Gazeteci Özkan Saçkan’dan kitap tavsiyeleri

Gazeteci Özkan Saçkan’dan kitap tavsiyeleri

Gazeteci Özkan Saçkan kitap severler için kitapları yorumlayıp özetleri ile tavsiyelerine devam ediyor.

Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım

BJORN HANSEN’E DAİR ÜÇÜNCÜ VE SON ROMAN: “Solstad okurlarına alçakgönüllü, neşeli, mükemmel bir roman sunuyor. Kendine özgü bir ars moriendi, ölme sanatı üzerine küçük bir kitap.” Dagbladet.

//

MONTAİG’LE BİR YAZ: “Montaigne daima tereddüt eder, kahkaha ve hüzün arasında kararsız kalır. Denemelerin sonunda, hayatının en güzel kısmını onlara adamış bu adam, zamanını boşa harcayıp harcamadığını merak ediyordur hâlâ.”

//

İNVİNCİBLE CİLT-AİLE MESELELERİ: “Her zaman uzun soluklu, iyi işlenmiş ve bu saatten sonra yeni bir şey üretilemez denilen bir türün merkezinde gayet sağlam bir şekilde duruyor.” -Kurt Busiek’in önsözünden.

//

BALARILARI VE UZAKTAKİ GÖK GÜRÜLTÜSÜ: Yetenekli Masaru, annesinin ölümünden sonra konserleri bırakan dâhi çocuk Aya’yı alt edebilecek mi? Yoksa bunu bir arıcının, piyanosu bile olmayan özgür ruhlu müzisyen oğlu Jin mi başaracak?

//

KİM BU KONUŞAN? Esprili anlatımıyla dikkat çekerek, alışılagelen çocuk kitaplarının biraz ötesinde bir anlatım ve sorgulama sunuyor çocuklara. Yeğenine zeytinyağlı yemekler pişiren sevimli dayı, vejeteryan dinozor, kadın korsan (balıkçı) ve barışçıl ejderha gibi… Gerçeğin ancak irdelenerek ortaya çıkacağına dikkat çeken kitapta, Moğolistan, Tanzanya, Nepal gibi ülkelerden esintiler, gökkuşağının renkleri de var.

//

ORTADOĞU’DA BİR ÜLKENİN ACİL DURUM ALARMI: “Ve Ali bağırıyordu: “Bize diyorlar ki kurunun yanında yaş da yanar, kötülerin yanında iyiler de yanar, geçmişin yanında gelecek de yanar, çirkinlerin yanında güzeller de yanar, umutsuzlukla beraber umutlar da yanar biter gider. Ve peki biz buna ne yanıt veriyoruz? Şöyle diyoruz. Doğru!”

İşte o kitaplar;

//

Üçleme unutulmaz bir finalle sona eriyor

DAG Solstad’tan BJORN HANSEN’E DAİR ÜÇÜNCÜ VE SON ROMAN. On Birinci Roman, On Sekizinci Kitap’ta hayatını kökünden değiştirecek bir planı uygulamaya koyarken, 17. Roman’da ise yıllardır görmediği oğluyla yeniden iletişim kurmaya çalışırken izlediğimiz Bjørn Hansen artık yaşlı bir adamdır ve Oslo’nun yoksul bir mahallesindeki küçük dairesinde tek başına yaşamaktadır. Fakat ölmüş anne ve babasıyla hayali konuşmalar yaparak ölüme hazırlandığı günlerin akışı davetsiz bir misafir yüzünden beklenmedik bir yön alacaktır: Gelini yıllar sonra Bjørn Hansen’in kapısını çalmış, üniversiteye başlayacak torunu Wiggo’yu dedesinin evinde kalması için yanında getirmiştir. Dag Solstad külliyatının en önemli parçalarından birini oluşturan Bjørn Hansen üçlemesi unutulmaz bir finalle sona eriyor. 80 SAYFA.
(YAPI KREDİ YAYINLARI)

