MARMARİSLİ ÖĞRENCİLERDEN 'KARAKULAKLARIN İZİNDE ' PROJESİ

MARMARİSLİ ÖĞRENCİLERDEN 'KARAKULAKLARIN İZİNDE ' PROJESİ

Marmaris Evren Paşa İlköğretim öğrencileri öğretmenleri Seda Demirtürk önderliğinde özellikle orman yangınlarının ardından doğal yaşamı koruma, nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarını gözlemek amacı ile ‘Karakulakların izinde ‘ adlı bir proje başlattılar

Bu proje dahilinde Milli Parklar Müdürlüğü destekleri ile Günnücek Milli parkı içinde bir fotokapan kurarak park içindeki yaban hayvanlarının doğal yaşamını inceleyip fikirler edindiklerini belirttiler.

Marmaris Evren Paşa ilköğretim okulu öğrencileri ve öğretmenleri ‘’Karakulakların izinde ‘’ projesi ile milli parklar sınırları içindeki karakulak, yabandomuzu, bozayı, tilki gibi türleri görüntüleyecek bir fotokapan kurulumu yaptılar. Öğrenciler, Marmaris Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri ile Günnücek Milli Parkı içinde bir ağaca fotokapan kurulumunu öğrenip sonrasında fotokapana yakalanan fotoğraflara bakarak hangi türlerin yaşadığını belirliyorlar.

Karakulakların izinde projesi ile fotokapan kurarak inceleme yapanlardan İlköğretim öğrencisi Ayşe Çelik ‘’ Marmaris Milli Parkı'nda yaşayan karakulaklar ciddi tehdit altında, onlar orman yangınlarında habitatlarının%40'ını kaybetti . Yangınlardan nasıl etkilendiklerini görmek üzere Biz de karakulakların izinde projemizi başlattık. İlk olarak Marmaris milli parklar Müdürlüğü yetkililerinin desteğiyle alan incelemesi yaptık. Sonra Fotokapan kurulumu nasıl yapılır öğrendik ve milli parkımızda Fotokapan kurulumu yaptık. Domuzlar kuşlar tilkiler ve başka yabani hayvanları görüntüledik ‘’ diyerek bu canlıların bölgeyi terk etmemiş olmalarına çok sevindiklerini belirtti.

Öğrencilerden Azra Kılıç ‘’ Son 2 yıldır Marmaris’imizde çok ciddi orman yangınları yaşandı. Marmaris Milli parkımızda geniş bir alan yangınlardan zarar gördü. Bizde okulumuz öğrencileri olarak yangından etkilenen canlıların peşine düştük. Ormanlarımızda Karakulak, boz ayı ,yaban keçisi ,Tilki ve çeşit çeşit kuşlar gördük. Bu canlılar yangınlardan nasıl etkilendi merak ettik bölgeyi terk mi ettiler etmedilerse hayatlarına nasıl sürdürüyorlar nelere ihtiyaçları var biz ne yapabiliriz sorularına cevap aramak için incelemelerimize devam ediyoruz ‘’ dedi.

Projeye katılanlardan ilköğretim öğrencisi Nazım Çınar ‘’ Yangınlardan sonra zarar gören arazilere gittik. Buralarda arkadaşlarımızla bölgeye eski haline getirmek için ellerimizden geleni yapacağımızdan dair söz verdik. Ağaçlandırma çalışmalarına katıldık. Biz doğayı çok seviyoruz zarar görmesine İzin vermeyeceğiz çünkü doğa yoksa biz de yokuz’’ diyerek herkesi çevreye ve doğaya karşı duyarlı olmaları konusunda uyardı.

whatsapp-image-2023-06-03-at-14-53-38-4.jpeg

whatsapp-image-2023-06-03-at-14-53-38-2.jpeg

whatsapp-image-2023-06-03-at-14-53-38.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.