MARMARİS'TE DİJİTAL DOLANDIRICILARA DİKKAT

MARMARİS'TE DİJİTAL DOLANDIRICILARA DİKKAT

Son yıllarda yükselen ve artık her şey NFT üzerinden satışa çıkmasıyla dolandırıcılıkların da artmasına neden oldu. NFT sanat eserlerinin değeri her geçen gün artıyor. Bununla beraber hızla büyüyen bu piyasa, dolandırıcıların dikkatinden kaçmıyor.

Hem finans hem de sanat dünyasında popüler hale gelen NFT, 'Non-Fungible Token'in kısaltması. NFT, dijital ürünlerin sahipliğini kanıtlayabilen benzersiz bir tanımlayıcı olarak biliniyor. Dijital sanat eserlerini ve diğer koleksiyonları, blok zincirinde ticareti kolay doğrulanabilir varlıklara dönüştürüyor. Son yıllarda popülerliği ve kullanımı hızla artan NFT ile ilgilenenlerin de dolandırılma haberleri sıkla yayılamaya başladı.

MARMARİS’TE DOLANDIRMA TEŞEBBÜSÜ SAYISI ARTIYOR

Marmaris’te, NFT kullanıcıların sıkla karşılaştığı dolandırıcılar da artmaya başladı. Ülke belirterek ben şu firmanın satış danışmanıyım diyerek Marmarisli birçok NTF kullanıcısına atılan mesajların aslında dolandırıcılar olduğu öne sürüldü. İsmi bizde saklı bir NFT kullanıcısı, “ Marmaris’te NFT dolandırıcıları ciddi artmaya başladı. Kendilerini satış danışmanıyım diye tanıtan bu dolandırıcılar tuzağına düşürdüklerinden ciddi gelir elde ediyorlar” dedi. Bir başka kullanıcı ise, “ Bu tür NFT gibi dijital dolandırıcılıklarına göre yasaların yetersiz olması bir yana güvenlik kuvvetleri yeterli bilgi ve donanıma sahip değil.Dijital dolandırılmalara karşı özel,bilişim uzmanları eşliğinde bir güvenlik birimi kurulmalı ve planlı takip başlatılarak dolandırıcılar yakalanmalıdır” şeklinde konuştu.

BU DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ NEDİR NASIL KURTULUNUR?

Peki, yaygın olarak NFT dolandırıcılıkları nelerdir? Bu durumdan nasıl uzak durabilirsiniz? Şimdi bunun cevabını size ve güvenlik kuvvetlerine anlatalım.

SAHTE NFT MAĞAZALARI

İlk olarak en yayın olanı ile başlayalım. Çoğu zaman dolandırıcılar, sahte NFT mağazaları oluşturmak için OpenSea gibi popüler NFT pazar yerlerini taklit ediyor. Bu siteler, orijinalleriyle neredeyse aynı görünebilir. Bu durum deneyimli bir NFT alıcısını bile kandırabilir. Peki, bu duruma düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz? Bunun cevabı ise çok basit.

Araştırmanızı ilgilendiğiniz NFT hakkında yapmanız önemli. Sahte NFT mağazalarının doğrulanmamış alıcıları barındıracağını unutmayın! (orijinallerde mavi bir doğrulama işareti bulunur)Son olarak, seçtiğiniz NFT’nin sözleşme adresini kontrol ettiğinizden emin olun.

SOSYAL MEDYA KİMLİĞİNE BÜRÜNME

NFT dolandırıcılığın bir diğer tehlikeli yüzü ise sosyal medya taklitliği! Sahte hesaplarda dolandırıcılar kullanıcıları doğruluğuna inandırabilir ve bu nedenle onlara sahte NFT sanat eserleri satabilir.

DOLANDIRILMAMAK İÇİN NE YAPILIR?

Kullanıcı adının yanında bir doğrulama işareti olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. (Ancak her doğrulanmış NFT sosyal medya sayfalarında bu onay işareti yoktur)

NFT yaratıcısının sosyal medya sayfalarında benzer bir ad altında çok daha fazla takipçisi olan başka hesaplar olup olmadığını görmek için hızlı bir Google araması yapmalısınız.

Sahte NFT şirket hesaplarının yanı sıra sahte NFT sanatçı hesaplarıyla da karşılaşabilirsiniz.

MÜŞTERİ DESTEĞİ KİMLİĞİNE BÜRÜNME

Dolandırıcılar, farkında olmayan NFT sahiplerinden kişisel bilgileri ifşa etmek için genellikle NFT müşteri hizmetleri sayfalarını taklit eder. Bu Discord’da oldukça yaygın bir durum. Resmi sunucu yerine bu sahte müşteri hizmetleri sunucularından birine bağlanırsanız, dolandırıcılar, yaşadığınız sorunu “çözmek” adı altında sizden kişisel bilgilerinizi alabilir.

Peki, bu duruma düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz? Öncelikle bu Discord sunucularına nasıl eriştiğinizi düşünün.Belirli bir sunucuyu Google’da aramak veya Discord’da aramak yerine, önce NFT oluşturucunun resmi web sitesi veya sosyal medya üzerinden erişmeyi deneyin.

YATIRIM DOLANDIRICILIĞI

Çoğu insan gelecek vaat eden projelere tam anlamıyla yatırım yapmak yerine NFT satın almayı tercih etdiyor. Kripto dünyasında herhangi bir şeye yatırım yaparken, bu tür dolandırıcılığı akılda tutmak önemlidir. Ponzi şemaları ve halı çekme, gibi durumlar bu sektör içinde çok bilinen durumlardan sadece birkaç tanesi.Peki, bu duruma düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz?Kripto para, NFT veya benzeri herhangi bir şeye yatırım yapmaya karar vermeden önce, şirket veya geliştirici hakkında araştırma yapın.Güvenilirliği olmayan bir durumu atlamadığınızdan emin olun.

HEDİYE DOLANDIRICILIĞI

Genel olarak insanların en hassas noktası belkide kazanma hırsı. Bu dolandırıcılıkta sahte bir NFT hesabı, genellikle Twitter veya Discord üzerinden kullanıcılara bir NFT kazandıklarını bildiren bir mesaj gönderir. Bu sahte NFT hesabı attığı mesaj sonrasında kullanıcıya sahte bir NFT web sitesine bağlantı vererek onlardan kripto cüzdanlarını bağlamalarını ister. Eğer dolandırıcı bu ifadeyi ele geçirirse cüzdanınıza anında erişmelerini sağlayabilecekler.

Peki, bu duruma düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz?Sosyal medyada size gönderilen rastgele bağlantılara tıklamayın.Gerçekten bağlantıya tıklamak istiyorsanız, URL’nin NFT şirketinin resmi sitesindeki URL ile eşleşip eşleşmediğini kontrol edin.Son olarak NFT pazarı dolandırıcılarla dolu ama dikkatli davranırsanız onlardan kaçınabilirsiniz!

1.jpg2.jpg3.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.