YÜCELEN HASTANESİNDEN ‘OBEZİTE’ KONFERANSI

YÜCELEN HASTANESİNDEN ‘OBEZİTE’ KONFERANSI

“Obezite” Konusunda Halkla Açık Konferans Gerçekleştirildi

Dünyanın en önemli sağlık sorunlarından birisi olan obezitenin, gelecek nesiller için sağlık yükü yaratacağı, özellikle diyabet, kalp hastalıkları ve eklem ağrıları gibi kronik durumlar için önemli bir risk faktörü olarak görülmesi nedeniyle obeziteye karşı farkındalık oluşturmak adına Muğla Yücelen Hastanesi konferans salonunda halka yönelik seminer düzenlendi.

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Aydın Keskin’in moderatörlüğünü yaptığı konferansta Ortaca Yücelen Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Alper Boz, Marmaris Yücelen Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Hüseyin Önder Kaya, Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ceren Türk Balcı ve Psikolog Öyküm İlhan’da yaptıkları sunumlarla konferansa renk kattılar.

Muğla Yücelen Hastanesi Obezite Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Aydın Keskin; “Obezite sağlığı bozacak şekilde aşırı beslenme ve bunun sonucunda vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanır.

Günümüzde neden olduğu sağlık problemleri nedeniyle sigaradan sonra önlenebilir ölüm nedenleri arasında ikinci sıradadır. Obezite başta şeker hastalığı olmak üzere , hipertansiyoni, kalp hastalıkları, uyku apnesi, solunum sistemi problemleri ı ve bir çok kanser hastalığının en önemli nedenlerinin başında gelmektedir. Obezitenin en sık nedeni aşırı beslenme, hareketsizlik ve genetik faktörler olmak üzere çeşitlendirilebilir.

Obezite hastalığı günümüzde ameliyat yöntemleri ve gelişen teknolojik ürünler ile sağlıklı bir şekilde tedavi edilebilir bir hastalık haline gelmiştir. Obezite ameliyatları, obezite tedavisinin en etkili ve en kalıcı yöntemidir. Sıkça uyguladığımız tüp mide yani sleeve gastriktomi ve gastrik bypass ameliyatlarıdır. Kliniğimizde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Obezite , cerrahisi laparoskopik dediğimiz kapalı ameliyatlar güvenli bir şekilde uygulanmakta, açık bir ameliyat olmadığı için ameliyat sonrasında sağlıklı kilo kaybı erken dönemde iyileşme ile etkili bir tedavi şeklidir.

Ameliyat sonrasında hem etkili hem kalıcı kilo kaybı olmaktadır hem de obeziteden kaynaklanan hastalıkların ameliyat sayesinde sağlıklı bir şekilde tedavisi sağlanmış olur. Obezite ameliyatları ve ameliyat sonrası takip hastanemizde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. ” dedi.

Ortaca Yücelen Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Alper Boz; “ obezitenin vücut yağ kütlesinin yağsız kütlesine oranla artması, vücutta aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkan fiziksel, ruhsal ve sosyal sorunlara neden olabilen kronik metabolizma bozukluğu olduğunu ifade etti. Endoskopik mide balonu kısacası tok hisset,kilo kaybet olarak adlandırılmaktadır. Yaklaşık 5 yıldır mide balonu uygulamasını, mide ameliyatlarını güvenle yapmaktayız. Yutulabilir mide balon yönteminde endoskopi olmadan kapsül yutulur, midede şişirilir ve 6 ay sonra balon kendiliğinden vücuttan dışarı atılır. Mide balonu; cerrahi yöntem yapılamayan hastalarımıza yönelik uygulanmaktadır.

Başhekim Op.Dr. Alper Boz; “ Son yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye’de obezite sıklığının erkeklerde %50; kadınlarda %40 oranında arttığını, ortalama %30 seviyesinde obezitenin artış gösterdiğini belirtirken; akıllı tartı ve akıllı saat uygulamasına da değindi.

Ortaca Yücelen Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Alper Boz; “Kullandığımız akıllı baskül ve akıllı saat sıradan kilo ölçümü yapmakla kalmaz, kişiye detaylı ölçümleme imkanı da sunar. Smart baskül ile kilo, vücut yağı, vücut su oranı, kemik ve kas kütlesi, vücut kitle indeksi, bazal metobolizma hızı ve viseral yağ oranı gibi birçok veriyi de ayrıca takip edebilirsiniz.

