Marmaris'in incisi öğrencilerden ''Muğla'nın antik incileri'' kitabı

Marmaris'in incisi öğrencilerden ''Muğla'nın antik incileri'' kitabı

Marmaris Kalesi ortaokul öğrencilerinin kitap tanıtımına ev sahipliği yaptı. Ortaokul öğrencileri "Muğla'nın Antik İncileri'' kitabını hem tanıttılar hem de imzaladılar.

Öğretmenleri Seda Demirtürk Ülker ile birlikte kitaplarını anlatan öğrenciler hem heyecanlı hem de çok mutlu olduklarını belirttiler.
Muğla Valiliği himayelerinde Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü destekleri ile hazırlanan etkinlikte, Evrenpaşa Ortaöğretim Okulu öğrencileri tarafından yaklaşık yedi ayda hazırlanan "Muğla'nın Antik İncileri" kitabı, çocukların okuma ve yazma becerilerini geliştirmeyi ve yaratıcı yazarlık yapmalarını amaçladı.

photo1716543498-1.jpeg


Etkinliğe Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Fatmagül Yörük, Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Serap Aksel, Marmaris Kalesi Müze Müdürü Şehime Atabay, Marmaris Evrenpaşa Ortaöğretim Okulu Müdürü Zeki Özcan, proje yürütücüsü öğretmen Seda Demirtürk Ülker, öğrenciler ve velileri katıldı.

photo1716543498.jpeg


"Kültürlerin devraldığımız mirasımıza biz de katkı sunarak gelecek nesillere aktarmakla görevliyiz"


Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, "Türk Milli Eğitim sisteminin arzu ettiği hem teorik hem pratik eğitimlerin bir arada yapılabileceğinin en güzel göstergesi bu proje oldu. Kültürlerin mirasını gelecek nesillere aktarmakla görevliyiz. Bu konuda Evrenpaşa Okulumuz, okul idaremiz, müdürümüz, Seda öğretmenimiz ve diğer öğretmenlerimizle bu vazifeyi yerine getirdiklerine şahit olduk. Bu projeyi düşünen, hayal eden, kurgulayan, programlayan Seda hocamıza teşekkür ediyorum. Ona destek veren değerli velilere, ailelere, öğrencilere, paydaş diğer hocalara, tarihçi, arkeolog ve rehberlere teşekkür ediyorum. Projemiz hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

"Çocukların tarih ve çevre okur yazarlığı yapmaları bizim için çok kıymetli"


Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Serap Aksel, "Bu proje bizim için çok değerli bir projeydi. Fakat bu projenin ötesinde öğrencilerimizin sadece okuyup yazma değil, tarih okur yazarlığı yapmaları, çevre okur yazarlığı yapmaları bizim için çok kıymetliydi. Bu faaliyetin ilerleyen dönemlerde bütün okullarımıza kelebek etkisi ile yapılacağına yürekten inanıyoruz. Emeği geçen tüm öğrencilere, tüm çocuklara, Seda öğretmenime, öğrencilerimi ve öğretmenimi destekleyen değerli velilere ve bizi her faaliyette destekleyen, motive eden, maddi ve manevi olarak desteklerini esirgemeyen Sayın Kaymakamımıza şükranlarımı arz ediyorum. Etkinliğimiz hepimize hayırlı olsun" dedi.

Proje yürütücüsü Seda Demirtürk Ülker, "Kitabımızda öğrencilerimizin Phoenix, Knidos, Lagina ve Stratonikea antik kentlerine yaptıları geziler sonucunda oluşturdukları hikâyeler, araştırmalar, mitolojik efsaneler yer almaktadır. Antik kentleri yüzeysel olarak tanıtmaktan öte projeyi içselleştirmeleri için öğrencilerimiz iki ay boyunca Antik Yunanca kursu almıştır. Böylece eskiden "taş" olarak isimlendirdikleri yapılara "yazıt" dendiğini, her bir yazıtın nice hikâyeler barındırdığını ve ne kadar değerli bir kültürel mirasa sahip olduklarını görmüşlerdir. Antik Yunanca ölü bir dil ve iki ay bir dili öğrenmek için kısa bir süre. Burada amacımız öğrencilerin harfleri tanımaları, yazıtlarda basit okumalar yapmaları, okuyabildikleri isimlerin hayatlarını hayal güçleriyle kurgulamaları ve bu 5 sayede projeyi benimsemeleri olmuştur. Yaratıcı yazma atölyesi ile yazma becerilerini gelişti- ren öğrencilerimiz mitolojinin büyülü dünyasına da adım atarak genel kültürlerini geliştirmiştir. Öğrencilerimiz kentleri alanında uzman arkeolog ve rehberlerle gezmiştir. Onlardan kentlerle ilgili pek bilinmeyen hikâyeler dinleyip bu hikâyeleri kendileri yeniden kurgulamıştır. Böylece öğrencilerimizin Türkçe dersine ilgileri artmıştır'' sözleriyle kitap ile ilgili yedi aylık süreçte neler yaptıklarını ifade etti.

photo1716543498-2.jpeg

Kitabın yazarlarından Bahri Efe Yıldız, "Ben ve arkadaşlarım kitabımızı yazma sürecinde birçok şey öğrendik. Kentleri gezdik, Antik Yunanca öğrendik, İllüstrasyon kursu aldık, kitabımızı resmettik. En önemlisi de ne kadar zengin bir kültürel mirasa sahip olduğumuzu öğrendik. Çok mutluyuz" ifadelerini kullandı.

photo1716543498-3.jpeg

Kitabın Fonix antik kentini anlatan Zeynep Yıkıcı, "Ben kitabımızda Marmaris Taşlıca'da bulunan Fonix Antik kentini mekan olarak seçtim. Kenti gezerken arkeologlardan kentle ilgili ilginç öyküler dinledik. Ben de bu öykülerden esinlendim. Kitabımızda Fonix ve Serçe limanının eserlerini kurguladım" dedi.

Kitabın diğer yazarlarından Beril Sarıçam, "Muğla'nın Antik İncileri" kitabı için Antik Yunanca kursu aldıklarını belirterek, "Muğla'mızın antik kentlerini gezerken yazıtlarda basit okumalar yaptık. Ben Stratonikeia Antik Kenti'nde bir yazıtta Agathan Genoyi ismini okudum. Stratonikeia gladyatör şehri. Ben de Agathan Genoyi'nin bir gladyatör olduğunu hayal edip onun hikayesini kurguladım" şeklinde konuştu.

Kitapta Anadolu'ya özgü tanrıça olan Hekate'yi anlatan Mahmut Ege Zengin, "Ben Lagina antik kentinde tapınağı bulunan Anadolu'ya özgü bir tanrıça olan Hekate'nin hikayesini yazdım. Her sene onun adına bir anahtar töreni düzenlenirmiş. Anahtar töreni'ni anlatmaya çalıştım" dedi.

Etkinlik, "Muğla'nın Antik İncileri" kitabının yazarları olan öğrenciler tarafından imzalanması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Muhabir: Yaren Özdemir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.