Doğa Gönüllülerinden anlamlı etkinlik

Doğa Gönüllülerinden anlamlı etkinlik

Marmaris'te Haziran ve Temmuz aylarında çıkan orman yangınlarının ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. 11 Kasım ‘Geleceğe Nefes olsun’ fidan dikme etkinliğinin ardından vatandaşlar yangından zarar gören alanları yeşillendirmek için se

29 Temmuz'da başlayarak 8 gün boyunca devam eden ve 13 bin 600 hektarlık alanı küle çeviren büyük Marmaris yangınının ardından temizleme ve yeşillendirme çalışmaları hem yetkililer hem de gönüllü vatandaşlar tarafından devam ediyor.

İngiliz,Rus, Hollandalı, Danimarkalı ve bir çok ülkeden olan insanlar Marmaris’te yaşayan yerli ve yabancılar Geleceğe nefes projelerine bağışlarda bulundular. Kendi aralarında paralar toplayıp fidan satın aldılar, Marmaris’teki arkadaşlarına ilettiler onlarda her hafta Cumartesi günü sabah 10. 00 da buluşup yanan alanlarda dikime başladılar.

Rus vatandaşı Violetta Yeşil ‘’ ben Rus’um burada çam ağacı fidanları dikiyoruz, tohumlar ekiyoruz. Çok yoruluyoruz ama her yer yeniden yeşil olacak ‘’ dedi.

Sosyal medya üzerinden birbirleri ile iletişime geçerek yangın sonrası gönüllü bir grup olan Marmaris Doğa Gönüllüeri grubu hem yurtiçi hem de yurt dışından bağışçılardan gelen tohum ve fidanları toprakla buluşturuyor.

Marmarisli Ali Demirtaş ‘’ İngilizler kendi aralarında para toplamışlar topladıkları para ile fidan aldılar ve bana teslim ettiler, Almanya’dan, Norveçten, Finlandiya’dan bağışlar yapılıyor o paralar ile fidanlıklardan fidan satın alarak bu bölgelere dikeceğiz ‘’ dedi.

Ali Demirtaş ‘’ iki gün önce fidan dikmeye başladık, öncesinde tohum topladık fidan topladık. Önce İçmeler girişindeki otelin karşısındaki yerde fidan diktik ancak burası İçmeler’in bayrak tepesi burada da bir grup oluşturduk fidanlarımızı ve tohumlarımızı buraya dikiyoruz. Orman işletme bize arozöz ile su gönderdi, can sularını vermemiz için. Orman işletme Müdürü ve Belediye bize çok destek verdiler, hem su, hem yiyecek hem de 1000 adet fidan yolladılar bize çok sağolsunlar. İki gün önce 100 kişiden fazla idik bugün 50 kişi civarındayız ama bu etkinlikler her hafta Cumartesi günü devam edecek. Yeri gelecek temizlik yapacağız yeri gelecek fidan dikeceğiz vatandaş ve Marmaris yaşayanları olarak elimizden ne gelirse yapacağız . Binlerce fidanı toprakla kavuşturuyoruz.‘’ şeklinde konuştu.

İngiliz Vatandaşı Joanne Hansen ‘’ ben İngiliz vatandaşıyım. Birkaç yıldır burada yaşıyorum. Marmaris’i tekrar güzelleştirmek eski haline kavuşturmak için iki gündür fidan dikme gönüllüsü oldum. Yangın evimin çok yakınına kadar gelmişti ne yapacağımızı bilemedik, o anda ne kadar büyük olduğunu görememiştik ama sonra baktığımızda çok kötüydü. Burada bu fidanları dikiyoruz ve Marmarisi yine çok yeşil çok güzel olacak şekilde hayal ediyoruz ‘’ dedi.

Doğa gönüllüleri topluluğunun liderlerinden Sinan Ünsal ‘’ biz buraya fidan dikmeye geldik, iki gün önce Martı otelin arka tarafındaki alanda dikim yapıp buraya geldik 250 den fazla fidan diktik. Burada hala fidanlarımız duruyor gönüllüler geliyor her gün sayımız daha da artıyor. Fidanları dikmeden Orman İşletme yetkilileri ile görüştük onlar bize hangi aralıklarla kaç santim derinlikte dikmemiz gerektiğini ne kadar su vermemiz gerektiğini anlattılar bizde onların verdikleri bilgilere göre dikimlerimizi yapıyoruz ‘’ dedi. Ünsal ayrıca ‘’ yangınlarda çok üzüldük yapacağımız hiç bir şey yoktu, iki günlük bir duyuruda birçok insan yardımcı olmak için geldi, her Cumartesi biz bu etkinliklerimizi yapacağız. Torunlarımıza gelecek neslimize bu ağaçları biz diktik sizde sahip çıkın diyeceğiz ‘’ diyerek doğa gönüllüsü olan her insanı Cumartesi günleri etkinliklere davet etti.

Fidan dikimi etkinlikleri sonrası Marmaris orman işletme müdürlüğü ekipleri 1 arozöz ile gelerek hortumla ve hortumun ulaşamadığı yerlerde bidonlar ile su taşıyarak vatandaşlar ile birlikte fidanlara can sularını verdiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.