Bluetooth sayesinde mobil uygulama ile veri senkronizasyonu sağlayan smart baskül ile kilo verme süreci başından sonuna kolayca takip edebilmektedir ve kayıt altına alındığı için günlük, haftalık, aylık ilerlemelerinizi görebilir, beslenme programınızın daha doğru düzenlenmesine de yardımcı olur.

Mide balonunun yanında kilo verme sürecinde önemli rol oynayan fiziksel aktivitelerinde takibinin de yapılabildiği akıllı saat uygulamasıyla da adım sayar, antrenmanlarınızın takibini yapar, nabız ölçer, günde aktif olarak geçirilen zamanı ve uyku düzenini gösterir böylece sağlığınızla ilgili birçok veriyi sürekli ölçümler ve kayıt eder. Böylece kişinin daha kontrollü ve sağlıklı bir zayıflama süreci yaşamasına yardımcı olur.

Hasta-doktor- diyetisyen takibini kolaylaştıran mobil uygulama ile akıllı baskülden alınan veriler diyetisyeninizin bilgisayar ekranına düşer bu şekilde hastalarımız efektif bir şekilde de takip edilebilmektedir kısaca mobil uygulama programı ile akıllı tartınızla bluetooth bağlantısı aracılığıyla senkronize olur ve baskülden aldığı verileri doktorunuzla, diyetisyeninizle paylaşır” dedi.

Obezitede mide botoks uygulamaları üzerinde duran Marmaris Yücelen Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. H.Önder Kaya: “ Obezite, vücudun kullanabileceğinden daha fazla kalori tüketmesi sonucu kişinin boy uzunluğunun kilogram cinsinden ağırlığına olan oranının yani vücut kitle indeksinin 30'un üzerinde olması durumudur. Vücutta yağ oranının dengesiz artışı kalp damar hastalıklarına buna bağlı olarak damar tıkanıklığına, inme ve kolesterol yüksekliğine neden olabilir. Obezite nefes darlığını da beraberinde getirir. Mide botoks uygulamasında midenin belirli bir bölümüne botilinium toksini enjekte edilir, böylece midede açlık duygusu bastırılmış olur. Mide botoks uygulaması ile kilodan yaklaşık %15 – 20 oranında kaybedilir. Cerrahi tedavi istemeyen hastalar tarafından tercih edilir. Endoskopik yöntemle uygulandığı için hasta kolaylıkla gündelik hayatına geri döner. Hastada kolay kolay ağrı oluşmaz ”dedi.

Diyetisyen Ceren Türk Balcı; “ Kötü yeme alışkanlığının değişmesi ve hareket obeziteyle mücadelenin temelidir. Geçirilen cerrahi işlemler sonrası sağlıklı diyetler uygulanması oldukça önemlidir. Burada amaç hastanın kas kütle yapısını ve proteinini korumaktır. Birinci hafta berrak sıvı, ikinci hafta koyu sıvı, üçüncü hafta püre dördüncü hafta katı dönem olarak adlandırılmaktadır ” dedi.

Obezitenin psikolojik yönlerine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Öyküm İLHAN; ‘’ Yemek yeme kararı bilişsel bir seçimdir, bilişsel seçimler ise hem genel sağlığımızı hem de psikolojik sağlığımızı etkilemektedir. Ancak bir tartışma konusu olan, psikolojik sağlık mı düzensiz beslenmeden etkilenmektedir? Yoksa psikolojik sağlık sorunları beslenme düzenini mi etkilemektedir? Noktasında, detaylı görüşmeler sonucunda bilgi ediniyor ve çözüm yollarını geliştiriyoruz. Tıkınırcasına yeme ve duygusal açlık ise hastalarımıza sıklıkla karşılaştığımız başlıca problemler. Hastanemizde obez veya morbid obez tanısı almış hastalarımızı, ameliyat öncesi ve sonrası bir kurul olarak ziyaret ediyor ve sonrasında seans planlamaları ile süreç takibini yapıyoruz’’ diyerek konuşmasını tamamladı.

Etkinlik kapsamında katılımcıların, boy-kilo, bel çevresi ölçümü ile vücut kütle indeksi (VKİ) hesaplamaları yapılırken obezite hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu, diyetisyenler öncülüğünde hazırlanan sağlıklı atıştırmalıklar konuklara “cofee break” arasında ikram edildi, konuklarla birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.

obezite3.jpg

obezite7.jpg

obezite-7.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.