MAKE HASARLI BİNALARDAN ONLARCA CAN ÇIKARDI

MAKE HASARLI BİNALARDAN ONLARCA CAN ÇIKARDI

Make ekibinin bir grubu da enkaz altında kalan ya da ağır hasarlı evlerde mahsur kalan evcil hayvanlar için kurtarma faaliyetlerine katıldı.

Yüzyılın felaketi 6 Şubat Kahramanmaraş merkez üslü depremlerden etkilenen 11 ilde on binlerce can kaybı yaşandı. Afad koordinasyonunda görev yapan arama kurtarma ekipleri ulaşabildikleri ilk andan itibaren enkazların altından bir can çıkarmak için mücadele ettiler. Make ekibinin bir grubu da enkaz altında kalan ya da ağır hasarlı evlerde mahsur kalan evcil hayvanlar için kurtarma faaliyetlerine katıldı.

11 ilin etkileyen depremlerin ardından 60 kişilik ekip ile Muğla’nın Marmaris ilçesinden yola çıkan Marmaris Arama Kurtarma ve önleme Ekibi (Make) önce Gaziantep Islahiye sonrasında Hatay Ankakya’da arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına katıldı. Deprem bölgesinde hayatta kalan vatandaşlar da açtıkları ilanlar ile evcil hayvanlarını arama telaşına düştü. Make’nin bir ekibi de evcil hayvanlarını arayan insanlar için ağır hasarlı binalara girip evlerden can dostlarını kurtarmak için görev aldı.

‘Kurtardığımız hayvanlara bizim isimlerimizi veriyorlardı’

24 yıldır Türkiye’de yaşayan ve 4 yıl arama kurtarma eğitimi aldığını belirten Ayda Murtazieva ‘biz üçüncü günden itibaren ekip olarak deprem bölgesindeydik. Belli bir zaman sonra Antakya’ya geçtik ancak insanlar bizden ağlayarak evcil hayvanlarını kurtarmamızı istiyorlardı, hem ilanlar ile hem de insanların bize gelmesi ile hasarlı binalara girip, kedi, köpek, kuş yani evde mahsur kalmış hangi canlı varsa kurtardık. İnsanların olumlu tepkisi ile karşılaşınca ne kadar gerekli bir şey yaptığımızı anladık. Onlarca hayvanı kurtarıp sahiplerine teslim ettik 12 kedi sahipsizdi orada Afad görevlileri ve diğer ekiplerin görevlileri sahiplendi bazılarını beni arayıp senin adını koyabilir miyiz diye soruyorlardı. Marmaris’e de 4 kedi getirdim veterinere götürüp çip taramasını tekrar yaptırdım emin olmak için, sonra tedavilerinin ardından da burada sahiplendirdim’ şeklinde konuştu.

‘Duygu depremi yaşıyoruz

Murtazieva ‘biz de orada duygu depremi yaşadık buraya geldikten sonra durup dururken ağlar oldum keşke daha fazla cana yardımcı olabilseydik diye ancak hijyen için gelmemiz gerekti artık vücudumuzda yaralar oluşmaya başlamıştı. İnanıyorum herkes orada daha fazla kalmak istemişti ‘’ dedi

‘Kepçeler enkaza girmeye başlayınca biz de hayvanlar için kurtarma faaliyetleri yaptık’

Make üyesi Kaan Kaplan ‘’ belli bir süre insanları kurtarmaya devam ettik artık cenazeler çıkmaya başlamıştı cenazeler çıkartılırken kepçeler de çalışmaya başladığı için enkaz kaldırma insan gücüne çok gerek kalmamıştı. Bize ekipten bir grup oluşturup ilanlara göre evcil hayvanlarını arayan kişiler ile görüşüp hasarlı binalara girip hayvanları kurtarmaya başladık. Bir keresinde kaldırım taşı ile duvarı kırıp girdik beton anında eziliyordu zaten. Kurtardığımız hayvanları sahiplerine ulaştırdık, sağlık kontrolleri için yetkililere teslim ettik ‘’ diyerek yaptıkları görevden gurur duyduklarını belirtti.

whatsapp-image-2023-02-28-at-13-51-26.jpeg

whatsapp-image-2023-02-28-at-13-51-09-1.jpeg

whatsapp-image-2023-02-28-at-13-51-50.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.