FETHİYE VE SEYDİKEMER’İN COĞRAFİ ÜRÜNLERİ ANKARA’DA SANATSEVERLERİN BEĞENİSİNİ TOPLADI

FETHİYE VE SEYDİKEMER’İN COĞRAFİ ÜRÜNLERİ ANKARA’DA SANATSEVERLERİN BEĞENİSİNİ TOPLADI

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Fethiye Belediyesi ve Likya Kadın Girişimi Kooperatifi işbirliğinde Ankara’daki ArtAnkara 8’inci Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nda açılan Fethiye standına ilgi yoğun oldu.

Fuar kapsamında gerçekleştirilen ‘Dastara Altın Dokunuşlar’ defilesi büyük beğeni toplarken, Fethiye ve Seydikemer’in coğrafi işaretli ürünlerinden Yeşilüzümlü Dastarı’nın ön plana çıktığı organizasyonda Seydiler Kilimi ve Kaya Halısı da izleyicilerin ilgisine sunuldu. Defile sonrası tebrikleri kabul eden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı “Ürünlerimizi Türkiye’nin en prestijli organizasyonlarında sanatseverlerle buluşturuyoruz.” dedi.

ATO Congresium’da 10 Mart 2022 tarihinde kapılarını açan fuara 33 ülkeden 1000’i aşkın sanatçı katıldı. 4 bin 500 sanat eserini, sanatseverle buluşturan fuar, paneller, söyleşiler, konserler, dinletiler, workshoplar, bireysel performanslar, defileler ve çeşitli sürprizlerle festival tadında bir organizasyona dönüştü. Fuarda büyük ilgi gören Fethiye standını, Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile İyi Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergün de ziyaret etti. Fethiye ve Seydikemer’in coğrafi işaretli ürünlerinin ön plana çıkarıldığı standa sanatseverler de yoğun ilgi gösterdi.

Dastara Altın Dokunuşlar defilesi büyük beğeni topladı

Fuar kapsamında tasarımcılar Fırat Neziroğlu ve Didem Çapa tarafından hazırlanan Dastara Altın Dokunuşlar defilesi gerçekleştirdi. Tasarımcıların dastarı kumaş olarak kullandığı, yöresel motiflerin modern çizgilerle harmanlanarak, altın aksesuarlarla tamamlandığı kıyafetler, mankenler tarafından podyuma çıkarıldı. Podyuma coğrafi işaretli Seydiler Kilimi ile Fethiye Kaya Halısı’nın serildiği, yine coğrafi işaretli Yeşilüzümlü Dastarı’ndan imal edilen kıyafetlerin sergilendiği defile, sanatseverlerden tam not aldı. Defile sonrası FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ile Likya Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca tebrikleri kabul etti.

Çiğdem Karaca, “Dastarımız emin ellerde olmalı.”

Defileye ilişkin bilgi veren Fethiye Likya Kadın Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca, “Yeşilüzümlümüzün kadınları bu dastarını dokudular. Biz Fethiye Belediyesi ve FTSO ile birlikte neler yapabileceğimizi düşündük. Dastar emin ellerde olmalı ki gün yüzüne çıksın. Ülkemizin değerli dokuma ustası aynı zamanda öğretim üyesi Fırat Neziroğlu’na ulaştık. Dastarımız Fırat beyin ellerinde tekrar hayat buldu.” dedi.Ünlü tasarımcı Fırat Neziroğlu ise, “Fethiye’nin dastarı bu ülkenin en önemli kumaşlarından bir tanesidir. Bu topraklarda doğmuş olduğum için ben yakınlık hissediyorum. Yaptığımız yeni tasarımlar, dünyada bizi hiç bilmeyenlere, hiç alışık olmadıkları bir dili hatırlatıyor olacak. Yeni ne söyleyeceksek eskide var. Eski de Anadolu’da…” diye konuştu.

Başkan Çıralı, “Ürünlerimizi Türkiye’nin en prestijli organizasyonlarında sanatseverlerle buluşturuyoruz.”

Türkiye’den ve dünyadan yüzlerce sanatseverlerin bir araya geldiği Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nda Fethiye standına ve defileye gösterilen ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, son 1 yıl içinde Antalya, İstanbul ve Ankara’daki büyük organizasyonlarda Fethiye ve Seydikemer’in coğrafi işaretli ürünlerini görücüye çıkardıklarını söyledi.

Türkiye’nin en prestijli organizasyonlarına bu ürünleri getirerek bölgenin ve ürünlerin tanıtımına katkı sunmayı hedeflediklerini belirten Başkan Çıralı, “FTSO olarak Seydiler Kilimi, Fethiye Kaya İnciri ve son olarak Fethiye Tahini’ne, belediyemiz ise Kaya Halısı ve Yeşilüzümlü Dastarı’na Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili aldı. Bölgemizde bu ürünlerin üretimi ve tanıtımı açısından yoğun çaba gösteriyor, çok başarılı sonuçlar alıyor, ancak bununla da yetinmiyoruz. Ürünlerimizi Türkiye’nin en prestijli organizasyonlarına getirerek, defilelerle sanatseverlerle buluşturuyoruz. Bugün burada çok başarılı bir defile organizasyonu gerçekleştirildi. Podyumumuzda Seydiler Kilimi, Kaya Halısı, mankenlerimizin ise üzerinde dastarımızdan oluşan göz alıcı kıyafetler vardı. Defilemiz büyük ilgi gördü ve beğeni topladı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu tarz organizasyonlarda sürekli yer almayı istiyoruz. Pandemi ve bizi çok üzen Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte ürünlerimizi uluslararası fuarlara da götürerek, dünyanın beğenisine sunmayı hedefliyoruz. Ben bu organizasyonda katkısı bulunan belediyemize ve kooperatifimize, ayrıca bu ürünlerin imalatından, burada bir defileye dönüşmesine kadar emek veren herkese teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.