Köyceğiz Canları platformu 'susmayacağız bu vebale ortak olmayacağız'

Köyceğiz Canları platformu 'susmayacağız bu vebale ortak olmayacağız'

Köyceğiz Canları Platformu bugün ellerinde çocuklarla birlikte hazırladıkları pankartlar ile eylem yaptılar. Sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının uyutulması kararına karşı çıktıklarını belirterek bir basın açıklaması yayınladılar.

Son dönemlerin en çok konuşulan 3 ay sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının uyutulması kararı ile ilgili tepkiler çığ gibi büyürken, Köyceğiz'de de hayvansever vatandaşlar çocukları ile birlikte bir tepki yürüyüşü yaptılar. Ellerinde 'bugün ona yarın sana, akla vicdana bilime uygun çözüm istiyoruz, onların da duyguları var, hayvan sevgisini siyasete alet etme .... ' yazılı dövizler ile yürüyüş yapan platform üyeler bir açıklama yaptı.

'Bugün burada toplanma amacımız, var olan hayvan hakları yasasında yapılacak değişimle birlikte, sokakta yaşayan kent sakinlerinden olan canların toplanıp, hapsedilip, öldürülmelerini kabul etmediğimizi bildirmek ve çözüm önerilerimizi bir kez daha yinelemek. Bu yasa değişikliğinin nihai hedefinin sokakları hayvanlardan temizlemek olduğunu biliyoruz. Halkı dezenformasyonla yönlendirerek “başıboş köpeklerin” tehlikeli olduğu ve öldürülmesi gerektiği düşüncesi kabul ettirilmeye çalışılıyor. Köpeklerin saldırganlığı üzerinden hayvan düşmanlığı pompalanmak isteniyor. Hayvan dostları neredeyse insan düşmanı ilân ediliyor.

Oysa sorumlusu 20 yıldır 5199 sayılı yasayı uygulamayan belediyeler ve görevini yapmayan belediyeleri denetlemeyen, kedi ve köpeklerin ticaretini yapanlara yaptırım uygulamayan kurumlardır.

Var olan yasa belediyeleri; sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması için merkezleri, rehabilite edilmeleri için rehabilitasyon merkezleri ve bakımevlerini kurmakla, takiplerini, aşılarını, tedavilerini ve beslenmelerini sağlamakla yükümlü kılmıştır.

“Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek deliliktir” Daha önce de toplandılar, sürüldüler, hapsedildiler, öldürüldüler, belediyeler bütçelerine zehir ödeneği bile koydular ama çözüm olmadı ki bugün hâlâ bunu tartışıyoruz. 20 yıldır Hayvan Hakları Federasyonlarının, bilim insanlarının önerileri dikkate alınmadı.

Kontrolsüz üremenin önüne geçmenin tek yolu sistemli bir şekilde kısırlaştırılma yapılması ve evcil hayvan üretiminin, ticaretinin engellenmesidir.

Kısırlaştırılmayan 1 köpekten 6 yıl sonunda 67000 köpek meydana gelir.

Kısırlaştırmayla bu sorun her yıl % 30 oranında azalır. Her yıl azalarak 3 yılda üreme kontrol altına alınır.

Köpeklerin sürü halinde bir araya gelmesi çiftleşme dönemlerinde olur. Bu dönemdeki hayvan saldırgan olabilir. Kısırlaştırmanın bu açıdan da olumlu etkisi vardır. Ayrıca aç, sağlıksız, terk edilmiş , insanlardan kötü muamele görmüş hayvanın saldırgan olmaması beklenemez. Bu bizim neden olduğumuz bir sonuçtur.

Doğada hiçbir canlı kendi iradesiyle dünyaya gelmiyor. İnsanoğlu olarak; kendi iradeleri dışında dünyaya gelen bu sessiz canların, başta yaşam hakkı olmak üzere sağlık ve refahlarından sorumluyuz.

Köyceğiz Canları Platformu olarak, bir araya geldiğimiz günden beri yinelediğimiz, aklın bilimin süzgecinden geçmiş;

  • Kısırlaştırma Merkezi, Rehabilitasyon Merkezi ve Bakımevi kurulması
  • Takip Kayıt Sisteminin,
  • Sistematik Aşılama Sisteminin,
  • Beslenme Noktalarının Oluşturulması
  • Eğitsel Çalışmaların Yapılması
  • Tüm çalışmaların, gönüllülerle halkla birlikte yapılması

taleplerimizi yineliyor ve diyoruz ki

Köyceğiz’ de sahipsiz hayvan yoktur. Sahipleri Köyceğiz Belediyesi ve Köyceğiz Halkıdır. Hepimizi Canlarımızın canına sahip çıkmaya davet ediyoruz.

SUSMAYACAĞIZ, BU VEBALE ORTAK OLMAYACAĞIZ!'

whatsapp-gorsel-2024-06-02-saat-22-38-27-3da89c27.jpg

whatsapp-gorsel-2024-06-02-saat-22-38-26-49276790.jpg

whatsapp-gorsel-2024-06-02-saat-22-38-26-c106bc1b.jpg

whatsapp-gorsel-2024-06-02-saat-22-38-26-95a8c6c8.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.