Mimar Arzu Kayaoğulları Marmaris'in ev fiyatlarındaki artışının sebebini anlattı

Mimar Arzu Kayaoğulları Marmaris'in ev fiyatlarındaki artışının sebebini anlattı

Özellikle pandemi döneminde insanların büyükşehirlerden kasabalara, sahil kentlerine yerleşmek istemesi talep patlaması yaratınca ev ve arsa bulmak zorlaştı.

Marmaris’te hem ev kiraları hem de ev fiyatları geçtiğimiz yıllara oranla neredeyse iki katı artış gösterdi. Kiracılar ve ev, arsa almak isteyenler isyan ederken ev yaptıran vatandaşlar ve müteahhit firmalar da bu fiyatlardan memnun değil.

Marmarisin en büyük yapı firmalarından Marmaris Yapı Firmasının ortağı Mimar Arzu Kayaoğulları ev ve arsalardaki fiyat artışları hakkında ‘’ bu artık hepimizin sorunu oldu özellikle sektörün içinde olduğumuz için bu soru ile çok sık karşılaşıyoruz. Marmaris enteresan bir planlama şekline sahiptir Marmaris’in etrafının dörtte üçü milli parklarla çevrilidir milli parkların bir ucu özel Çevre koruma alanına bağlanır bu ne demektir yani yapısal anlamda planlı alanların çok daha kısıtlı olduğu anlamına gelir’’ dedi.

‘’Yanan alanların imara açılması imkansız ‘’

Mimar Kayaoğlulları yangınlardan sonra yanan alanlara konut, otel yapılacak söylentilerine karşı ‘’Türkiye’deki sık sık duyduğumuz şu alan imara açıldı gibi söylemler, Marmaris için söz konusu değildir geçtiğimiz yaz döneminde çok büyük bir acı bir olay yaşadık, Marmaris’teki orman yangınları sonrası halk arasında şöyle bir söylenti gündeme geldi ‘işte bu alanlar imara açılacak bu alanlar imar alanlarını açmak için mi yakıldı’ böyle bir durum söz konusu değil mümkünatı yok çünkü milli park alanı içinde siz orman vasfını yitirmiş alanları diğer alanlar gibi imara açamazsınız, bu konu mevzuatı aşılması neredeyse imkansız olan planlama şeklidir orman vasfını geri döndürmek zorundadır’’ diye cevap verdi.

Marmaris’te inşaat izni tek bir kuruma bağlı değil

Mimar ve müteahhit Arzu Kayaoğulları ‘’Marmaris’teki kat yüksekliği alanları tamamen yine sınırlandırılmış durumda yani iki kat olan yerlerin üç kata çıkması mümkün değil çünkü plan ve plan notları bunu tamamen kısıtlayan niteliktedir. Marmaris’in diğer bölgelerden bir farklı özelliği daha var belediye mücavir alanları mevcut turizm alanları mevcut planlı planlı alanlar ve plansız alanlar mevcut. Bir çok alanda şöyle karşımıza çıkar buradaki düzenlemeleri yapmak bir tek kurumun elinde değildir bir tek kurum yetkili değildir bir çok kurumun ortak görüşüne ihtiyaç vardır. Bu sebepten haliyle nüfus oranına baktığımız zaman arazi ve alan çok az olduğu için mevcut mülkler ile mevcut araziler her geçen gün çok daha değer kazanacak ‘’ şekinde konuştu.

Marmaris’in planları düzenlenerek yerleşim alanları genişliyor

Mimar Kayaoğulları ‘’Marmaris’in önündeki iki tane yerleşim yeri Marmaris’in sıkışan bu yapılanmasının önünü açacaktır. Bunun biri Marmaris’in Muğla girişindeki Çetibeli bölgesi dediğimiz bölge diğeri de Marmaris’in Datça yarımadasına giden konumdaki Değirmenyanı dediğimiz bölge. Marmaris’in imara açılması değil plan eksikleri tamamlanarak ya da mevcut plan üzerinden yapılaşmanın çok daha böyle yaygın halde sürebileceği iki tane noktadır ‘’ diyerek Marmaris’in iki ucundan yeni yapılanmalara gidileceğini belirtti ve ‘’bunun dışındaki alanlar maalesef 1 ÷ 25.000 plan kapsamında kaldığı için ancak ancak mevcut plan hükümleri kapsamında yapılaşma hakkına sahiptir yani yani özetlemek gerekirse Marmaris’in şu anda kazanmış olduğu mülk değeri Bu fahiş artış aslında geçmişten gelen bir zorunluluktur çünkü mal azaldı konut azaldı arazi azaldı ve her Arazinin değeri o yüzden çok artış gösteriyor ‘’ dedi.

