Kasım ayında yaz keyfi

Kasım ayında yaz keyfi

Marmaris İlçesinde, “Pastırma yazı” yaşanırken, bunu fırsat bilen halk ve yerleşik yaşayan yabancılar, çocuklarıyla birlikte plajda güneşlenip, Kasım ayında denize girmenin keyfini yaşadı.

Yurdun birçok bölgesinde kış mevsimi kendini hissettirirken hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Marmaris’te “Pastırma Yazı” yaşanıyor. Caddeye konumlandırılmış elektronik termometrenin 33 derece gösterdiği şehir merkezinde, deniz suyu sıcaklığı 16 ve nem yüzde 55 olarak ölçüldü. İlçe merkezinde ki Atatürk Caddesi’nden Siteler Mahallesi’ne kadar uzanan 8 kilometrelik sahil yolu, yazlık kıyafetlerle yürüyüş ve bisiklet sporu yapanların akınına uğradı. Denize girenler görülürken, çocuklarıyla birlikte geldikleri plajda portatif sandalyelerinde oturarak güneşli hava ve eşsiz manzaranın keyfini çıkaranlarda oldu. İlçe halkı ve yerleşik yaşayan yabancılar şezlonglarına uzanarak Kasım ayı güneşinde bronzlaşmaya çalışırken bazıları da kitap okuyup, dinlenmeyi tercih etti. Yaz ayını aratmayan kalabalıklara sahne olan sahil yolları ve plajlarda renkli görüntüler oluştu. Heyecan arayanlar ise plajlarda bulunan su sporları istasyonlarından kiraladıkları jet sky ve sürat motoruyla keyifli anlar yaşadı.

PASTIRMA YAZI KEYFİ YAŞIYORUZ

Köpeği ile denize giren Rukiye Hadsen(62), “ Pastırma yazı keyfini denize girerek yaşıyorum. Anın keyfini çıkartı dinleniyorum” dedi. Arkadaşlarıyla denize giren Zeynep Ferahköse (29), “ Bu havalara pastırma yazı diyoruz. Güneşli ve çok güzel bir hava olduğu için fırsatı değerlendirmek istedim. Kış mevsimini yaşayan insanların yerine de denize girip güneşleniyorum” dedi. Çetin Ulaç(54), “ Su ve hava harika. Yazdan bir farkı yok. Pastırma yazının keyfini çıkarıyorum” dedi. Tunç Seven(44), “ sizlerinde gördüğü gibi ortalık yazdan kalma ve çocuğumla keyfini çıkartıyorum” dedi. Elvan Turkazcan(63), “ Ortalık çok sıcak. 21 senedir Marmaris’te yaşıyorum, güneşi gördüm mü sahile gelip denizi izleyerek dinleniyorum” dedi. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, “ Marmaris’te bir hafta boyunca yağmur yok. Gündüz 29-33 derece arası ve gün batımı sonrası 15-20 derece arasında sıcaklıklar olacaktır. Pastırma yazı dediğimiz bu aylarda gündüz yüksek nem ile birlikte sıcak ve hafif esintili geçmektedir” dedi.

PASTIRMA YAZI

Her yıl Ekim sonun ile Kasım 15 arasında meydana gelir. Gündüz sıcak, gün batımı sonrası ayaz, şafak vakti donmalar görülebilir. Pastırma yazı kısaca kış gelmeden etkisini gösteren son sıcaklıklar olarak adlandırılabilir. Ardından soğuk havanın iyiden iyiye etkisini hissettirmeye başlayacağı bir sürece geçilir. Pastırma yazı deyimi, pastırmanın bu dönemde hazırlanması sebebi ile verilmiştir. Gece ve gündüz arası sıcaklıkların birbirine yakın ve sıcak olması sebebi ile pastırmanın en ideal şekilde kuruması bu dönemde olur. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da “koca karı yazı”, İsveç'te “Azize Birgitta yazı”, Amerika Birleşik Devletleri'nde “Yerli yazı” (Indian summer) gibi adlar alır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.