın olumlu etkileri gözlemlendi.


'Düzenli olarak denetim yapılacak '
Ticari faaliyet olduğu değerlendirilen tüm bireysel satışlar "6 ay-6 bin kilometre" kısıtlama düzenlemesi kapsamında, Bakanlık tarafından düzenli olarak denetlenecek, mevzuata aykırılık halinde bu satıcılar hakkında idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, anılan satışlara ilişkin kayıtlar ile denetim sonuçları kayıt dışı kazancın vergilendirilmesini sağlamak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı ile düzenli olarak paylaşılacak.


'Otomotiv sektörüne yönelik cezaların sayısı arttı '
Bakanlık tarafından; “Pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı işlem tesis eden işletmelere toplam 35 milyon 110 bin 527 lira, 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili bayiye toplam 8 milyon 292 bin 360 lira, Mayıs ayında tüketicilerin sıfır kilometre taşıtlara erişimini zorlaştırıcı uygulamalarda bulunduğu tespit edilen 4 yetkili bayiye toplam 17 milyon 834 bin 400 lira, Haziran ayı içinde ise müşterilerden taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği veya müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edilen 10 yetkili bayiye toplam 49 milyon 44 bin 600 lira” ceza uygulandığı duyuruldu.

S.Muhabir : Fulya Aybat

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.