SOSYAL MEDYA HESAPLARINIZLA DOLANDIRILMAYIN!

SOSYAL MEDYA HESAPLARINIZLA DOLANDIRILMAYIN!

İnternet Kullanıcıları Dikkat !!! Teknoloji ilerlemek ile birlikte dijital dünya da her ne kadar gelişmiş olsak ta bir yandan da o kadar risk altındayız. Bilişim Uzmanı Ali Yılmaz uyarılarda bulundu

İnternet Kullanıcıları Dikkat !!!

Teknoloji ilerlemek ile birlikte dijital dünya da her ne kadar gelişmiş olsak ta bir yandan da o kadar risk altındayız. Konuyu fazla uzatmadan kısa kısa sizlere güvenilir internet için bilgilendirme yapacağım.

İnstagram Hesapları Hakkında

Son 3 yıldır instagram hesapları çalınma olayları bayağı bir revaçta. Korsanların kullandıkları taktikler çok basit;

  • Size mesaj yolu ile fotoğraf, video gibi spam içerikler yollayarak bunların açıklamasına şikayet sitesinde uygunsuz fotoğrafların var, evli insanlar ile görüntülenmişsin gibi içerikler yollanarak buna tıklamanız halinde artık geçmiş olsun instagram hesabınız başka birisinin eline geçmiştir.
  • Daha önceden arkadaşınızın hesabını eline geçiren korsan size mesaj atarak ben buradan güzel para kazanıyorum gibi spam mesajlar atarak bunları açmanız halinde hesabınız korsanların eline geçmektedir.
  • En son yeni icatları ise korsanların Google gibi platformlara İnstagram Müşteri Hizmetleri gibi kelimelerde reklam açarak instagram hesabını korsanların eline kaptıran kişiler bu reklamlara tıklayarak müşteri hizmetleri ile irtibata geçtiklerini sanmaktadırlar. Oysa karşılarında internet korsanları var. Bu kişiler sizinle iletişime geçerek telefon veya bilgisayarlarınıza uzaktan erişim sağlayarak ; siz instagram hesabınızı kurtarmaya çalıştığınızı düşünürken artık telefon veya bilgisayarınız da korsanların eline geçmek ile birlikte buradan tüm kişisel verilerinize ulaşabildiği gibi banka hesaplarınıza kadar cihazlarınızda bulunan tüm uygulamalara erişebilirler.

Kısaca unutmayın size sosyal medya yolu ile gelen hiçbir linke, fotoğrafa veya videoya asla tıklamayın. Hesabınızı çaldırmanız halinde ise bir yanlış daha yaparak google gibi arama motorlarında instagram müşteri hizmetleri gibi kelimeler aratmayın . Yapmanız gereken öncelik ile emniyete bildirim yapmak ile birlikte bölgeniz de bulunan kurumsal dijital ajanslardan yardım alabilirsiniz. İnstagram hesabınızda kendi fotoğrafınız var ise hesabınızı dakikalar içerisinde geri alabilirsiniz. Resim olmayan hesaplar için bu işlem bir hafta kadar sürebilmektedir.

Bu konuda yakın çevrenizde destek bulamamanız halinde @seoasiye instagram hesabına mesaj atarsanız sizlere D KARE MEDYA Sosyal medya Uzmanımız Yardımcı olacaktır.

İnternette Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Hususlar

  • Otel ,Günlük Kiralık ve oto kiralama Dolandırıcılığı

Ucuz tatil aramaları yapanlar veya araç kiralama hizmeti almak isteyenler google da önlerine gelen reklamlara tıklayarak pshing (Kopya) sitelere erişim sağladıklarının farkına bile varmadan internet korsanlarına kaparo adı altında ödeme yapılarak gerçekleşir.

Bu tarz olaylara maruz kalmamak adına;

  • Otel rezesvasyonları için irtibat kurduğunuz web sayfasının acente belgesini https://www.tursab.org.tr/acenta-arama Tursab web sayfasından mutlaka teyit ediniz.
  • Günlük kiralık veya haftalık tatil amaçlı konut arayışlarınız için verilen ilan emlakçıdan ise bulundukları bölgenin emlak odasını arayarak firma hakkında teyit alınız. Bireysel sahibinden kullanıcılar ise fatura verip veremeyeceklerini vermeleri halinde önce faturayı talep ediniz. Akabinde faturayı kesen firmayı ticaret odaları veya esnaf sanatkarlar odasından teyit alınız. Fatura verememesi halinde tapu fotokopisi isteyiniz ve bunu tapu dairelerinden teyit alınız. Her ne olursa olsun görmediğiniz kimseye asla kaparo göndermeyiniz.
  • Araç kiralaması yaparken önce sitenin kopya site olup olmadığını teyit ediniz. https://www.eticaret.gov.tr/sirketsorgula

Sitesi üzeriden web sayfasını teyit ediniz. Teyit testini geçmeyen oto kiralama firmasından hizmet almayınız. Mutlaka almanız gereken araç olsa dahi aracın bulunduğu bölgede ki ofis ve araçlarını gidip görün. Gitme imkanınız yok ise bile oradan tanıdık birini bularak verilen adrese teyit ettirmek adına gönderiniz.

Her ne Olursa Olsun Kaparo Göndermek Zorunluluğunuz Var ise 112 yi arayarak firma ya da kişiler hakkında bilgi alınız. Kolluk kuvvetleri sizlere bu konuda yardımcı olacak en yakın dostunuz ve ailenizin üyesidir.

Diğer Uyarılarımız

  • Son zamanlarda facebook gruplarında yüksek ev fiyatlarını fırsat bilenler sahibinden kiralık diye ilanlar vererek evlerini ucuza gösterip şu an şehir dışındayım, subayım gibi yalanlar atarak sizleri yanıltma yöntemi ile kaparo alınma olayları yüksek seviyededir Unutmayın tapusunu ve kendisini görmediğiniz konutu asla kiralamayınız.
  • Sahibinden ve facebook marketplace gibi sosyal medya da özellikle konteyner, su tankeri, veya her ne olursa olsun bir çok araç ve gereç dolandırıcılık yolu ile satılmaktadır. Alacağınız araç Konya siz Muğla da olduğunuz için gidip görme şansınız olmayabilir. Hatta korsanlar bu araçları satan bir yere gidip sizi görüntülü de arayabilir. Bu durumda ya kapıda ödemeli kargo talep ediniz ya da yukarıda belirttiğim gibi 112 den kolluk kuvvetlerinden bu konuda destek isteyiniz.
  • İnternette bayan arkadaş gibi escort ilanları verenlere dikkat ediniz tavsiyem bu olaylar zaten yanlış olaylar kültürümüze örflere tamamı ile aykırı davranışlar . Ama yine de uymayın desem de şeytana uydunuz ; art niyetli kişiler önce size güvenmeliyim diyerek Atm den para talep etmektedir. Eğer böyle bir durum var ise emin olun dolandırılmak üzeresinizdir. Böyle durumda size verilen hesap numarası ve telefon numarasını 112 ye bildirmeniz gerekmektedir.

21 Yıllık internet deneyimimiz, 9 yıldır siber güvenlik birimlerine de destek olan ekibi olarak sizlere en yaygın olan dolandırılma olaylarını belirttik. Her ne olursa olsun bilindik olmayan hiç firmadan yerinde görmeden alışveriş yapmayınız. Alacağınız ürün ne olursa olsun 112 den siber kolluk kuvvetlerinden destek isteyiniz.

Bizler D KARE medya olarak 7 aydır yürüttüğümüz proje ile internet dolandırıcılığını %80 oranında azaltacağımıza inanıyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.