MARMARİS'TE 30 YIL SONRA  DÖRT GÜNDE İKİNCİ REKOR YAĞIŞ REKORU KIRILDI

MARMARİS'TE 30 YIL SONRA DÖRT GÜNDE İKİNCİ REKOR YAĞIŞ REKORU KIRILDI

Marmaris İlçesi’nde, bir yılda düşen yağışın üçte biri dört günde düştü. İlçe’de dört gün süreyle devam eden yağışlarla metrekareye 414,6 kilogram yağmur düştü. En yüksek yağışın 30 yıl önce dört günde 466 kilogram olduğu kaydedildi.

Marmaris İlçesi ve 13 kırsal mahallesinde 8 Ocak cumartesi günü başlayan yağmur, akşam saatlerinde 20 dakika süren ve şiddetini artırdıkça ceviz büyüklüğüne ulaşan doluya döndü. İlçe merkezi uzun süreli dolu yağışı nedeniyle beyaza büründü. Dolu ardından aralıklı kuvvetli sağanak yağmurlar dün (Çarşamba) kadar devam etti. En yüksek yağış miktarı 9 Ocak Pazar günü yaşandı. 24 saatte metrekareye 200 kilogram yağmur düştü. Dört gün süreyle aralıksız devam eden yağmurlar nedeniyle ilçe merkezi ve 13 mahallesinde toplam 51 ev, iş yeri, bahçe, tarla su baskını yaşandı. Dolu ve yağmur yağışlarında 27 araçta maddi hasar meydana geldi. 4 dere taşarak cadde ve sokaklar nehre döndü. İçmeler Mahallesi’nde yazın yanan dağlık alanların çıplak kalmasıyla akan çamurlu sular 2 istinat duvarını yıktı, toprak kaymaları meydana geldi. Yaşanan toprak kayması ve su taşkınları nedeniyle Marmaris- İçmeler Mahallesi arasındaki 11 kilometrelik, İçmeler Mahallesi-Asparan Mevkii arası 17 kilometrelik ve İçmeler- Turunç, Bayır ve Osmaniye Mahallesini birbirini bağlayan karayolları trafiğe kapatıldı. Marmaris İlçe Körfezi ve İçmeler Mahallesi’nde dağ eteklerinden derelerle denize dökülen çamurlu su nedeniyle mavi rengi kahverengiye döndü. Kırsal mahallerde zarar gören enerji nakil hatları nedeniyle elektrik akımları kesildi. 3 işçi çalışmalar sırasında kaygan zeminde düşerek hafif yaralandı. Görevliler, yağan yağmur altında olumsuzluk yaşanan alanlarda temizlik ile yolun açılması için seferber oldu. Konut, tarla ve bahçelerde sular tahliye edildi. Marmaris İlçe Defterdarlık Müdürlüğü ekipleri zarar tespit çalışması yaptı.

30 YIL SONRA DÖRT GÜNDE İKİNCİ REKOR YAĞIŞ

Yıllık ortalama 1206 kilogram yağışın düştüğü Marmaris İlçesi’nde, dört günde üçte birine tekabül eden 414,6 kilogram yağmur düştü. Meteoroloji verilerine göre en yüksek yağışların Aralık ile Mart ayları arasında gerçekleştirdiği, rekor yağmurların ise Ocak-Şubat arasında meydana geldiği öğrenildi. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, en son 30 yıl önce 12 Aralık 1992 yılında dört günde metrekareye 466 kilogram yağmur düştüğü için sel felaketi yaşandığını, deniz ile caddelerin birleşerek araçların suda sürüklendiğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.