MARMARİS’İN YANAN CİĞERLERİ BEŞİNCİ GÜNDE SÖNDÜRÜLDÜ

MARMARİS’İN YANAN CİĞERLERİ BEŞİNCİ GÜNDE SÖNDÜRÜLDÜ

MARMARİS Orman yangını beşinci gününde söndürülerek kontrol altına alındı. Ekipler, havadan ve karadan soğutma çalışmalarına devam ediyor. Kızılçam ağaçlarıyla kaplı 4 bin 500 hektar orman kül oldu.

Marmaris İlçesi’ne 30 kilometre mesafedeki kırsal Bördübet Mahallesi Amazon Koyu’nda birbirine yakın üç noktada alevler yükseldi. Akşam saat 19.58’de başlayan orman yangını hava desteği olmaması, karayolu bulunmaması ve şiddetli rüzgâr nedeniyle kısa sürede büyüdü.

YETKİLİLER YANGIN MAHALİNE KISA SÜREDE GELDİ

Yangın yerine ilk gelenler arasında Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, İlçe Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, İlçe Emniyet Müdürü Oktay Kapsız ve İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Murat Çam ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç oldu. Kısa sürede ekipler seferber edilerek yerleşim yerlerine gelmemesi için yoğun mücadele başlatıldı. Marmaris-Datça Karayolu görevliler hariç trafiğe kapatıldı. Muğla ve ilçelerinden çok sayıda iş makinesi, arazöz, itfaiye ve su tankeri ile orman söndürme işçileri sevk edildi. Söndürme çalışmaları sırasında gece İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr. Vahit Kirişçi geldi. Sabahın ilk ışıklarına kadar yoğun bir mücadele başlatıldı.

DÖRT GÜNDE NE OLDU?

Günün ağarmasıyla helikopterler havadan müdahaleye başladı. Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr. Vahit Kirişçi’nin Anadolu Ajansı’na verdiği, “ Yangını kısa sürede söndürürüz, kritik değil” açıklamasından kısa bir süre sonra artan rüzgâr şiddeti tüm planları alt üst etti. Yangın hızla büyüyüp yayıldı. Ev ve iş yerlerine ulaşması muhtemel yangın nedeniyle vatandaşlar ile hayvanlar tahliye edildi. Akşam olmasıyla hava desteği çekildi ve devreye 28 Polis ile jandarma TOMA’sı girdi. Değirmenyanı Mevkii’nde sıralanan 28 polis ile jandarma TOMA’sı 50 metre mesafeye su sıkarak yangının yerleşim yerlerine gelmesini engelleyip yön değiştirmesini sağladı. Orman, itfaiye ekipleri ile gönüllüler karadan sabaha kadar söndürmek için uğraştı. Muğla ve Marmaris Belediyesi açtıkları koordinasyon merkezinde söndürme çalışmalarına katılanlar yiyecek, içecek, elbise ve çeşitli malzemeler dağıtmaya başladı. Yangının Muğla Büyükşehir Atık Tesisi ve Okluk Koyu’nda bulunan Devlet Konukevi’ne yaklaşmasıyla tedbirler bir kat daha artırıldı. Sosyal medya artan tepkiler ve yangının büyümesiyle helikopter ve uçak gönderilmeye başlandı. Bakanların ve CHP’li siyasilerin gerek sosyal medya gerekse medyaya verdikleri açıklamalarla halk arasında gerginlik artışa geçti. Gündüz ve akşam yoğun duman nedeniyle ilçe merkezine kül yağdı, is kokusu yayılmaya başlandı. Kronik hastaların mümkün olduğunca dışarı çıkmamaları istendi. Değirmenyanı orman deposuna konumlandırılan AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yetkililer çalışmalarına devam etti. GSM operatörleri nedeniyle iletişimde aksamlarla yaşandı. İçişleri Bakanı Soylu’nun devreye girmesiyle sorun çözüldü. Yangın söndürme çalışmaları esnasında İlçe Devlet Hastanesi başta olmak üzere özel hastanelere 20’ye yakın hafif yaralı ve dumandan etkilenen görevliler getirildi. Sabotaj ihtimalini değerlendiren jandarma ekipleri şüpheli Sacit Ayhan’ı yakaladı. Yapılan inceleme ve delillendirme sonunda Ayhan çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yangının okluk koyuna ve çöplüğe ulaşmaması için Marmaris ve Muğla belediye ekipleri ağaçları kesip, otları temizleyip yolu genişletti. Marmaris ilçe merkezine gelmesi kuvvetli ihtimal orman yangını tüm ekiplerin gündüz ve gece yoğun mücadelesiyle engellendi.

CUMHURBAŞKANI SÖNDÜRÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Havadan yangın alanlarını inceleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra Değirmenyanı Mevkii’ndeki orman deposuna gelerek açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangının söndürüldüğünü ve büyük oranda kontrol altına alındığını söyledi. Açıklama ardından partililer ve hayranlarıyla hatıra fotoğrafı çektirerek alandan ayrıldı.

BEŞİNCİ GÜNÜ MÜJDELİ HABER GELDİ

Kızılçam ağaçlarıyla kaplı 4 bin 500 hektar alanda etkili olan yangın, kısmen kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları, günün ilk ışıklarıyla 3'ü Katar'dan gelen 46 helikopter ve 1'i Azerbaycan'dan gelen 15 uçakla havadan da sürüyor. Karadan ise 405 arazöz ve 2 bin 202 iş makinesi, 119 su tankeri 28 TOMA ve 1169 araç ile 1204'ü orman işçisi olmak üzere 4 bin 587 kişilik personelle çalışmalara destek verildi. Soğutma çalışmaları, geniş alanda gün boyu devam etti. Bakan Kirişçi basın önüne geçerek yangının tamamen söndürüldüğünü ve soğutmaların havadan-karadan devam ettiğini bildirdi. Soğutma ve düzenleme çalışmalarının bir hafta daha devam edeceği öğrenildi. Ayrıca yangından dolayı mağdur olan ailelere hane başı 3’er bin lira olmak üzere toplam 240 bin lira dağıtıldı. Bazı aileler “Vatan sağ olsun” diyerek parayı geri çevirdi.

EKİPLER HAVADAN YANAN ALANLARI PAYLAŞTI

Öte yandan 5 gündür etkili olan ve büyük ölçüde kontrol altına alınan orman yangınında zarar gören alanlar, havadan görüntülendi. Daha önce yemyeşil olan orman alanlarının kara ve gri görüntüsü, yürek burktu

fwb4edaxoasb4om.jpgfwb4eddwyaautj3.jpg62b6b47150acca0e2c5e2936.jpg62b6b47150acca0e2c5e2932.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.