MARMARİS DALIŞ SPORU İŞLETMECİLERİ BU YIL HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI

MARMARİS DALIŞ SPORU İŞLETMECİLERİ BU YIL HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI

MARMARİS’te, sekiz dalış sporu teknesinde beş ayda 30 bin kişi eşsiz deniz dibini izledi. Geçen yıllara göre dalış sporlarına ilgi üçte iki düşerken işletmeciler tam kapasite çalışmadı.

Marmaris Yat Limanı, Kordon Caddesi’nde ve İçmeler Mahallesi’nde demirli özel donanımlı 8 tüplü dalış sporu teknesi bu yıl umduğu ilgiyi bulamadı. Tatilci, gurbetçi ve turistlere açık denizde bulunan 15 noktada yarım saati 350 ile 400 lira arasında değişen fiyatlara dalış sporu yaptırıldı. Mayıs-Eylül ayı verilerine göre beş ayda 30 bin kişi dalış sporu yaptı. Hem cennet koyları gezen hem de mavi denizlerin dibini keşfeden turistler ile tatilciler hatıra fotoğrafı, video çektirerek anı ölümsüzleştirdi. 150 günlük dönemde yüzde 80’i tatilci olmak üzere yaşları 16-60 arası hiç tüple dalmamış yaklaşık 20 bin kişi heyecanı yaşadı.

GEÇEN YILLAR VERİLERİNE GÖRE CİDDİ DÜŞÜŞ MEVCUT

Korona virüs nedeniyle geçen sene 1 Temmuz tarihinde işlerine başlayan dalış sporu teknesi işletmecileri, bu yıl Mayıs ayında start verdi. Dalış sporunda bu sene artış bekleyen işletmecilerin umutları suya düştü. Kalitesiz turist ve tatilci portföyü, orman yangınları, su taşkınları ile birlikte bozulan deniz dibi talepleri düşürdü. Geçen sene 1 Temmuz’da başlayan ve 60 günde 10 bin kişinin dalış yaptığı su sporlarında bu yıl beş ayda sadece 30 bin olması hayal kırıklığı yarattı

DOĞA VE DENİZİN DOKUSU BOZULDU

30 yıldır tüplü dalış sporu sektörü içinde olan Emekli Deniz Astsubayı Dalış Sporu Teknesi sahibi Tuncer Mustafa Uysal, “ Geçen yıl pandemi nedeniyle 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda faaliyetimize başladık. Marmaris ilçe körfezi ve kırsal mahalle açık denizlerde toplam 15 dalış noktamız mevcut. Dokuz donanımlı özel teknelerle dalış yaptırılıyor. Geçen sene kısa süreli turizm de bile ciddi dalış verilerine ulaşırken bu yıl ne yazık ki istediğimiz rakamlara ulaşamadık. Bu sene ki verilerimiz 2020 verilerinin yarısı. Tatilci ve turistlerin çoğunluğu ilk defa hayatlarında tüple dalan kişilerdi. Profesyonel dalgıçlar Marmaris’te dalmayı tercih etmiyor. Çünkü onları cezbeden bir tank veya uçak batığı yok. Kaş veya Antalya’da batırılmış uçak ile tank olduğu için oraya yöneliyorlar. Teknemize gelen misafirlerimize önce sözlü ardından pratik eğitimler verdikten sonra dalış yaptırıyoruz. Tüplü dalış sporu, dövize endeksli ekipmanları nedeniyle pahalı. Dünya da ilgi her geçen artan dalış sporuna ülkemizde destek verilse ve özendirilmesi için girişimler artsa çok daha mutlu olacağız. Bu yıl ne yazık ki su taşkınları, doğal dokunun yangın gibi çeşitli nedenlerle bozulması, turist kalitesinin düşüklüğü çok etkiledi. Arıtma sisteminin iyi çalışmaması nedeniyle öğleden sonra bazı dalış noktalarına yeşil su basmakta, Sinpas otel inşaatında bir koy yanındaki doğal tepenin yok edilerek tüm moloz tas ve toprak koyun içine yıkılarak koy yok edildi. Çamur toprak deniz dibi akıntıları ile tüm körfeze yayıldı. Her gün çalışan makinelerin gürültüsünden tüm balıklar çok etkilendi çoğu gezici balık ve yerli balık bölgeyi terk etti. Sualtında gösterecek bir şey kalmadığından Marmaris’te çalışan tur acenteleri türü zor sattıklarını rağbet görmediğine satmakta zorlandıklarını bahane ederek fiyatları düşürmekte ve özellikle bazı dalış merkezlerinin buna çanak tutması nedeniyle hâksiz rekabet oluşturarak mücadele hırsı kalmamaktadır. Sualtında birşey olmadığı için profesyonel dalış gruplarda tercih etmemektedir. Marmaris ilçe körfezimiz ne yazık ki her geçen gün doğal dokusu bozuluyor. Doğal doku bozulunca deniz canlıları sayısı ve popülasyonları azalıyor” dedi.

İLK DEFA DENİZ DİBİ DALIŞI YAPTIM MUTLUYUM

İlk defa tüplü dalış yapan Hakan Açkan, “ Bir belgesel izlemiştim ve merak saldım. Marmaris tatilimde bu merakımı giderdim. Deniz dibinde tüplü dalış anlatılmaz yaşanması lazım. Fakat gördüğüm kadarıyla deniz dibinde ciddi hasarlar mevcut” dedi. Ayla Sevinç ise, “ Herkesin tüplü dalış yapmasını tavsiye ederim. Sizlere ne anlatsam yaşanmadan kimse farkında olamaz. Deniz dibinin güzellikleri yanı sıra doğal dokunun tahribat yapılması büyük acı. Marmaris körfezinde çeşitli araçlar batırılarak ilgi artırılmalı” dedi.

24-001.jpg25-001.jpg26-001.jpg

img-20200908-wa0011.jpgimg-20200908-wa0016.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.