MARMARİSLİ BALIKÇILAR VE TÜKETİCİLER ZAMLARA İSYAN ETTİ

MARMARİSLİ BALIKÇILAR VE TÜKETİCİLER ZAMLARA İSYAN ETTİ

Marmarisli balıkçılar, akaryakıt fiyatlarındaki artışın deniz ürünlerine de yansıdığını aktardı. Balık halinin en eski işletmecilerinden Durmuş Ali yücel, “ Akaryakıtın aşırı yükselmesi ister istemez balığa yansıyor." dedi.

Kapalı Pazar Yeri’nde bulunan balıkçılar art arda akaryakıta gelen zamlardan etkilenen esnafların başını çekti. Balık tezgâhların önüne gelen Marmarisliler, dört tarafı denizlerle çevrili ilçede fiyatların astronomik rakamlara ulaşmasına sitem etti. Orta gelirlinin vazgeçilmesi arasında yer alan hamsi yüzde yüz zam ile ilk sırada yer alırken deniz çuprası ve levrek ikinci sırayı paylaştı.

Marmaris Balık Hali tezgâhlarında kilo fiyatları; Lapa 35-45 lira, Levrek 100-130, Uskumru 110, Deniz Kefal 65 lira, Çinekop 100-110 lira, Çupra 90-110 lira, İstavrit 40, Hamsi 40, Karadeniz Mezgit 40 lira, Çeşme Barbun 120 lira, Somon 160 lira satışa çıktı. Geçen hafta fiyatlarla bugünkü fiyatları karşılaştıran tüketiciler deniz ürünleri almakta tereddüt etti. Balık restoranları ise toptan uygun fiyatlara almalarına rağmen artışa isyan etti. Tüketici ve işletmelerin pahalı deniz ürünleri şikâyetine balıkçılar ellerinden hiçbir şeyin gelmediğini vurguladı. 40 yıldır balıkçılık yapan Gökova Balıkçılık işletmecisi Durmuş Ali Yücel, “bizde fiyatlardan tedirginiz. Tüketici fiyat etiketlerine isyan ediyor. Tezgâhımız önüne gelen her müşteri fiyatları görünce sitemlerini dile getiriyor. Akaryakıta gelen zamlar nedeniyle tekneler sıklıkla denize çıkmıyor. Balığın az olması ve üst üste gelen zamlar deniz ürünlerinde ciddi artışa neden oldu. Haftanın 3 günü deniz ürünü almaya gelen vatandaşlar bire indirdi. Balık bol olsa bile şu andaki zamlar fiyatları düşürmez” dedi.

RESTORANCILAR İSYANDA

Elektrik fiyatlarına gelen astronomik zam, gıda ürünlerine ardı arda getirilen zamlar restoran işletmecilerini de etkiledi. Özellikle balık restoranları deniz ürünlerinde yüzde yüze ulaşan zamlardan etkilendi. Deniz ürünlerini toptan aldıkları için uygun fiyatlara tezgâhlarına götüren işletmeciler nasıl fiyat politikası uygulayacaklarını şaşırdı. Bir tabak hamsi, bir salata, ekmek, su ve bir duble rakı 150 ile 200 lira arasında fiyat çekildi. Kalamar’ın porsiyonu 90 liradan satılırken bugün yere ve işletmenin sınıfına göre 150-200 lira arasında fiyat etiketi konuldu. Aralık sonunda dört kişi bir balık restoranına oturduğunda deniz ürünleri, meze, 70’lik rakı ve meyve servisi ortalama 1200-1700 lira arasında hesap öder iken bugün 2000 ile 2900 lira arasında fiyat ile masadan kalkıyor. Masa da lüks olarak kabul edilen karides tava, kalamar tava gibi çeşitli deniz ürünleri eklenince fiyat daha da katlanıyor.

TÜKETİCİLERİN SİTEMİ ARTIYOR

Haftanın üç günü mutlaka balık haline uğrayarak deniz ürünleri aldığını söyleyen Fatma Ömürtepe, “ Aile olarak deniz ürünlerini çok seviyoruz. Aralık ve bu Ocak ayında fiyatlar astronomik arttı. Dört bir yanımız denizlerle çevrili ama pahalı deniz ürünleri tüketiyoruz. Aralık aynı sonunda hamsiyi kilosu 20-25 lira arasında satın alırken şimdi 40 liraya ulaştı. Ocak ayının en lezzetlisi istavrit, palamut, çinekof gibi balıklardır. Etiket fiyatlarına baktığımda neredeyse yüzde yüz zam gelmiş. Haftanın üç günü uğramak yerine umarım düşer umuduyla bir kez uğrayıp yarım kilo uygun fiyatlı deniz ürünleri alıyorum” dedi. Arda Solkan ise, “ Evimin kendime ait olması ve iyi bir gelire sahip olmama rağmen artık uygun olan deniz ürünlerini alıyorum. Yâda birçok kişi gibi haftanı bir günü en lezzetli deniz ürününü fiyatına bakmadan kredi kartıyla alıyorum. Ekonomik istikrarsızlık hepimizi etkiledi” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.