Marmaris halk pazarları ateş pahası

Marmaris halk pazarları ateş pahası

Her gün akaryakıta gelen zamlarla birlikte artan maliyetler halk pazarlarını da vurdu. Marmaris Perşembe pazarında yörenin üreticileri “Zamlar mecbur bıraktı” ifadelerini kullanırken tüketiciler “Her şey ateş pahası, mahvettiler bizi” sitemlerini iletti.

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlarla birlikte artan maliyetler etiketlere zam olarak yansımaya devam ediyor. Marmaris’te her hafta Perşembe günü kurulan halk pazarında fiyatların artışı üreticiyi üzerken yurttaşların tepkisi dinmedi. Marul 5 liradan satıldığı halk pazarında roka, maydanoz 2 ile 3 lira ile rekor kırdı. Mutfakta en çok tüketilen gıdaların kilosu 10 lira altına düşmedi. Biber 20 lira, brokoli tanesi 12 lira, barbun 12 lira, çeri domates 12 lira, elma 10 ile 12 lira, patlıcan 10, ıspanak 10 ile 12 lira, fasulye ise 10 ile 12 lira arasında fiyat dilimleri arasında tezgâhlarda yerini aldı. Muz ve çeşitli ithal meyveler standart fiyatlarını korudu. Karacasöğüt, Bayır, Çamlı, Gökçe, Orhaniye ve Taşlıca gibi kırsal mahalle üreticilerin çoğunlukta olduğu halk pazarında doğal ürünler satan üreticiler ürenin çok zam yapılmasının fiyat artışına etken olduğunu dile getirdi. Sebze satışı yapan Mahmut Demirci, “ Üre gübresi bizim için önemli. Bu yıl kısa sürede yüzde 87 zamlandı. 1750 liraya aldığımız gübre 2600 lirayı buldu. Akaryakıt zam geldiği andan itibaren her şeyde fiyat artıyor. Üzgünüz ama mecburiyetten küçük miktarlarda fiyat artırıyoruz” dedi. Pazarcı Hatice Özgen ise, “ Tarlamda ve bahçemde sebze üretimi yapıyorum. 15 yıldır müşterim olanlar isyan ediyor. Verilen emek bir yanda giderler artmaya başladı. 1 lira zam yaptığımızda 5 parça ürün aldığınızda cebinizden fazla para çıkıyor. Gelen müşterilerime durumu anlatmaya çalışıyorum. Pazarda şu anda kilo ile alan sınırlı. Pazarımızda yöremizin üreticisi var. Bazı market ve yerlerde ne olduğunu, nasıl yetiştirildiğini bilmediğimiz ürünler satmıyoruz” dedi.

ÜRETİCİ ÜZGÜN TÜKETİCİ İSYANDA

Şu anda bu fiyatların bir nebze olsun standart kaldığını öne süren Hasan Çetin, “ Eşimle her hafta Perşembe ve Beldibi pazarını dolaşıyoruz. Şu anda pazarın en pahalı ürünü marul. 1 liraya alınan marul 5 lira olmuş. 6 ay önce bir tur atar alacaklarımızı alır evimize giderdik. Şimdi iki tur atıp 5 kuruş veya 1 lira daha ucuz ürün almak için dolaşıyoruz. Mecbur evimizde tencerenin bir şekilde kaynaması lazım. Bizleri bu hale getirenler utansın” dedi. Bir kamu kurumundan memur olan Helvan S., “ Üç ay önce Pazar çantamı kırmızı-beyaz et, peynir hariç birer kilo olmak üzere 125 liraya dolduruyordum. Fasulye, patlıcan, biber, domates, bamya, ıspanak gibi evin ihtiyacı olan temel 13 parça ürün alıyorum. Sadece sebze 156 lira ediyor. Meyve, peynir aldığımda ise 301 lirayı buluyor. İki çocuklu bir ailenin kırmızı ve beyaz et olmadan en asgari haftalık Pazar masrafı. Her üründe 5 kuruş veya 1 lira zam olsa 15 parça malzeme alsanız fazladan çıkıyor. Akaryakıta gelen zamlar otomatikman temel ihtiyaç gıdalarına da yansıyor. Memurda olsanız eviniz kira ise ve çocuklarınız var ise ay sonu kredi kartlarıyla getiriliyor” dedi. Ekçim esnasında ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise yüksek sesle, “ Tok açın halinden anlamaz. Bunlar kendilerine Müslüman. Dün yaptıkları gibi bugünde kendi yönetim iradesizliklerin dış güçlere bağladılar. Bu ahların hepsi yaşarken çıkacaktır” şeklinde konuştu.

İzmir yaş sebze ve meyve halinden çıkan fiyatların ise normal olduğu ama akaryakıta gelen zamlar nedeniyle kilo başı 2 ile 5 lira arasında yükseldiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.