MARMARİS BELEDİYE HAYVAN BARINAĞINDA TEHLİKELİ KÖPEK TÜRLERİ GÜVENDE

MARMARİS BELEDİYE HAYVAN BARINAĞINDA TEHLİKELİ KÖPEK TÜRLERİ GÜVENDE

Tehlikeli ırk grubuna giren 114 köpek sahipleri tarafından kısırlaştırılarak cip taktırıldı. Köpek sahipleri işlemler ardından Ev Hayvanı Kayıt Sistemi(PETVET) kaydedildi. Sahipleri tarafından sokağa bırakılan 45 köpek belediye tarafından koruma altında

Marmaris İlçesi’nde, tehlikeli ırk grubuna giren 114 köpek sahipleri tarafından kısırlaştırılarak cip taktırıldı. Tehlikeli ırk köpek sahipleri işlemler ardından Ev Hayvanı Kayıt Sistemi(PETVET) kaydedildi. Sahipleri tarafından sokağa bırakılan 45 köpek hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezinde koruma altına alındı.

Geçen yıl temmuz ayında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu ile Amerikan Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tarım ve Orman Bakanlığının Aralık ayında yayınladığı genelgeyle de, bu tehlikeli köpek ırklarına eklenen American Staffordshire Terrier ve American Bully'nin kısırlaştırılıp, kayıt altına alınması zorunlu hale geldi.

Tehlike arz eden türler olarak bilinen bu 6 ırk köpeğin, sahiplerince son kayıt süresi olan 14 Ocak tarihi öncesi Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne getirilerek işlemleri yapıldı. Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde 03-14 Ocak tarihleri arasında 33 Amerikan Pitbull Terrier, 37 Amerikan Staffordshire Terrier, 34 Dogo Argentino ve 10 Amerikan Bully olmak üzere 114 tane tehlikeli ırk olarak kabul edilen köpek veterinerlerde kısırlaştırılarak cip takıldı. Kısırlaştırılıp cip takılan köpek takılan köpekler PETVET sistemine kaydı yapıldı.

SOKAĞA BIRAKILANLARI BELEDİYE SAHİP ÇIKTI

Çeşitli nedenlerle tehlikeli ırk kabul edilen köpeklerini kayıt altına aldırmayanlar ise sokağa terk etti. Terk edilen çoğunluğu pitbull olmak üzere toplam 45 köpek Marmaris Belediye ekipleri tarafından sokaklardan alınarak Hayvan Rehabilitasyon ve Geçici Bakım Merkezi’ne getirildi. Burada veteriner hekimler tarafından kısırlaştırılması, aşı ve bakımları yapılan tehlikeli türler tekli bölmelerde koruma altına alındı. 45 köpek için ek yaş ve kuru 150 kilogram mama tedariki sağlandı.

Veteriner Hekim Mehmet Çetin Aslan, “ Tehlikeli ırk kabul edilen köpekler benim gibi bir çok veterinerde kısırlaştırılarak çip takıldı. İşlemleri yapılan bu köpekler daha sonra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde kayıt altına alındı. Çıkan kanun ve genelgeleri vatandaşlarımızın uyması için yardımcı oluk” dedi.

114 TEHLİKELİ IRK KAYIT ALTINA ALINDI

Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, “ Bu ırklar, 14 Ocak tarihinden sonra, kayıt belgesi olmadan, tasmasız ve ağızlıksız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulmayacak. Tehlikeli tür olarak kabul edilen 114 köpek sahiplerince kısırlaştırılarak kurumumuz tarafından cipleri takılmıştır” dedi.İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise, kayıt yaptırmayan ve sokakta serbestçe dolaştırılan tehlikeli tür kabul edilen 3 pitbull cinsi köpek sahiplerinden alınarak cezai işlem için tutanak yapıldığını bildirdi.

SÜRE YILSONUNA KADAR UZATILSIN

Marmaris Hayvan Hakları Derneği(MAHAKDER) Başkanı Tülay Yıldız, “ Kötü köpek yoktur, kötü sahip vardır. Tehlikeli ırk olarak kabul edilen köpekler insanların elinde tehlikeli bir silah haline gelebiliyorlar. İlçemizde tehlikeli ırk köpek sahiplerinin bazıları maddi, hastalık ve çeşitli nedenlerle 14 Ocak tarihinde kayıt altına aldıramadı. Ceza miktarları çok yüksek olduğu için sokağa bırakmak zorunda kaldı. Bakanlıktan ricamız tekrar bir karar alarak sürenin birkaç ay veya yılsonuna kadar uzatılmasını istiyoruz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.