DÜN TURUNÇTA BALİNAYI GÖREN KAPTAN ANLATTI

DÜN TURUNÇTA BALİNAYI GÖREN KAPTAN ANLATTI

Dün Turunç açıklarında su sporları teknesi ile turistleri gezdiren Coşkun Akkaya ve teknede bulunan turistlerin önüne çıkan dev balina ile ilgili konuştu.

Turunç açıklarında su sporları teknesi kaptanı Coşkun Akkaya tarafından cep telefonu ile görüntülen Kaşalot balinası teknede bulunan vatandaşlar tarağından sevinçle karşılanırken balinanın deniz yüzeyindeki seyri teknedeki turistler tarafından cep telefonları ile de kaydedildi.

‘’Hala olayın heyecanı içindeyim’’

Kaşalot deniz balinası Turuç Mahallesi açıklarında görüntüleyen Marmaris’teki su sporları tekne kaptanı Coşkun Akkaya 18 yıldır Marmaris’te bu işi yaptığını ve hayatında ilk defa böyle bir şeyle karşılaştığını belirterek“ Turunç Amos açıklarında teknemle turistleri gezdirirken, açıkta tanımlayamadığım bir cisim gördüm, yanına yaklaşınca balina olduğunu gördüm, o anki heyecan ve duyguyu anlatamam hala heyecanım devam ediyor. Bu denizlerde 18. yılım ilk defa böyle bir şey görüyorum. Ben biraz balinaya doğru yaklaşınca turistler önce korktular ama sonra onlarda benim gibi heyecana kapıldılar. Sonra ben biraz daha yaklaşınca heralde teknenin motorunun sesinden ürktü, onbeş yirmi dakika oyalandık oralarda ama derinlere daldı kayboldu bir daha göremedik ‘’ dedi.

Kaşalot deniz balinası

Erkekleri 15–20 m ve 45-70 ton, dişiler 9–13 m ve 15-20 ton ağırlığında olur. Sırtı koyu gri, mavimsi siyaha kadar değişir, karın kısmı beyazımsıdır. Başı alışılmışın dışında iridir ve vücut büyüklüğünün üçte biri kadardır. Baş küt ve altçene dardır. Beyni yaşayan memeliler arasındaki en büyük beyindir, sırt yüzgeci yerini belirsiz bir tümseğe bırakmıştır. Kuyruk yüzgeci geniştir (4.6 m'ye kadar) ve dalarken suya vurulur. Dişli balinaların en büyüğüdür: 20 m'ye kadar olan boyu ve 50 tona kadar olan ağırlığıyla gerçek balinagiller (Balaenidae) ve çatalkuyruklu balinagillerin üyeleriyle büyüklük bakımından yarışır. Çok büyük olan başında yalnızca dişlerle (her biri 20 cm uzunlukta ve 500 g ağırlıkta koni biçiminde 40 diş) donanmış çenesi vardır. Dünyanın en büyük sesli hayvanıdır. Şekilleri biraz da olsa dikdörtgene benzer.

Turunç Mahallesi Amos antik kenti açıklarında görülen Kaşalot cinsi deniz memelisi balinanın iç kesimlerde görülmesinin denizaltı ekosisteminin iyi olduğunun bir göstergesi olduğu açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.