MARMARİS'TE VELİLERİN DEPREME DAYANIKSIZ OKUL ÇAĞRISI

MARMARİS'TE VELİLERİN DEPREME DAYANIKSIZ OKUL ÇAĞRISI

Marmaris İlçesinde, bir ortaokul binasının depreme dayanıksız ve lağım kokusu olduğunu iddiasıyla veliler çocuklarını okula göndermeme kararı alarak yetkililerden acil çözüm istedi.

27 yıl önce 7’inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından yaptırılarak adı verilen ve 2014 yılında adı “Marmaris Ortaokulu” olarak değiştirilen eğitim yuvasında bazı veliler depreme dayanıksız olması, sıvaların dökülmesi ve yayınlan lağım kokuları iddiasıyla çocuklarını göndermeme kararı aldı. Veliler, ilk olarak Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek okulun tahliye edilmesi veya hemen eğitime ara verilerek online eğitime geçilmesi dilekçesi verdi. Ardından İlçe Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy’un makamına giderek okul durumu hakkında bilgi verdi. Kaymakam Aksoy’dan konunun aciliyeti ile ilgilenmesi için söz alan veliler Kapalı Pazar yerinde bulunan Eğitim-Sen şubesine giderek konuyu aktardılar. Veliler ve dernek temsilcileri bir saat süreyle görüşme yaptı.

OKUL İÇİN ACİL TEDBİR ALINMALI

Görüşme sonunda Eğitim-Sen Marmaris İlçe Başkanı Altan Kumbasar açıklama yaptı. Söylentilerden dolayı velilerin huzursuz olduğunu ifade eden Kumbasar, “ Velilerimiz depreme dayanıksız olan Marmaris Ortaokulunun okulun sallandığı, çatlamalar olduğu veliler arasında konuşulmaya başlandı. Okula çocukların gönderemeyeceklerini ilettiler. Bizle hem meslektaşlarımız hem de çocuklarımız için bir an önce dikkate alınıp sorun çözüme kavuşturulmalı. Anlatılanlar çok vahim ve tehlikeli. Sanki yetkililerimiz biraz önemsemediği kaygısı oluştu” dedi. (Veli-Öğrenci Derneği)Veli-Der Marmaris İlçe Başkanı Özgür Çağlı,“bizim çok büyük çekincelerimiz var. bize gelen fotoğraflarda kolonlarda çok büyük çatlaklar var. 2 yıl önce deprem dayanıksız olduğu raporlanmış. Sağlıksız ortamda eğitim verilmesi tehlikeli. Bu sürecin bir an önce hızlanmasını ve öğrenci ve öğretmenlerin güvenli ortamda olmalarını istiyoruz” dedi.

DEPREMİN BÜYÜĞÜ KÜÇÜĞÜ OLMAZ

Öğrenci velisi Sevtap Özyurtlu, “ Okula gidip fotoğraflarını çektim. Okul sallanıyor ve kokuyor. Bir arkadaşımın çocuğu panik atak oldu. İki hafta eğitime ara verilip online olsun. Ara tatilde acil önlem alınsın. Oğlum 8. sınıfta ve artık korkudan gitmek istemiyor. Çocuğumun ruh sağlığı için okula göndermiyorum. Bizim okulumuz depreme dayanıklı olacağı süreçte başka yere taşınmalıdır” dedi. Öğrenci velisi Damla Acar, “ Oğlum bu okulda 7 sınıf öğrencisi. Çocuğumdan gelen bilgiler doğrultusunda diğer velilerle bir araya geldik. Çocuklarımız ve benim çocuğum kolonlardan parçalar döküldüğünü, sarsıntı olduğu söyleyerek korkuyorlar. Bizler çocuklarımızı izine ayırdık, okula gitmiyorlar. Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim yetkilileri ile görüşerek taleplerimiz ilettik. Dilekçelerimizi verdik. Okulumuz 2 yıl önce alınan deprem raporunda dayanıksız olduğu tespit edildi. Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy ile görüştüğümüzde ilgileneceği sözü aldık. Tekrar deprem raporu alınması planlanacağı bize aktarıldı. Bugün yada en kısa sürede eğitim ara verilerek online geçilmeli yada başka okula aktarım olmalıdır. Çocuğum kapı kapandığında veya sıra çekildiğinde sarsıldığını ifade etti. Bizlerde okulun çürüyen kolon ve sıvalarının döküldüğü duvarların fotoğrafını çektik.” dedi.

TEKRAR DEPREME DAYANIKLIK TESTİ YAPILACAK

Konu ile ilgili görüştüğümüz Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Sibel Kısa velilere gereken bilgilendirmelerde bulunduğunu, depreme dayanıksız okul binalarının yıkımı için derecelendirmeler olduğunu mevzu bahis okulun ikinci derece de bulunduğunun sağlamlaştırma çalışmaları için harekete geçildiğini bildirdi.

Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Ersoy ise İlçe Milli Eğitim Müdürü Sibel Kısa ile görüşerek tekrar bir inceleme yapılmasını, öğrencilerin sağlıklı bir ortamda ders yapmaları açısından ne gerekiyorsa uygulamaya geçilmesi talimatı verdiği belirtildi.

Marmaris Ortaokulu için yeniden bir inceleme heyeti gelerek depreme dayanıksız olup olmadığı ve sağlamlık raporu edinilecek. Okulun 2 yıl önce depreme dayanıklılık testi yapıldığını ve 2. derecede riskli olduğu tespit edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.