Üç gün sürecek olan Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Boya Bitkileri çalıştayı başladı

Üç gün sürecek olan Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Boya Bitkileri çalıştayı başladı

Tarım Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Merkezi, Muğla Valiliği destekleri ile Tıbbi Aromatik Bitkilerin ve Boya bitkilerinin yaygınlaştırma ve kümelendirme çalıştayı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’nın katılımı ile başladı.

Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Boya Bitkilerinden ham madde ve ticarete dönüştürülmesi ile katma değer sağlanması planlana proje kapsamında Muğla’nın Pilot İl seçilmesinin ardından çalışmalar hızlandırılarak eğitim ve üretim faaliyetleri arttırıldı.

Marmaris’e bağlı İçmeler Mahallesinde sabah 09.00 ‘da 150 zirai üreticinin katılımı ile başlayan ve üç gün sürecek olan çalıştayda tıbbi aromatik bitkilerin üretim,, sürdürülebilirliği ,Tıbbi Bitkilerde Ham Maddeden Sağlık ve Ticarete Dönüşüm konuları işlenecek.

Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Boya Bitkileri çalıştayı Muğla ve endemik bitkilerin tanıtımını içeren bitkilerin film gösterimi ardından saygı ve istiklal marşı okunması ile başladı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Türkiye Bitkisel Üretim Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, Muğla İl Tarım Müdürü Barış Saylak, il ve ilçe protokolünün katılımı ile çalıştay açılışını yaptılar.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ‘’Burada bulunmamızın amacı tıbbi ve aromatik bitkiler aynı zamanda boya bitkileri kümelenme eğitim çalışması. Burada yapılacak üç günlük çalıştayın başlangıcını yaptık. Sayın Muğla Valimizle birlikte bu kümelenme çalışmasının üçüncüsü olacak inşallah. Amacımız başta Muğla ilimiz olmak üzere ülkemizde yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin eğitimini vermek. Kümelenme çalışması dahilinde birlikte neler yapabileceğimizi değişik üniversitelerden katılan üniversite hocalarımızla birlikte Tarım Orman İl Müdürlüğümüzün değerli çalışanları ve Genel Müdürlükten, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzden çalışanlar var. Burada bir eğitim programımız üç gün süreyle devam edecek. Yaklaşan 2022 yılı 2022 yılının da hedeflerini ortaya koyarak bulmamızı sadece bir turizm şehri değil aynı zamanda önemli bir tarım şehri olması hasebiyle her türlü üretim konusunda daha iyi noktalara taşımak üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz’’ dedi.

Açılış ta kürsüye çıkan İl tarım Müdürü Barış Saylak ‘’ yurt içi ve yurt dışı pazarlarda tüketicilerin istediği kalitede ürün yetiştirmeyi ve pazarlamayı hedefliyoruz. Bunun için de il müdürlüğü olarak elimizden gelen gayretin üzerinde bir performans ile çalışıyoruz. Bu bize yeni pazarlama alanları, yeni pazar alanları yaratacak. Onun ötesinde üretim girdilerin düşürülmesi konusunda ortak hareket ederek güçbirliği içerisinde böyle bir katkısı olacak.Sayın Bakanımız Doktor Bekir Pakdemirli Bey'in Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyefendinin bir talimatı var. Siz yeterki üretin asla maliyetinizin altında tutarak biz sizi mağdur etmeyeceğiz. Önümüzdeki Şubat bahar aylarında devletimizin tarıma destekleri artarak devam edecektir ‘’ dedi.

MUĞLA BAŞARININ HİKAYESİNİ YAZACAK

Türkiye Bitkisel Üretim Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel kürsüde yaptığı konuşmada ‘’Bakanlık olarak 2015 yılında Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesine başlarken temel hedefimiz şuydu. Doğadan toplama ile piyasaya arz edilen ürünlerin kültüre alınmak suretiyle sürdürülebilirliğini sağlamak. Pazarın tüketicinin istediği tür ve çeşitte, güvenilir, izlenebilir ve sürdürülebilir aynı standartta kalitedeki ürünleri piyasaya arz etmekti. Bunu sağlamak amacıyla yola çıktık. Bugünkü geldiğimiz noktada 2021 yılının başından itibaren kümelenme modelini hayata geçirmeyi öngördüğümüz Muğla'yı neden seçtik? Muğla yaklaşık 3600. Endemik bitkinin 400'den fazlasının yetiştiği, birçok ürünün gen merkez olan merkez, Türkiye'nin olmazsa olmaz göz bebeklerinden birisi. Ege'nin incisi ve siz değerli üreticilerimizin biz Muğla'yı kümelenme programına projesinde pilot il olarak seçerken özellikle üreticilerimizin yoğun ilgisini gördük. Muğla'nın oluşturacağı başarı hikayesi tüm Türkiye'ye örnek olacak diye düşünüyorum ‘’ dedi.

Muğla Valisi Orhan Tavlı kürsü konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye desteklerinden dolayı şükranlarını sunduğunu belirterek ‘’Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığımızca 2020 ve 2001 yılında tarımsal içerikli projeler desteklenmekte, yaklaşık bu projelere 10 milyon TL kaynak aktarılmıştır. Muğla olarak tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden ise zengin bir potansiyele üretim için elverişli iklim koşullarına sahibiz. Son yıllarda bitkisel üretimin desteklenmesi ile ilgili yoğun çalışmalar yapıldığını müşahede etmekteyiz. Tabii günümüzde tıbbi ve aromatik bitkiler gıdadan sağlığa, kozmetikten turizme kadar birçok alanı ilgilendiren bir sektör konumundadır. Bitkisel ürünler diyoruz. Çam balının dünya çapında bir numara diyoruz. Milas deldiği yalnız Avrupa Birliği coğrafi işareti almış. Ülkemizdeki tek ve ilk zeytinyağı diyoruz. Tabi bu projeyle entegre bir şekilde yürütülmesi gerekiyor Düzenlenen bu çalıştayın bizim ilimiz, ülkemiz tarımına katkı sunmasını temenni ediyorum’’ sözlerine yer verdi.

İl siyasi parti temsilcilerinin ve ilçe protokolünde yer aldığı çalıştayda konuşmalar sonrası tüm protol hatıra fotoğrafı çektirerek otelden ayrıldılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.