GAZETECİ ÖZKAN SAÇKAN’DAN KİTAP TAVSİYELERİ

GAZETECİ ÖZKAN SAÇKAN’DAN KİTAP TAVSİYELERİ

Gazeteci Özkan Saçkan kitap severler için kitapları yorumlayıp özetleri ile tavsiyelerine devam ediyor.

Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım


//

AY IŞIĞINDA KADINLAR: Ay ışığı yüzlerce yıl kadınlarla, daha doğrusu cadılarla ilişkilendirilmiş, cadıların büyülerini gecenin karanlığında, ay ışığının kılavuzluğunda yaptığı düşünülmüştür. Ay ışığı kadınlara hem yasak kılınmış, geceleri evlerinden çıkmamaları beklenmiş, hem de sırf bu yasak yüzünden fethedilmesi meşru ve hak halini almıştır.

KÜÇÜK ACILAR 40. Yıl: Yazar “Bütün hayatımla öğrendiğim şudur ki, ölümün büyük yalnızlığına bu büyük hazineyle gideceğim” diyor.

AYURVEDA VE KENDİNİ BULMA SANATI-DOSHALARIN DANSI: Ayurveda, uzun ve sağlıklı bir yaşam arayışının toplamıdır. Yeryüzündeki ilk ve en eski anti-aging tıp olan bu disiplin, kişinin kendisini gözlemlemesi, kendisine yaklaşması ve tanıması için yaratılmış bir fırsat ve insanı her katmanında şifalandıran bir kendini bulma sanatıdır.

NE MUTLU: Bir yanda ilkeler, edebiyat, devrim, aşk, dostluk ve aile, diğer yanda ihanet, siyaset, faşizm, haset, düşmanlık, zehirli aile ilişkileri...

OİDİPUS-PSİKOMİTOLOJİ SOSYOKÜLTÜREL AÇILIMLAR: Mehmet Bilgin Saydam’ın hazırladığı iki kitaplık çalışmanın bu ikinci cildi, psikanalitik ve klinik yorumların ağırlıkta olduğu birinci ciltle birlikte Oidipus kavramsallaştırmasına dair değerli bir başvuru kaynağı niteliğinde.

MEKTEPLİ CELLAT: Somut deneyimle dört dörtlük düş gücünün birleşimi, Lichtenberg'in tümcesini resmeden dehşet dolu bir hiciv çıkarmış ortaya." –Neue Zürcher Zeitung.

İşte o kitaplar;


//

Her sene ay ışığında gece yürüyüşü yapıyorsak…

EZGİ Aksoy’dan AY IŞIĞINDA KADINLAR. Ay ışığı; resimde, edebiyatta, müzikte, kadim hikâye anlatıcılığında, yani sanatın her dalında bilinmezliği ve bilinmezliğin getirdiği gizemi, bilinmezliğe bağlı gelen tedirginliği ve ürkekliği temsil eder. Ay ışığı ayrıca yüzlerce yıl kadınlarla, daha doğrusu cadılarla ilişkilendirilmiş, cadıların büyülerini gecenin karanlığında, ay ışığının kılavuzluğunda yaptığı düşünülmüştür. Kitapta Betül Yılmaz’ın çizgileriyle hayat bulan bütün kadın hikâyeleri; gecenin karanlığında yolunu bulamamaktan çekinen, kaybolmaktan korkan, ancak bütün engellere rağmen yolundan dönmeyen, ay ışığının kısıtlı aydınlığında el yordamıyla ilmek ilmek kendi hikâyesini yaratan, alanında öncü olan, bir devrimin meşalesini tutuşturan ve hepimize ilham olan kadınların hayranlık verici hayatlarına ufak bir fener ışığı daha tutuyor. 96 SAYFA.
(KARAKARGA YAYINLARI)

ayisiginde.jpg
//

Biçim veremediğimiz şeylerin biçimini almamak

ŞÜKRÜ Erbaş’tan KÜÇÜK ACILAR 40. Yıl. İlk kitap, ilk göz ağrım. Kanat alıştırmalarım. Önce Varlık dergisinde bir şiirler (1978), sonra Küçük Acılar’la (1984) dünyaya tuttuğum hayatım. Başlangıçta bilmiyordum, insanın sözle yeniden var olduğunu. “Biçim veremediğimiz şeylerin biçimini almamak” için bulduğum mucize oldu yazmak. Şiir giderek sonsuz bir insan hazinesine döndü. Şükrü Erbaş. 64 SAYFA.
(KIRMIZI KEDİ YAYINLARI)

kucuk-acilar.jpg
//

Yeryüzündeki ilk ve en eski anti-aging tıp

SEDA Shambhavi Kervanoğlu’ndan AYURVEDA VE KENDİNİ BULMA SANATI-DOSHALARIN DANSI. 6000 yıla yakın geçmişiyle kendini onlarca yüzyıla ve milyonlarca insana kanıtlayan kadim disiplin ayurveda, uzun ve sağlıklı bir yaşam arayışının toplamıdır. Bu kitap, sadece kendi sağlık sorunlarını çözen bir kadının ayurveda ile olan hikâyesini ve ayurvedanın onu nasıl dönüştürdüğünü değil, aynı zamanda tüm yönleriyle insan sağlığını ve manevi hayatı düzenleyen ve kendi içinde bütün olan sistemi de anlatıyor. 136 SAYFA.
(LİTERATÜR HAYAT YAYINLARI)

ayurveda-ve.jpg
//

İspanya toplumunun ikiye bölündüğü yıllar

ANTONİO Munoz Molina’dan NE MUTLU. İspanya toplumunun ikiye bölündüğü, ailelerde zıt fikirlerin düşmanlıklara yol açtığı, arzuların kolaylıkla ihanetlere dönüştüğü İç Savaş dönemini, usta bir anlatıcının merak uyandıran dolambaçları ve sürprizleriyle anlatıyor. Hem devrimcilerin hem de avangart edebiyatın cephesinde ön saflarda yıldızı parlayan yazar Jacinto Solana’nın kaybı sonrasında, sıkı yönetimin bitip eski defterlerin peşine düşüldüğü dönemde, devrimci yazara hamilik eden aileden genç bir edebiyat meraklısı, aile konağına gelerek Solana’nın izini sürmeye başlar. Arayışı boyunca Solana’nın yazdıklarını, ailesinin gerçek yüzlerini, dostlukları, ihanetleri, siyasi kavgaların terörünü, sanatsal tutkunun ruhunu bulur, her bulduğuyla da hikâyenin ve hayatın boyutu değişir. 272 SAYFA.
(SİA KİTAP)

ne-mutlu.jpg
//

Değerli bir başvuru kaynağı niteliğinde

OİDİPUS-PSİKOMİTOLOJİ: SOSYOKÜLTÜREL AÇILIMLAR. M. Bilgin Saydam hazırladı. Psikanaliz nedir, nasıl çalışır? Tragedya nedir, neyi irdeler? Sophokles’in Oidipus odaklı tragedyaları bu sorulara yanıt vermek için başvurulacak örnek metinlerdir. Sigmund Freud’un Oidipus Karmaşası kavramsallaştırması Oidipus’u modern bireyin ruhsallığına dair yorumların merkezi imgelerinden biri haline getirmiş, çeşitli disiplinlerden katkılarla Oidipus figürü çok boyutlu bir imge ve simgeye dönüşmüştür. 376 SAYFA.
(YAPI KREDİ YAYINLARI)

oidipus.jpg
//

Cellatlık eğitimi veren özel okul

PAVEL Kohout’tan MEKTEPLİ CELLAT. Bireyler mi daha hızlı yozlaşır, kurumlar mı? Hangisi hangisine hizmet eder, hangisi hangisini kollar bu yolda? Yazar, bu ezeli ve ebedi soruları acı bir gülümsemeyle, dozu düşmeyen kara mizah ve ironiyle, çekinmeden dile getiriyor: Cellatlık eğitimi veren özel okulun tek kız öğrencisi Lizínka'nın öğretim yılını ve bir dizi çarpıklığı anlatırken geniş yelpazede erkekliği tefe koyuyor. "Tüyler ürpertici ama aynı zamanda şahane kurgulanmış roman, Prag menşeli oluşunu her anlamda belli ediyor. Somut deneyimle dört dörtlük düş gücünün birleşimi, Lichtenberg'in tümcesini resmeden dehşet dolu bir hiciv çıkarmış ortaya." Neue Zürche Zeitung. 568 SAYFA.
(ALFA YAYINCILIK)

mektepli-cellat.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.