Zamlar ve döviz kurları virüsten beter etti

Zamlar ve döviz kurları virüsten beter etti

Salgın, turizmde dalgalanmalar ve büyük tur şirketlerinin iflası ardından döviz kurlarında yükseliş, zorunlu gıdalara ve faturalara zam Marmaris esnafının belini büktü. Kredi batağına sürüklenen esnaflar hükumetin kuru laflarına artık tokuz çağrısı yaptı.

Haber sitesi ekibi olarak döviz kurlarında artış, art arda yapılan zamlar hakkında Marmaris esnaflarına fikirlerini sorduk. Ak parti sevdalı esnaflar dâhil 10 esnaftan 6’sı sitem ederken dördü “şükür” diyerek yorum yapmaktan çekindi. Küçük çaplı esnafın iflasın eşiğinde olduğu, kredilerle çarkını döndürdüğü öğrenildi. Vatandaşların yoğunlukta olduğu Sevgi Yolu, Kapalı Çarşı ve Kordon Caddesi’nde yaptığımız görüşmeler de umutluyuz diyecek bir kişi çıkmadı. Ak Parti sevdalısı esnafın bile endişeli olduğu görüşmeler de bir sıkıntı yaşanmaması ve baskıya uğramamak için fotoğraf çektirmedi, isimleri bizde gizli yorumlar yapıldı. Gelin hep beraber sitem eden esnafların düşüncelerini okuyalım.

KÜÇÜK ESNAFIN DURUMU İYİ DEĞİL

Sevgi Yolu’nda giyim mağazası işletmecisi, “ Allah’tan zamanında ev almışız bir kiradan kurtulduk. Mal sahibi sanki dövize endeksliymiş gibi mal sahipleri zam yaptılar. Vergi, döviz kurları yükselişi, artan maliyetler derken üç kuruş kazancımız hükümete gidiyor. Kış dönemini atlatan esnafa bir daha bir şey olmaz” dedi.

Aperatif gıda satışı yapan bir esnaf, “ Eskiden aldığımız gıda ürünleri ile azda olsa kar ediyorduk. Şimdi bırakın kazanmayı cepten gidiyor. Emekli maaşım olmasa vay halime. Bir tüp olmuş 200 lira. Akaryakıt zam geldi mi otomatikman tüm ürünlere zam geliyor. Yaşam standardı her geçen gün yükselen ilçemizde artık bir şey alırken iki kere düşünüyoruz. Daha uygun fiyata gıda almak için üç günde bir 4 süpermarket dolaşıyorum. 6 ay önce 2200 lira kira veriyordum şimdi her şey pahalında diye 3 bin liraya çıkarıldı. İtiraz edince çık diyorlar. Kredilerle işimizi döndürmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Cep telefonu tamirciliği yapan işletmeci, “ Bizim işimiz cep telefonları ve tablet tamiratı yapmak. Fakat son aylarda maddi sıkışıklık yaşayan telefonunu satmaya geliyor. Hafta da 3 yâda 5 kişi telefon satmak için gelirken şimdi her gün gelen oluyor. Daha önce vatandaş bir üst model almak için telefon satardı şimdi maddi sıkıntı çektiği için nakde çevirmek için geliyor. Bundan 3 ay önce bin dolara bilgisayar 5-6 bin lira iken bugün 12-13 bin lira” dedi.

Çeyiz ve ev tekstil ürünü satan firma yetkilisi, “ Üst üste gelen zam, döviz kurları yükselişi fiyatlarımıza da etkiledi. Önceden peşin paraya indirim yapıyoruz şimdi kredi kartına 6 ay taksit yapmamıza rağmen indirim isteniyor. Mümkün olduğunca fiyat yükseltmemeye çalışıyoruz ama akaryakıta gelen zam ve vergiler gelen ürünü zamladı. Ev, dükkân kira. İki çocuğum okuyor, evin masrafları, dükkânın vergi ve faturaları derken ay sonu zor geliyor. Şu anda Marmaris’te dükkân ve evi kira olanların çoğunluğu banka kredileri ve ticari kredi kartlarıyla hayatını devam ettiriyor. Tek bu değil mal sahipleri arsız olmuş. Bu devirde 2+1 daireye 3500 lira kira isteniyor. Ev kirası böyle iken dükkân kiraları bunun 3-4 katı civarında. Sonumuzu hiç iyi görmüyorum” dedi.

"DÜRÜST ESNAFLAR AYAKTA KALAMAZ HALE GELDİ"

Çoğu bankaların vergi-sgk gibi borçlara baktığını ifade eden esnaflar, “ Odalar ve birçok kurumlar esnafımıza can suyu diye krediler verileceği bilgilerini ulaştırıyorlar. Bankalara gidince böyle olmuyor. Kayıtlı olduğumuz odaya gitsek bile işletmeci olmamız bir şeyi değiştirmiyor. Ya ipotek ya kefil istiyor. Marmaris’te tek karlı çıkan otelciler ve turizmciler oldu. Büyük işletmeler her türlü indirim, vergi ötelemesi ve krediyi rahatlıkla aldı. Bize de kira bedeli olarak 500 ile 750 lira destek verileceği söylendi. Herhalde bu destek ölçümünü İç Anadolu’da bir kasabanın kira giderine göre hesapladılar. Bu kışı atlatabilene uzaylı gelse dokunmaz. Şu anda birçok işletme el değiştirmeye başladı. Marmaris, düzgün esnafların ayakta kalabileceği yer olmaktan çıktı. Tüm bu yaşanılan vergi, zamlar ve döviz kurları yetmiyormuş gibi bir de kamu kurum kuruluşlarının sıkı denetimi altında eziliyoruz” şeklinde konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.