MÇD MARMARİS DENİZİNİN KURTARILMASI İÇİN SEFERBER OLDU

MÇD MARMARİS DENİZİNİN KURTARILMASI İÇİN SEFERBER OLDU

Marmaris İlçesi’nde, büyük orman yangınları sonrası yağmurlarla oluşan erozyon ile toprağın ve atıkların denizde oluşturduğu kirliliğin önüne geçmek için körfezde inceleme başlatıldı.

Marmaris’in İçmeler Mahallesi karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi Siteler mevkisinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda, geçen yıl 29 Temmuz günü saat 13.00 sıralarında yangın çıktı. Yangın, kuru otların tutuşması ve rüzgârın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Sık kızılçam ağaçlarıyla kaplı İçmeler, Osmaniye ve Turunç Mahallesi’ndeki ormanlık alanlarda kozalakların patlayıp fırlamasıyla yangın, Bayır, Turgut ile Hisarönü Mahallesi’nin eteklerine ulaşarak büyüdü. Havadan ve karadan müdahalelerle alevler 9’uncu günde söndürüldü. Yangınlarda 13 bin 650 hektar alan zarar gördü.

Önünde ağaç engeli kalmayan toprak ile çakıl taşları, yağışlarla birlikte dağlardan derelere oradan da denize akmaya başladı. Dereler, toprak ve çakıl taşlarıyla doldu, ilçenin bazı mahallelerinin kıyılarında adacıklar oluştu. Çevreciler ve bilim insanları, Marmaris’teki erozyonunun verimli toprakların kaybının yanı sıra sel riskinin artmasına, deniz dibindeki doğal dengenin bozulmasına, deniz canlıların ölmesine yol açtığını ileri sürdü, mutlaka ve acil olarak önlem alınması gerektiğini savundu. Her yağmur sonrası Marmaris Körfezi ve İçmeler Mahallesi’nde denizin kahverengiye dönmesiyle endişe verici gelişmeler, harekete geçilmesine sebep oldu. Başta Marmaris Kaymakamlığı desteği ve bir grup turizmci iş insanının maddi katkısıyla Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD), İstanbul ve Ankara merkezli iki firmayla birlikte dört etaplı çalışma başlattı.

İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı Muğla’da tek olan Marmaris Çevrecileri Derneği(MÇD) Marmaris Körfezi’nin kurtarılması için “köprüden önce son çıkış” adı altında temizlik projesi hayata geçti. İstanbul’da Haliç ve İzmir’de körfezin kirliliği temizleyen 4 uzman, 7 sivil ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dalgıçları körfezde ilk etap dalışı gerçekleştirdi. Üç gün boyunca kıyıdan 200 metre açıkta çeşitli deniz dibi noktalarından numuneler alındı. Yapılan incelemelerde dağlardan inen toprağın körfezin bazı bölgelerinde dipte yer yer yükseklikleri 1 buçuk, 2 metreyi bulan balçık tabakası oluştuğu belirlendi, canlı sayısının azaldığı gözlendi.

“KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ”

2011 yılından bugüne kadar Marmaris Körfezi’nde yaşanan kirliliğe dikkat çekmek için alanında uzman bilim adamları ile araştırma yapan Marmaris Çevrecileri Derneği(MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin, inceleme etapların tamamlanmasının ardından hazırlanacak, çözüm önerilerinin de yer alacağı raporu, başta Çevre ve Şehir Bakanlığı olmak üzere yetkili mercilere sunacaklarını kaydetti. Yaklaşık 6 ay önce karşılık yazışma ve görüş alışverişiyle başlattıkları projeye “Köprüden önce son çıkış” adını verdiklerini ifade ederek şöyle konuştu; “2011’den bu yana körfezde defalarca inceleme ve araştırmalar yaptırdık, 11 bin numune laboratuarlarda incelendi. 388 sayfalık rapor hazırlanarak Marmaris, Muğla ve bakanlıklara gönderildi. Ne yazık ki ne Marmaris ne Muğla ne de bakanlıklardan bir sonuç alamadık. Bu dört etaptan oluşacak inceleme sonucunda hazırlayacağım raporları Çevre ve Şehircilik ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na göndereceğiz. Farklı dış etkenlerden ötürü deniz kirlilik tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Ama son yangın felaketinin ardından ortaya çıkan erozyon tehdidi denizdeki tahribatı kat kat arttırdı. Önlem alınmaz, çözüm bulunmaz ise önce doğa sonra turizm zarar görür dolayısıyla geleceğimiz de risk etmiş oluruz. Çünkü köprüden önce son çıkıştayız.”

ÇARE: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Daha önceki yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar ve hazırlanan raporlarının bürokrasi engeline takıldığını ileri süren Kutengin, bu kez işi daha sıkı tutmaya kararlı olduklarını, bu doğrultuda, sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdığını söyledi, “Bürokrasiyi aşamadık, son çaremiz Sayın Cumhurbaşkanımız” dedi. Kutengin’in, Erdoğan’a hitaben yazdığı mektupta, erozyonun yanı sıra Marmaris Körfezi ve koylarına zarar verdiği tespit edilen diğer faktörlerden de bahsedildiği öğrenildi. Öte yandan, İstanbul ile Ankara’dan gelen uzmanlar, Marmaris’ten ayrılmadan önce Kutengin’le birlikte makamında ziyaret ettikleri Kaymakam Ertuğ Şevket Aksoy’u konu ve çalışmaları hakkında bilgilendirdi.

DENİZ DİBİNDE ÇAMUR TABAKASI

Araştırmanın ilk etabında heyeti taşıyan dalış teknenin çapasının, demir attığı bazı yerlerinden çamur içinde çıktığı göze çarptı. Sivil dalgıç ekibinin lideri MÇD Yönetim Kurulu Üyesi Emekli SAS komandosu Tuncer Uysal, “Dalgıç teknesi işletiyorum. Yılın her dönemi dalıyoruz. Körfez dibindeki tabaka her yağışın ardından daha vahim hale geldiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.