DÜNYANIN İNCİSİ'NİN SON KALAN YEŞİL ALANLARI YANDI

MARMARİS’İN dünyaca ünlü turistik İçmeler Mahallesi’nde son kalan kızılçam ağaçlarıyla kaplı orman alanı yandı. Yangın çıkış nedeni enerji hatlarının kısa devre yapması sonucu olarak iddia edildi.

Marmaris İlçesi’ne 11 kilometre mesafedeki İçmeler Mahallesi’ni Turunç Karayolu güzergâhında saat 15.30 sıralarında orman yangını çıktı. Aniden büyüyen alevleri gören vatandaşlar 112 ihbar hattını aradı. Marmaris Orman ve İtfaiye ekipleri yangın yerine seri şekilde seyrederken helikopter kalkışa geçti. Orman ve itfaiye ekipleri yerleşim yerlerini tehdit eden alevlere müdahale başlatırken ilk etapta 2 helikopter havadan sortilerini yaptı. Kısa sürede polis ve jandarma TOMA’ları yangın yerine geldi. Polis, karayolunu sivillerini girişine kapatarak müdahale ekiplerinin geçişini kolaylaştırdı. Sahil Güvenlik ekipleri ise hava müdahale araçların güvenli su alması için İçmeler boğaz trafiğini kapatarak teknelerin geçişini durdurdu.

15 DAKİKADA

15 dakika içinde 7 helikopter ve 4 uçak söndürme çalışmalarına katıldı. Helikopter ile uçaklar 100 metre mesafedeki İçmeler denizinden su alarak sık sortilerle yangının yayılmasını engelledi. Saatteki hızı 30 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle alevler aniden büyüyerek kızılçam ağaçlarındaki ısınan kozalakların mermi gibi fırlamasına neden oldu. Kozalakların fırlamasıyla bir alanda yangın söndürülürken başka bir noktada büyümesine neden oldu. Marmaris ve Muğla Büyükşehir Belediye itfaiye ekipleri yerleşim yerlerine sıçramaması için yoğun çaba sarf etti.

PANİK YAPILMADAN TAHLİYELER YAPILDI

Çıkan orman yangını yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle çok sayıda lüks villa, apart otel boşaltıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne bağlı Marmaris Turizm Meslek Yüksek Okulu Uygulama oteline yangın sıçradı. Yangın kısa sürede binayı sardı. Otelde kurs görenler ve görevliler yangın tüplerini dışarı çıkarttı. Yaralanma ve can kaybının yaşanmadığı yangında 3 araç tamamen yandı. Kimi vatandaşlar evlerinin dibinde yanan alanlara hortum uzatarak su tutmaya çevreyi soğutmaya çalıştı. Bazı vatandaşlar itfaiye ekiplerine yardıma koştu. İtfaiye hortumlarını taşıyarak yardımcı oldu.

1,5 SAAT SONRA KONTROLE ALINDI

Helikopter ve uçakların ardı ardına su atması ile büyümesi muhtemel yangın kontrol altına alındı. 1,5 saat içinde ise yangın söndürüldü. Havadan ve karadan soğutma çalışması yapıldı. 2 hektar fazla kızılçam ağacı yandı. Polis ve jandarma TOMA’ları yerleşim yerlerine sıçramaması için tepeye yakın alanlarda sürekli su sıktı. Yerleşim yerlerine yakın ağaçların tutuşması için itfaiye ekipleri basınçlı su ile sulama yaptı. Yangında Turizm Meslek Yüksek Okulu Uygulama Oteli, bir villa kısmen zarar gördü. 3 araç yandı. 15 konutta tahliye yapıldı.

GÖRÜLMEMİŞ BİRLİK VE BERABERLİK

Marmaris İlçe Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Başkan Yardımcısı İhsan Öztürk ve Burak Demirtaş, Belediye Başkan Vekili Hasan Yaylalı, İlçe Emniyet Müdürü Oktay Kapsız, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Murat Çam yangın yerine ilk olarak gelip koordineli şekilde ekiplerini yönlendirdi. Kaymakam Aksoy, hâkim bir tepede koordineyi sağlarken Belediye Başkanı Oktay ise yangının çıktığı ileri sürülen trafo etrafında çalışmaları takip etti.

VAHİM İDDİALAR

Yangının çıktığı noktada oturan vatandaşlar çok ciddi iddialar ortaya attı. Kimi vatandaşlar, bir ağaç dalının kırılarak enerji nakil tellerine çarpıp kıvılcımın otlarla dolu ormanlık alanda yangının çıktığını iddia etti. Yangına müdahale eden bir vatandaşta yukarıda bir kişinin kartonlar üzerinde kaldığını buradan çıktığını iddia ederek sivil polislere bilgi verdi. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise telefonla televizyon kanallarına bağlanarak yangının elektrik trafosundan kaynaklandığını iddia etti. Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Olay İnceleme ekipleri yangın alanında inceleme yaptı. İstihbarat ekipleri de çevredeki vatandaşlarla görüşerek bilgi aldı. Çevre de bulunan güvenlik kamera kayıtları inceleme altına alındı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri