Türkiye ev sahipliğinde Doğu Akdeniz'de tatbikat başladı

Türkiye ev sahipliğinde Doğu Akdeniz'de tatbikat başladı

Türkiye'nin ev sahipliğinde, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı sevk ve idaresinde düzenlenen "Doğu Akdeniz-2021 Davet Tatbikatı" başladı.

Marmaris İlçesi’nde, Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı’nda Milli Savunma Bakanlığı’nın 11 ülke ile müşterek insani yardım, doğal afetlere müdahale usullerine jenerik bir senaryoya dayanarak denemek amacıyla Doğu Akdeniz’de “Doğu Akdeniz -2021 Tatbikatı düzenliyor.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından 2023 ve 2028 yıllarında NATO Mukabele Kuvveti (NRF) içinde Deniz Unsur Komutanlığı gibi önemli ve saygın bir görevi alması planlanan Türk Deniz Görev Kuvvetinin hazırlık durumunun da gözlenmesi için “Doğu Akdeniz -2021 Tatbikatı düzenliyor.

1-12 Kasım tarihlerinde Doğu Akdeniz’de düzenlenecek olan tatbikat öncesi Dünya’nın 5’inci büyüklerinden gösterilen Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı’nda slayt gösterimli brifing düzenlendi. Bayraktar savaş gemisinde verilen brifinge 11 ülkeden gözlemciler katıldı.

Slayt gösterimle Türkçe ve İngilizce yapılan brifing Yarbay Cüneyt Talayman tarafından verildi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın çok uluslu, müşterek bir kuvvet ile kamu, sivil kuruluşların katımlıyla insani yardım, doğal afetlerle müdahale usullerini jenerik bir senaryoya dayanarak denemek amaçlı Doğu Akdeniz’de “Doğu Akdeniz-2021” tatbikatının düzenleneceğini ifade eden Yarbay Talayman, “ Tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 26 gemi, deniz karakol uçakları, deniz helikopterleri, insansız hava araçları, amfibi deniz piyade birlikleri ile Sualtı Taarruz ve Sualtı Savunma görev timleri; Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan taarruz ve genel maksat helikopterleri; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan deniz harekâtına taktik hava desteği (F-16 uçakları), Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları ile nakliye uçakları; Jandarma Genel Komutanlığı'ndan arama kurtarma timleri; Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan sahil güvenlik botları ve arama kurtarma helikopterleri katılacak.

Doğu Akdeniz-2021 Davet Tatbikatı’na ayrıca Bahreyn, Irak, Ürdün, Libya, Nijerya, Pakistan, Umman ve Ukrayna’dan toplam 11 Gözlemci; Azerbaycan’dan 1 Boarding (Gemiye Çıkma) Timi; Pakistan’dan 1 fırkateyn ve 1 Sualtı Taarruz Timi; NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’den (SNMG-2) 3 fırkateyn ve 1 akaryakıt gemisi; NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2’den (SNMCMG-2) 1 karakol gemisi ve 3 mayın avlama gemisi; NATO Müttefik Deniz Komutanlığı'ndan (MARCOM) 1 temsilci katılım sağlayacaktır” dedi.

Bir basın mensubunun TURMARFOR hakkında sorusuna cevap veren Yarbay Talayman, “ yüksek hazırlık seviyeli deniz kuvveti karargâhları (HRF-M) bir mutabakat muhtırası ile kurulan ve yapılan anlaşmalar ile NATO komutasına verilen milli karargâhlardır. Hali hazırda İspanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’nin MARFOR karargâhları bulunmakta olup, TURMARFOR’un beşinci HRF-M olarak 2023 -2028 yıllarında NATO mukabele kuvveti deniz unsur komutanlığı görevini icra etmesi planlanmaktadır. TURMAFOR Komutanlığı’nın kıyı karargâhı Aksaz Marmaris’te konuşludur. TURMARFOR komuta platform olarak TCG Sancaktar belirlenmiştir. Anadolu gemisi hizmete girmesini müteakip komuta platformunu icra edecektir. TURMARFOR Karargâhı, 11’i uluslar arası olmak üzere 59 kişiden oluşan barış kadrosuna ve 132 kişilik kriz kadrosuna sahiptir. Ülkemiz için çok önem teşkil etmektedir” dedi.

Bilgilendirme ardından gözlemci 11 ülke komutanları, Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu eşliğinde Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda bulunan savaş ve çıkarma gemisi ile Milli deniz altı Çanakkale önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.