bjorn-hansen.jpg

//

Farklı temalara odaklanan 40 metin

ANTOİNE Compagnon’dan MONTAİG’LE BİR YAZ. Yazarın 2012 yılında France Inter için hazırladığı radyo konuşmalarını bir araya getiren kitap, farklı temalara odaklanan 40 metin üzerinden Montaigne’in Denemelerini mercek altına alıyor. Şişmanlıktan dostluğa, kokulardan kitaplara, Montaigne’in sık sık değindiği başlıkları ele alan bu nükteli ve incelikli okuma, Denemelerin tarihsel derinliği kadar güncel anlamını da gözler önüne seriyor. "Montaigne’i bu kadar insani, bize bu kadar yakın kılan şey, şüphe duyuyor olmasıdır, hatta kendinden bile şüphe duyuyor olmasıdır." 120 SAYFA.
(ALFA YAYINCILIK)

montaignele-bir-yaz.jpg

//

Arkadaşlarıyla takılmayı çok seviyor

ROBERT Kirkman’dan İNVİNCİBLE Cilt -Aile Meseleleri. Mark Grayson, tam da yaşıtları gibi. Amerika’da sıradan bir lisenin son sınıf öğrencisi. Okuldan sonra ve hafta sonları berbat bir yarı zamanlı işi var. Kızlara fena halde düşkün ama onları tam olarak anlayamıyor. Arkadaşlarıyla takılmayı, cumartesi geceleri de geç yatmayı seviyor. (Tabii ki iyi çizgi filmler başlayana kadar) Mark’ı diğerlerinden ayıran tek şey, babasının dünyanın en güçlü süper kahramanı olması ve son zamanlarda onun da babasının güçlerini miras alıyormuş gibi görünmesi. 184 SAYFA.
(ATHİCA YAYINLARI)

aile.jpg

//

İnsan olmanın en yüksek formu müziktir

RİKU Onda’dan BALARILARI VE UZAKTAKİ GÖK GÜRÜLTÜSÜ. Tokyo yakınlarındaki küçük bir sahil kasabasında düzenlenen piyano yarışmasında üç öğrenci, hayatlarının en keyifli ve acı verici anlarından bazılarını yaşayacaklar. Henüz farkında olmasalar da birbirlerinin hayatını derinden ve beklenmedik şekilde değiştirecekler. Her biri kuralları yıkıp hayranlarını büyüleyecek ve sınırlarını zorlayacak. Peki, ne pahasına? 520 SAYFA.
(BEYAZ BAYKUŞ YAYINLARI)

balarilari.jpg

//

Çocukları şaşırtıcı bir yolculuğa çıkarıyor

GAYE Dinçel’den KİM BU KONUŞAN? Okuduğunuz kitaptaki kahramanlarla konuşursanız ne olur? Zeynep, çocuk kitapları yazan dayısının kitap kahramanlarıyla konuştuğunda onların çok farklı yönlerini keşfedecektir. Peki, bunu sevgili dayısına anlatmanın bir yolu var mıdır ki? Kitap, yazarların bakış açılarını sorgulamaya dönük oyunlu kurgusuyla denizlerin, dinozorların, ejderhaların dünyasında şaşırtıcı bir yolculuğa çıkarıyor çocukları. 36 SAYFA.
(BİLGİ YAYINEVİ)

kim-bu.jpg

//

Çözüm bulmak için yola çıkan bir grup delinin romanı

SÜREYYA Evren’den ORTADOĞU’DA BİR ÜLKENİN ACİL DURUM ALARMI. Kitap, yakıcı, kavurucu yakın tarihimize getirilmiş büyüleyici bir eleştiri, politik bir satir. Kabul edilmiş delilikle halinden memnun yaşayan bir ülkenin sorunlarına tek ve kesin bir çözüm bulmak için yola çıkan bir grup daha delinin; destekçilerinin, muhaliflerinin romanı. Birileri ülkenizi bir gecede yakmak istese hangi acil durum alarmını tercih ederdiniz? Yazar, roman gemisini memleket kadar büyük alevlerin üstünde yüzdürüyor. 176 SAYFA.
(CAN YAYINLARI)

ortdoguda.jpg

//

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.