İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ DR.İMRAN İNCE ' GRİP MEVSİMİNE GİRDİK'

İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ DR.İMRAN İNCE ' GRİP MEVSİMİNE GİRDİK'

Marmaris İlçe Sağlık Müdürü Dr.İmran İnce grip sezonunun başlaması ile birlikte grip virüsü ve grip aşısının önemi hakkında bilgiler verdi.

İlçe Sağlık Müdürü Dr.İmran İnce önce gribin tanımını yaparak ‘’ Grip influenza virüsünün neden olduğu genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Ateşin 38 ve 38 derecenin üstünde seyrettiği, titreme, bulantı, baş ağrısı ve karın ağrısı, kuru öksürük belirtilerinin olduğu, çocuklarda ishal, huzursuzluk, iştahsızlık belirtilerinin baş gösterdiği bir hastalıktır. ’’ dedi.

Doktor İmran İnce Grip ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri anlattı:

Grip etkilerinden korunmamız için neler yapmamız gerekiyor?

Kişisel hijyen ve el yıkama alışkanlığı bu konuda en öncelikli korunma yöntemlerinin başında gelir. Hasta kişiler hekim önerisi dışında başka ilaç kullanmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. Risk grubundaki kişiler mutlaka hekime başvurmalı.Hasta kişilerin sağlık durumlarına ve kalabalık ortamlara girdiklerinde mutlaka maske takmalı ve hastalığın bulaştırıcılığını önlemeleri gerekmektedir. Hapşırma ve öksürme durumunda mutlaka tek kullanımlık mendil kullanmalı, mendil olmadığı durumlarda ise kolunun iç kısmını kullanarak ağız ve burun örtülmelidir. Hasta kişiler bol bol sıvı tüketmeli, beslenme şekline dikkat etmeli özellikle taze meyve ve sebze tüketmesini öneriyoruz. Bu grip hastalığının tedavisinde, çoğu hasta herhangi bir tıbbi yardım almadan 1 hafta 10 gün içerisinde bu süreci atlatabiliyorlar. Fakat risk grubu dediğimiz kronik rahatsızlıkları olan ve 65 yaş üzeri rahatsızlıkları olan kişilerin ilk 24 ve 48 saat içerisinde hekime başvurulup Antiviral ( enfeksiyonun kontrol altına alınması ya da yok edilmesi amacıyla kullanılır) tedavi almaları için hastanelerimize , hekimlerimize başvurmaları önerilir.

‘Gripte antibiyotik kullanılmaz’

Antibiyotiğin kesinlikle grip tedavisinde yeri yok. ek bir rahatsızlığın sebep olduğu bir bakteriyel bir pnömonimiz ya da bakteriyel bir enfeksiyonumuz olmadığı sürece antibiyotik tedavisinin grip hastalığının tedavisinde etkisi olmamakta ve hekimlerimiz tarafından önerilmemektedir.

‘Grip Aşısının önemi ‘

Gripten korunmak için Dünya Sağlık Örgütünün Virüsün değişikliklerini takip ettiği, yıl içerisinde yıllık önerilerde bulunduğu grip aşısı vardır. Grip aşısı Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyerline uyularak hazırlanmaktadır. Son yıllarda kullanılan aşılarda İnfluenza A'nın 2 alt tipi, influenza B'nin 1 alt tipi bulunmaktadır. Hazırlanan aşı ile dolaşımda saptanan virüslerle antijenik benzerlik varsa aşı %50-80 koruma sağlayabilir. Sağlıklı erişkinlerde aşı ile sağlanan koruyucu antikor düzeyi İnfluenza A için %80'in üzerinde bildirilmiştir.

Grip aşısı bizi nasıl korur ve neden olmalıyız?

Yaşlılarda koruyuculuk daha düşük olmakla birlikte komplikasyonları ve ölümleri azalttığı bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.

Grip aşısı ne sıklıkla yaptırılmalı?

Her yıl gribe neden olan virüs değişkenlik gösterebilmektedir. Bir yıl önce salgın yapan virüs tipinin değişmesi de aşının içeriğinin de değişmesine neden olur. Aşı yapıldığı grip sezonu için etkilidir.Korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır. Aşının koruma etkisi aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlar. Bu nedenle aşı aşı mevsimine girmeden hemen önce yapılmalıdır. Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tavsiye edilir. Aşının koruyuculuğu yaklaşık olarak 6 ila 8 ay sürmektedir.

Grip aşısını kimler yaptırabilir?

Grip aşısı 6 ay'dan küçük çocuklara, hamileliğin ilk 3 ayının içerisinde olanlara ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerjik reaksiyon gösterenlere ve ciddi yumurta alerjisi bulunanlara uygulanmamalıdır.

Grip aşılarının yan etkileri nelerdir?

Aşı sonrası %15-20 oranında aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşabilmekte.

Tüm vücuda etki eden yan etkiler ise çok nadir görülür %1'in altında, ateş, halsizlik kas ağrısı gibi. Bu yan etkiler eğer görülürse aşıdan 6-12 saat sonra başlamaktadır.

Grip aşısı teknik olarak ölü bir virüs aşısı olduğundan vücuda canlı virüs verilmediğinden bağlı grip hastalığı oluşmaz.

Grip aşısını nereden temin edebiliriz?

Grip aşısı 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan kişiler için devlet tarafından karşılanıp karşılanmadığını e-nabız üzerinden öğrenilip daha sonrasında Aile Hekimliğiniz tarafından olabilirsiniz.

Gripten korunmak için bitki ve kış çayları yararlı mı?

Doktor İmran İnce bitki çayları ile ilgili ‘’Tabii ki vücuda sıvı ile aldığımız her şeyin vücut direncini arttırmaya etkisi vardır. Ama her şeyin aşırısının zararlı olduğunu belirtmek istiyorum. Kontrollü bir şekilde bunları kullanmalarının bir zararı yoktur. Aşırıya kaçınmaya dikkat etmelerini öneriyoruz ‘’ diyerek bol su tüketiminin önemli olduğunu vurguladı.

Muhabir : Yaren Özdemir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.