MARMARİS YANGINI KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

MARMARİS YANGINI KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

MARMARİS Aksaz Karayolunda sık kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanda dün çıkan yangın bugün(perşembe) 24 saat sonra kısmen kontrol altına alındı.

Marmaris İlçe merkezine 8 kilometre mesafedeki Aksaz karayolu civarında dün öğleyin saat 12.40 sıralarında yangın başladı. Dumanları fark eden vatandaşlar ihbar hatlarını aradı. Ekipler seferber olarak kısa sürede havadan ve karadan müdahale başlattı. Saatteki hızı 30 kilometreyi bulan şiddetli rüzgâr etkisiyle alevler kısa sürede yayıldı. 7 şehirde konuşlandırılan 34 helikopter, 14 uçak, 1 İHA harekete geçti. 90 arazöz, 800 yangın söndürme personeli, itfaiye,TOMA söndürme çalışmalarına katıldı. Havadan ve karadan yoğun bir söndürme çalışmalarına rağmen alevler hızla yayıldı. Sahil Güvenlik ekipleri telsiz ile anons ederek teknelerin kıyıya çekilmesini sağladı. Kıyıya çekilen tekneler ardından helikopterler 50 metre mesafedeki denizden su çekmeye başladı. Kurulan kriz merkezine Muğla Valisi Orhan Tavlı, il ve ilçe protokolü geldi. Jandarma ekipleri ise yangının çıkış nedeniyle ilgili araştırma başlattı. Yapılan ilk incelemelerde M.Y. adlı bir arıcının yaktığı ateş sonucu çıktığı belirlendi. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla 85 yaşındaki M.Y. gözaltına alındı.

ALEVLER HIZLA YAYILDI

Havanın kararmasıyla yangın helikopterleri ve uçaklar müdahaleyi kesti. Kara ekipleri ise yerleşim yerlerine alevlerin sıçramaması için yoğun bir çalışma başlattı. Yangın, şiddetli rüzgârın etkisiyle Balan Dağı’na ilerledi. Gece saat 03.00 sıralarında Balan Dağı başta olmak üzere Köyceğiz İlçesi’nin ormanlık tepelerine doğru yangın hızla yayıldı. Üzücü bir olay yaşanmaması için yerleşim yerleri tahliye edildi. Yangını söndürmede yetersiz kalan ekipler, yerleşim yerlerine gelmemesi için çaba sarf etti.

GÜNÜN AĞARMASIYLA HAVADAN MÜDAHALE BAŞLADI

Şafak vakti ile birlikte çok sayıda yangın helikopteri ve uçak havadan müdahale başlattı. Ardı ardına yapılan sortiler sonucu yangın bir noktada devam etti. Marmaris için yangın tehlike oluşturmaz iken Balan Dağı çevresinde kuvvetli alevler yükselmeye devam etti.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Muğla Valisi Orhan Tavlı, tüm ekiplerin sahada olduğunu belirterek, "Yangınla mücadelemiz artarak devam ediyor. An itibariyle yerleşim yeri tehdidi yoktur. Yerleşim yerleri ile ilgili tüm tedbirler alındı. Marmaris’te meydana gelen orman yangınını kontrol altına alabilmek için tüm ekiplerimiz canla başla mücadele etti. Ormanın kahramanları son alev sönene kadar yeşil vatanı korumak için gece gündüz demeden mücadele etti. Yangın kontrol altına alındı" dedi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bilgilendirme gruplarında ise yangının kontrol altına alınmadığını bir noktada devam ettiği ifade edildi. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı da orman yangınından 7 personel ile 2 kişinin etkilendiğini açıkladı. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Orman yangınına müdahale çalışmaları Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 14 uçak, 36 helikopter, 398 araç ve 1597 personel ile sürdürülmektedir. Yangından 7 personel ve 2 vatandaş etkilenmiş olup, tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiştir" denildi.

KÖZLER TEKRAR ALEVLERİ YÜKSELTTİ

Ekipler tarafından söndürülen alanlarda közlerin tutuşmasıyla alevler tekrar yükseldi. Çevresinde orman kalmadığı alanlarda kısa süren müdahale ile büyümeden söndürüldü. Helikopter ve uçaklar sönen alanlara su atmaya devam ederken kara ekipleri iş makineleri ile tekrar yangın çıkmaması için çalışmalarını hızlandırdı. Yetkililer, yangının tamamen söndürülmesi ardından dört gün boyunca havadan ve karadan soğutma çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.