İnşaat malzemelerindeki artış tabi ki konut fiyatlarında etkili oldu

Mimar ve Müteahhit Arzu Kayaoğulları artan fiyatlarda malzemelere gelen zamların da etkisi olduğunu belirterek ‘’geçen sene bu zamanlarda başlamış olduğumuz bir inşaat için almış olduğumuz demir 4bin -4binbeşyüz bandı arasındaydı, demir de zaten günlük fiyatlandırma yapılıyor bugün ise 7bin- 7binbeşyüz bandı arasında gelip gidiyor. İnşaat maliyetlerindeki artış %50’nin üzerinde ve bunun tabii ki sektöre yansıması bir şekilde hızlı gerçekleşiyor çünkü vade süresi bile kısaldı eskiden vadeli yaptığınız inşaattaki o süreç bile daha çok daraldı ‘’ dedi.

En çok memurlar zorlanıyor

Marmaris Yapı Firmasının ortağı Mimar Arzu Kayaoğulları dışardan gelen ve Marmaris’te çalışmak zounda olanlar için ise ‘’Bugün yaşamını Marmaris'te sürdürmek zorunda kalan nedir bu işte memurumuz, polisimiz ,öğretmenimizin yaşam giderleri kendi yaşam standartlarının çok daha üstünde çünkü sadece konut fiyatlarının artması neyi etkiliyor bugün kreş fiyatlarından tutun işyerlerinin kiralarından tutun bunların hepsini ye yansıyor onların hizmet verdiği sektörlere de yansıdığı için yaşam çok daha pahalı hale geliyor ve bunaltıyor insanlar da ister istemez bir sıkıntıya sebep oluyor şimdi baktığımız zaman ‘’ şeklinde konuştu.

Müteahhit Firmalar eskisi gibi kar etmiyor

Hem ev yapan hem de yaptıkları evlerin satışını yapan Marmaris Yapı Firmasının mimarı ve ortağı Kayaoğulları ‘’ kendi firmamız üzerinden bir değerlendirme yaparsam tabii ki bizim için de bazen maalesef e dönüşüyor bu fiyatlar. Vazgeçemediğimiz bir standardımız var o standarda baktığımız zaman 2 artı 1 bir dairenin bizdeki metrekaresi 100 metrekare ile 130 metrekare arasında değişiyor. Bizim satış fiyatlarımız 1,5 milyon TL ile 2 milyon TL arasında değişmektedir ama piyasa şartlarına baktığınız zaman ikinci el evlerde de bunun arasında yaklaşık bir 250 bin TL'lik 300 bin TL'lik bir fark var o zaman ne demek oluyor bu aslında müteahhit burada çok kazanıyor anlamında görmemek lazım bunu yani maliyetin artık kar etmeye Çok da fazla izin vermediğini göstergesidir. Çünkü o maliyet hem arsa fiyatlarında arttı hem de ürünü yaptığımız malzeme anlamında arttı bu da ister istemez bizim sektörümüzdeki kar oranını çok daralttı’’ diyerek kendi kazançlarının da azaldığını anlattı.

Marmaris’te 1 Milyon Liraya da ev var 10 Milyon Liraya da ev var

Mimar Kayaoğulları ev fiyatları ile ilgili ‘’ evlerin bulunduğu lokasyona göre bulunduğu şartlara göre ve yine bulunduğu metrekareye göre tabii ki çok üst düzeyde konutlar az sayıda da olsa mevcut. Özellikle bandında olan evlerin fiyatları bi hayli fazla. Bu da demek oluyor ki Marmaris'te 1 milyona da ev bulmak mümkün 10 milyona da ev bulmak tabii ki mümkün’’ dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.