Tarımsal üretimin planlanması ile Muğla’da yeni dönem başlıyor
Muğla’da “Tarımsal Üretim Planlaması Bilgilendirme” toplantılarının ilki bugün İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlendi.
İl Müdürü Barış Saylak’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Bakanlık tarafından aşama aşama hayata geçirilen hayvansal, bitkisel ve su ürünleri üretim planlamasına ilişkin önemli bilgiler paylaşıldı. Toplantıda ayrıca; Muğla’da hastalıktan ari işletmeler başta olmak üzere, birinci derece tarımsal örgüt üyesi üreticilere verilecek ek destekler hakkında da bilgi verildi.
Türkiye’nin ve Muğla’nın tarımsal potansiyelini daha da ileriye taşıması beklenen “Tarımsal Üretim Planlaması” Muğla’daki sektör paydaşları ile istişare edildi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın ev sahipliğindeki toplantıya, Muğla Vali Yardımcısı Murat Kahraman, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak, Ziraat Bankası, TARSİM, TKDK temsilcileri, üretici birlikleri vekooperatiflerin başkan ve yöneticileri ile ziraat odalarının başkanları katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açış konuşmasını yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, üretim planlamasının sadece bir yönetmelik ya da düzenlemeden ibaret olmadığını vurgulayarak, hayvancılık, su ürünleri ve bitkisel üretim tarımsal destek planlamaları ve Resmi Gazete’deyayımlanarak yürürlüğe giren tarım destekleri hakkında kısaca bilgi verdi.
MUĞLA’NIN ARİ İŞLETMELERİ VE ARICILARI İLAVE DESTEKLER ALACAK
2050 yılında Türkiye ve dünya nüfusuna dair çarpıcı projeksiyonlar yapıldığını, buna göre Türkiye nüfusunun 100 milyona ulaşabileceğini söyleyerek konuşmasına başlayan Barış Saylak, daha fazla su kullanımı ve daha fazla üretim anlamına gelen bu gelecek vizyonu öncesinde “Tarımsal Üretim Planlaması”nın çok önemli bir adım, devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu kaydetti. Tarımın emek yoğun bir sektör olduğunu ve üreticilerin emeğinin karşılığını almak istemesinin en doğal hakkı olduğunu belirten Saylak, yeni tarımsal desteklemelerin hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruma altına alan düzenlemeler içerdiğini anlattı. Saylak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu ülke, bu şehir pandemiyi atlattı. Yüzyılın yangınlarını atlattı. Ardından 6 Şubat 2023’te yüzyılın deprem felaketini yaşadık. Küresel iklim değişikliği, savaşlar, daha pek çok şeyle tarımsal üretim girdi maliyetleri yükseldi. Bıçak kemiğe dayandığı için, bugün sizlerleyiz. Türkiye’de ilk kez birileri çıktı, Allah razı olsun, üretim planlamasını gündeme getirdi. Ekilmeyen tarım arazilerinin, en yakın köydeki üreticiye kiralanmasının, STK’lara, üretici örgütlerine kiralanmasının önünün açılmasından söz ediyoruz. İlk kez üç yıllık destekleme planlamalarının üretici tarafından önceden görüleceğini açıklıyoruz. Sözleşmeli üretim yapıyoruz. Üretim planlaması yapıyoruz. Bunun startını da geçtiğimiz gün yayımlanan Bitkisel Üretim Planlaması ile verdik. Mazot, gübre desteği kalktı diye yeri göğü yıkanlar oldu. Allah’tan korkun. Temel üretim desteğinde çarpı üç yapıyoruz 2025 yılından itibaren. Her yıl maliyetler girdiler arttıkça destekler de artırılarak devam edecek.”
Muğla’da, yeni desteklemelerden ayrıcalıklı olarak yararlanacak üreticiler hakkında da bilgi veren Saylak, genç ve kadın üreticilerin, Birinci Derece Tarımsal Örgüt belgesi almaya hak kazanan birlik ve kooperatif üyesi üreticilerin ve ari hayvancılık işletmelerinin alacağı ilave desteklerle ilgili şunları kaydetti:
“Yeni düzenleme ile Bakanlığımız diyor ki, ‘Ey Üreticiler lütfen çatı örgütlerinizle bir araya gelin, gücünüzü birleştirin. Bunu yaptığınız taktirde sizleri daha fazla destekleyeceğiz.’ İlk kez Muğla’da, gezginci arıcılarımıza çok ciddi destekler geldi. Nereye gitsek, mazot çok pahalı diye yakınıyordu arıcılarımız. Bugün için, 100 kovanı olanve 6 bin TL destek alan bir üretici, MAYBİR üyesi ise, genç ve kadın üreticiyse 19 bin TL destek alacak. Bu rakamlar, önümüzdeki süreçte de güncellenecek. Milas Süt Birliği ve Alabalık Birliği üyelerine ise çarpı iki oranında destekleme verilecek. Su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı konusunda Muğla Türkiye lideridir. İlk kez ilimizde çipura, levrek ve midyede üretim planlaması koyuldu. Bir diğer ilave destek de Hayvancılıktan Ari İşletmelerimize geldi. Burada Muğla’nın çok önemli bir ayrıcalığı var. 2019 yılının Kasım ayında göreve geldiğimizde 9 tane hastalıktan ari işletmemiz vardı. 2020 yılında Hastalıktan Ari İşletme Projemizi hayata geçirdik. Bugün 142 ari işletme ile Türkiye birincisiyiz. Yıl sonunda bu sayı 152 olacak. Bugün Bakanlığın destekleme modelinde ari işletmelere ekstra destek var. İşte farkımız.”
Bugünden itibaren İl ve İlçe Müdürlükleri olarak kolları sıvayarak sahaya ineceklerini belirten Barış Saylak, “Sahada, üreticilerimize, üretim planlamasının, desteklemelerin ne olduğunu tek tek anlatacağız. Beraber çözümler bulacağız.” ifadelerini kullandı.
Açış konuşmasının ardından, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Yeşilkaya tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Mevcut destekleme projelerini ve yeni dönemde hayata geçirilmesi planlanan destekleri anlatan Yeşilkaya, kırsal kalkınmaya yönelik yatırım yapmak isteyen üretici ve girişimciler için başvuru süreci hakkında da bilgi verdi.
MUĞLA’DA ARICILARA, ARİ İŞLETMELERE, KADIN VE GENÇLERE EK DESTEKLER GELİYOR
Daha sonra HAYGEM Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın tarafından katılımcılara “Hayvancılık Desteklemeleri” hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirildi.
Taşkın, Bakan İbrahim Yumaklı’nın selamlarıyla başladığı konuşmasında şunları kaydetti:
“Hayvancılık Zincir Politikalarımız var. Sürdürülebilir, verimli ve kaliteli hayvansal üretim için güvenli gıda arzı sağlayacak zincir politikalar geliştirdik. Üretim planlaması, sözleşmeli üretim, desteklerin etkinleştirilmesi, işletmelerin sınıflandırılması, ari işletme eylem planı, süt, ıslah eylem planları ve destekleyici sübvansiyon ve kredileri kapsayan bu zincir politikalar, güvenilir gıda arzına hizmet etmektedir. Üretim planlaması, neyi, nerede, ne kadar üreteceğimizi tespit etmek ve karar vermekanlamına gelmektedir. Planlamanın olması gerektiği konusunda hepimiz hemfikiriz.”
Türkiye tarımında küçük işletme oranının son beş yılda yüzde 88’den yüzde 82’ye düştüğünü, kadın üreticilerin hayvancılık sektöründeki katılımının yüzde 12’de kaldığını anlatan Taşkın, yeni destekleme modeli ile tarımın sigortası sayılan küçük aile işletmelerini, gençleri ve kadınları ilave olarak destekleyeceklerini kaydetti.
HAYGEM Genel Müdür Yardımcısı Taşkın, eski ve yeni model destekleme bütçe dağılımlarını da karşılaştırmalı olarak anlattı.
Kürsüye daha sonra Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak çıktı. Toprak da Bitkisel Üretim Planlamasına dair yeni temel ve üretim geliştirme destekleme modeli hakkında bir sunum yaparak Bitkisel Üretim Yol Haritasını anlattı. Toprak,bitkisel üretim desteklerinin ilk kez üretim döneminden önce ve 3 yıllık olacak şekilde açıklandığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti:
“Yeni destekleme modelinden, Bitkisel üretim yapan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticiler destek alabilecek. Stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime, kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapanlara ilave destekler sağlanacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız.”
Bitkisel üretim planlamasının, ilçelerden başlayarak iller ve bölgeler düzeyinde tarım paydaşlarının, tarım STK’larının katılımı ve görüşleri doğrultusunda, suyu merkeze alarak ve üç yıllık olacak şekilde yapıldığını anlatan Ergin Toprak, 2025 yılından itibaren yeni bir bitkisel üretim destek modelini hayata geçireceklerini kaydetti.
BİRİNCİ DERECE TARIMSAL ÖRGÜT BELGESİ ALANLARA PLAKET SUNULDU
Muğla’nın tarım ve hayvancılık sektörü temsilcilerinin hazır bulunduğu bilgilendirme toplantısında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Birinci Derece Tarımsal Örgüt” belgesi almaya hak kazanan Muğla’daki 3 üretici birliğinin başkanlarına birer plaket sunuldu.
Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin’e plaketini Vali Yardımcısı Murat Kahraman takdim etti. Kahraman, “Muğla’nın özelliği olsa gerek, kadın üreticilerin daha fazla olması çok güzel bir şey. Muğla, çok zengin bir coğrafya. Çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Umarım, bu destekleri üreticilerimiz en iyi şekilde değerlendirebilir. İl ve İlçe Müdürlüklerinden destek ve danışmanlık almaya çalışın.” diyerek, üreticilere yeni dönemde de başarılar diledi.
MAYBİR Başkanı Veli Türk’e de plaketini HAYGEM Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın verdi. Muğla İli Alabalık Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hüseyin Yıldırım da plaketini Bitkisel Üretim Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak ve İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’tan aldı.
Toplantı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü şube müdürlerinin sorumluluk sahalarındaki Üretim Planlamasına ilişkin sunumları, ardından soru ve cevaplarla devam etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.