Marmaris'in en büyük sorunu 'Ev kiraları nereye gidiyor?'

Marmaris'in en büyük sorunu 'Ev kiraları nereye gidiyor?'

Son yıllarda Marmaris’te yaşanan en büyük sorunlardan biri yüksek fiyatlı kiraların artması oldu ve bu sorundan dolayı hem kiracı hem de ev sahibi epeyce mağdur durumda.

Marmaris'te kiraların artışının arkasındaki nedenleri pek çok şekilde sıralanabilir. Yüksek fiyatlı kiraların bir kısmı, gayrimenkul yatırımcılarının ve emlak şirketlerinin portföylerini genişletmek amacıyla bölgeye yaptıkları yatırımlardan kaynaklanıyor. Özellikle turistik bölgelerdeki arazi ve konutların yüksek talebi, kiralama maliyetlerini artırıyor ve bu durum da kiracılar için ekonomik zorluklar doğuruyor.

‘‘Yüksek fiyatlar Vasıflı personelin Marmaris’ten kaçarak gitmesine sebep oluyor’’

İmar yetersizliği ve bölgede inşaat maliyetlerinden dolayı yeni yapılar yapılamaması en çok karşılaşılan neden olarak gözlenmekte. Özellikle pandemiden sonra iç göç ile yoğunlaşan Ege kasabalarında vasıflı personel ’de yüksek ev kiralarına dayanamayarak ilçeleri terk ediyor. Bu şekilde giderse Marmaris’in en büyük sorunlarından biri yüksek kiralar ile geçinemeyen vasıflı çalışan memur gibi kişilerin severek geldiği değil kaçarak gittiği yer olacak. İki sene önce 2 bin 500 ve 5 bin arasında olan ev kiraları şuanda metrekaresine, konumuna göre fiyartlarına göre artış gösteren ve en düşük 15 binden başlayan evler asgari ücret ile geçinen bir aileyi çokça zorlamaktadır.

Yüksek fiyatlı kiralar vatandaşların çoğunu mağdur ederken adliyelerde Kiracı-Ev sahibi arasındaki davaların sayısı yükselişe geçmiş durumda.

Ev sahibiyle sorun yaşayan Cemre T ‘‘ neredeyse iki senedir oturduğum evde sorun yaşıyorum. Ve asla orta yol bulunamıyor. Ev sahibim sürekli düşük kiradan oturuyorsunuz biz size düşük kiradan verdik diye sürekli tekrar eden ev sahibimizle bir senedir mahkemeliğiz. Eve ilk girdiğimizde 15 binden oturmaya başladık altı ay sonra ev sahibimiz kirayı 35 bin yapmak istedi ve biz kabul etmedik yasal olarak oranda yapılmayan zam biz asgari ücretle geçinen kişileri tatbikîde çok zor duruma sokuyor. Biz aldığımız asgari ücretle 35 bin lira kirayı nasıl verelim. Hadi verdik nasıl geçinelim geçinemeyiz makul fiyatlar olsa biz zaten hiç sıkıntı yaşamayacağız’’ dedi.

Kiracılar kadar ev sahipleri de mağdur durumda. Kiralarını ödemeyen ya da piyasaya göre oldukça az kira ödeyerek ev sahibininin geçimine de zorluk yaşatan kiracılar da ev sahiplerini mağdur ediyor.

Yaklaşık olarak üç senedir kiracısını evinden çıkarmaya çalışan K.S ‘‘ ben burada yaklaşık olarak dört tane ev kiralıyorum. Ama bu davalık olduğum ev beni çok sıkıntıya sokuyor. Evimi yaklaşık olarak beş sene önce tanıdığım diye bu aileye verdim kiraya ama yaklaşık 3 senedir doğru düzgün kira ödemiyorlar. Zam veya daha yüksek fiyatta değilim evimi çok kötü hale getirdiler komşuları kavga gürültüden şikâyetçi, 2500 tl olan kiralarını düzgün ödemiyorlar yaklaşık 8 aydır bir kuruş bile kira ödemiyorlar. Yani yılık olarak evini kiraya vermek isteyen insanları anlıyorum kafasının rahat olması gerekiyor her ay ödendi mi ödene4cek mi diye düşünmek zorunda olmuyorlar. Evet, kiracıları bizler anlıyoruz ama onların da bizi anlayıp daha anlaşmaya açık olmaları gerekiyor bence ben bunu istiyorum’’ sözlerini ifade etti.

Muhabir: Yaren Özdemir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum