Marmaris'te yanan alanlarda kesim, temizleme ve bakım devam ediyor

Marmaris'te yanan alanlarda kesim, temizleme ve bakım devam ediyor

Marmaris İlçesinde, 42 yıl sonra meydana gelen en büyük orman yangınından zarar gören ağaçların kesimleri devam ediyor. 94 günde yaklaşık 1500 hektar alanda 710 bin metreküp ağacın kesildiği, bunun 220 bin metreküpünün ihale edilerek satıldığı öğrenildi.

Marmaris'in İçmeler karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi Siteler mevkiinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda, 29 Temmuz günü saat 13,15 sıralarında yangın çıktı. Yangın kuru otların tutuşması ve tepeler de şiddetli rüzgârın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Sık kızılçam ağaçlarıyla kaplı İçmeler, Osmaniye, Bayır, Hisarönü, Turgut ve Turunç mahallesindeki ormanlık alanlarda kozalakların patlayıp, fırlamasıyla yangın büyüdü. Havadan ve karadan gece -gündüz 6 kırsal mahallede söndürme çalışmasıyla 9’uncu günde yangın söndürüldü.Yangının söndürülmesinden 14 gün sonra Orman Genel Müdürlüğü yanan sahalarda uzman ekiplerle hasar tespit çalışması yaptı. Yapılan tespit sonrası zarar görmüş ağaçların kesimi için ihale çıkardı. İhaleye alan firmaların Muğla’nın Dalaman ve Köyceğiz İlçesi, Adana, Hatay, Osmaniye, Zonguldak, Giresun ve Gümüşhane şehirlerinden gelen kesim ekipleri İlçe’nin 11, 23 ve 38. kilometre kırsalında ki İçmeler ile Turunç Mahallesi Asparan Mevkii, Bayır ve Osmaniye Mahallesi civarında kesim işlerine başladı. 13 bin 650 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü büyük yangın sonrası yapılan incelemelerde 9 bin 052 hektar alanda ağaç kesimi yapılması tespit edildi. Kalan 4 bin 598 hektar alan da kısmen zarar gören kızılçam ağaçları kendi doğal haline bırakılarak gençleştirme çalışması başlatıldı.Sabah saat 08.00’de iş başı yapan ve akşam 18.00’e kadar İçmeler, Bayır, Osmaniye, Hisarönü,Turunç ve Turgut Mahallesi’nde 120 işçi günlük yaklaşık 150 ağaç kesimi yaparak istifledi.94 günde 12 saat kesim, ayıklama, temizleme ve araçlara yükleme yapan işçiler yaklaşık 1500 hektar alanda zarar gören ağaçları kesti. Kesilen ağaçlar açılan dağ yolları ile karayolları kenarlarında istiflendi. İlçe’nin 23 ve 38’inci kilometresinde ki Osmaniye ile Bayır karayolu kenarlarında yaklaşık 5 kilometreyi geçen kesilmiş ağaç istifleri doldu. Karayolu kenarında istiflenen ağaçlar sınıflandırılarak gelen kamyonlara iş makineleri ile yüklendi.

"YEŞİL AĞAÇLARI KESMİYORUZ"

Kesim ve temizleme ihalesini kazanarak Muğla’nın Dalaman İlçesi’nden gelen Bayram Aşkın, “ Osmaniye ve Bayır mahallesi arasında kesim işlemleri yapıyoruz. Kesim yapılan tomruklar sınıflandırılarak araçlara yükleniyor. Şu güne kadar 300 metre tomruk ve 400 metre kabuklu ağaç cinsi kestik. 2 hektar bir alan kesip temizleme yaptık. 4 hektar bir alan kaldı. Alan çok dağlık ve zor koşullara sahip olduğu için kesim işlemleri sıkıntılı. Dalında yeşil olan ağaçların hepsi bırakılıyor. Kesinlikle yeşil olan ağaçları kesmiyoruz. Zaten orman yetkilileri sürekli denetliyor. Bir an önce işimizi tamamlamaya çalışıyoruz” dedi.

KESİM,TEMİZLEME VE BAKIM SÜRÜYOR

Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “ Bugüne kadar yüklenici firmalar 1500 hektar alanda zarar görmüş kızılçam ağaçlarını kesti ve temizledi. 1500 hektar da 710 bin metreküp ağaç kesildi. Bu ağaçlar tomruk, lifli olarak sınıflandırıldı. Bunun 220 bin metreküp ağaç yerinde ihale edilerek çeşitli firmalara satıldı. 490 bin metreküp ise Muğla Orman Bölge Müdürlüğü toplama alanlarında muhafaza altına alındı. 2022 Mart sonuna kadar kesim işlemleri devam edecektir. Hava şartları ve sarp dağlık alanların çok olması nedeniyle kesim ile temizleme işlemleri uzun sürmektedir. Dallarında yeşil gördüğümüz ve çok az zarar gören kızılçam ağaçları kendi haline bırakıldı” dedi.

Orman yangınlarında hayatını kaybeden orman işçisi Görkem Hasdemir (34) ile ekiplere gönüllü olarak su taşırken yaşamını yitiren Şahin Akdemir'in (25) anısına oluşturulan hatıra ormanına 11 Kasım günü 100 hektar alanda Milli Ağaçlandırma Günü'nde 50 bin fidan dikildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.