MARMARİS’İN GÜÇLÜ KADINLARI 1

MARMARİS’İN GÜÇLÜ KADINLARI 1

Tüm dünyanın aksine kadın yönetici ve patronların çoğunlukta olduğu Marmaris’e yön veren kadınlar ile Marmarishaber.net sitesi olarak sorular sorduk

Erkek egemen bir toplumda kadın yönetici olarak görev yapmanın zorlukları ve avantajları ile 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü ile ilgili mesajlarını aldığımız kadın yöneticilerin hepsinin 30 ile 300 arasında kendilerine bağlı personelleri var ve bunların yarısından fazlasını erkekler oluşturuyor.

Resmi kurum ve kuruluşlarda, askeri ve emniyet personeli olarak en fazla kadın yöneticinin olduğu 95.000 nüfuslu Marmaris’te Marmaris Kaymakamlığı, Devlet Hastanesi, Kale ve Müze Müdürlüğü, Turizm Danışma Merkezi, Mal Müdürlüğü, Sosyal Sigortalar genel Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, PTT müdürlüğü, Elektrik dağıtım müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Aksaz Deniz Üssü Komutanlığına bağlı birimler ve özel bankalar dahil 200 ün üzerinde kadın yönetici çalışıyor.

whatsapp-image-2022-03-07-at-09-58-53.jpeg

Arzu Sarıtaş Yenisayfa Gazetesi Yazı İşleri Müdürü

Gazetecilik mesleğine bir reklam ajansına başlayan günlük çıkan Yenisayfa Gazetesinin sahibi Arzu Sarıtaş, 20 yıldır Marmaris’te bir çok yerel gazetede reklam departmanlarında çalışıp kendi gazetesinin sahibi oldu. ‘’ başarımın arkasında ekip arkadaşlarım var onlara minnet borçluyum ‘’ diyen Sarıtaş ‘’bölgenin en iyi gazetesi olmak en büyük hedefim ‘’ dedi. ‘’Dünyada kadın olmak zor Türkiye’de kadın olmak daha zor ‘’ sözleri ile trafikte bile kadın olarak yol verdiklerini belirterek kadınlara saygının daha özverili olması gerektiğini vurguladı. Gazetecilik mesleğinde de başarılı kadınları erkeklerin sevmediğini sürekli ket vurarak engel olmak istedikleri için zorluk yaşadıklarını dile getiren Sarıtaş ne olursa olsun ben de bir erkek evlat annesi olarak yılmadan çalışacağını belirtti. Kadına karşı şiddetin son dönemlerde daha da arttığına dikkat çeken Sarıtaş ‘’kadın cinayetlerinin önüne geçmek kanunların yanı sıra biz kadınların da görevi oldu ‘’ dedi. 8 Mart emekçi kadınlar gününde tüm kadınların gününü kutladığını sözlerine ekleyen Arzu Sarıtaş ‘’ İyi ki varsınız iyi ki varız ‘’ dedi.

whatsapp-image-2022-03-07-at-23-59-53.jpeg

Enyy Dergisi İmtiyaz sahibi Selda Kırdemir

Gazetecilik mesleğine memleketi Ordu’da medya mensubu aile büyüklerinin yanında başlayan Selda Kırdemir Marmaris’te geçtiğimiz yıllarda haftalık çıkan Haberci gazetesinin ve Kültür Sanat dergisi Enyy dergisinin sahibi. Kadın olmanın zorluklarının coğrafi olarak değiştiğini anlatan Kırdemir ‘’ ben Karadenizli bir ailenin kızıyım, belirli bir yaşa kadar Karadeniz’de ailemle yaşadım, benim için bir çok zor yanı vardı ama sanırım eve giris çıkış saatlerim yada ne giydiğime karışılmasından ziyade, düşüncelerim ve fikirlerimin ciddiye alınmaması,"sen anlamazsın karışma" sözleri , kendin olmak istediğinde toplum baskısı, "sen kadınsın ağır ol ,abin görmesin duymasınlar la büyütülmek sindirilmiş bir kadın olarak büyümekti benim için ,ne zaman ki Marmaris'te yaşamaya başladığımdan bu yana kendimi daha iyi tanıma şansım oldu, bu şahane kent bana hep nazik kibar bir ögretmen gibi davrandı ,bir çok kültürün bir arada olması, yabancıların ağırlıkta olduğu bir turizm ilçesi gibi faktörlerden ötürü kadın yada erkek değil birey olarak yaşama şansını veriyor, bu sebeplerden dolayı Ege bölgesinde yaşayan kadınların biraz daha şanslı olduğunu düşünüyorum’’ dedi. Mesleki anlamda kadın olarak yer edinmenin zorluklarını yaşadığını ama ayakta kaldığını belirten Kırdemir, kadınlara’’ Mehmet Aslantuğ'un kadının ekonomik özgürlüğü vurgusunu yaptığı sözü olan “Hiçbir kadın geleceğini bir adamın vicdanına, aşkına, günün sonunda bir gün aklının karışmasına bırakmamalı” cümlesini ileterek her kadının ekonomik olarak kendi özgürlüğüne sahip olması gerektiğini belirtti.

dsc05391.jpg

Adm Elektrik Marmaris ve Datça İşletme Müdürü Hilal Samancı

Erkeklerin çoğunlukta olduğu meslek gruplarından olan mühendislik sektöründe kadın olan hatta kadın yönetici olan Hilal Samancı ‘’ Elektrik elektronik mühendisiyim. Yaklaşık 18 senedir elektrik dağıtım sektöründe çalışıyorum. Kadın mühendis olmak evet zor. Mühendislik mesleğe erkek cinsiyet rolleriyle özdeş değiştiğinden dolayı bu iş koluna bakıldığında cinsiyet eşitsizliğini görebilmek maalesef mümkün. Bugün toplumda kadınlar teknik yeterliliklerini zayıf olduğuna dair inançları kırmaya çalışıyorlar ve değişen dünyada, gelişen dünyada eşitlik anlayışıyla bu süreç kadın mühendisler. Kadın yönetici olmak, toplumsal cinsiyet eşitliği dünyada son dönemlerde ülkelerin gelişmişlik ve kalkınma alanındaki önceliklerinden biri olmaya başladı. Kadın yönetici olmak, kompleks sorunlar karşısında çözüm odaklı yaklaşımları, kuvvetli iletişim kurabilme yetenekleri ve hızları sayesinde pek çok etkinlikler ile hem sahada hem masa başında bir lider olarak çok önemli başarılara imza attığını görmekten ben son derece mutluluk duyuyorum ‘’ dedi.

DEVAM EDECEK …

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.