
ÇAM BALI KONGRESİNİN DÖRDÜNCÜ GÜNÜ SONA ERDİ
12 ülkeden yüzlerce arıcı ve bilim insanı ile sektör temsilcilerinin buluştuğu beş gün süren 7.Uluslararası Muğla Arıcılık ve çam balı kongresinin dördüncü gününde yine çalıştaylar ve paneller düzenlendi.
Marmaris’te Beş yıldızlı bir otelde gerçekleşen beş günlük kongre boyunca arıcılar için eğitim çalıştayları, konferanslar ve tartışma platformları düzenlendi arı ürünleri ve sektör sorunları konuşuldu. Eğitime katılan arıcılara sertifikaları teslim edildi.
Muğla valiliği himayesinde Tarım ve Orman bakanlığının destekleri ile 7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, 15-19 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşti. 5 gün süren Kongrenin dördüncü gününde Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Geka genel sekreteri Özgür Özdoğan, FAO Türkiye temsilcisi, Gıda ve Tarım Örgütü Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, TAB Başkanı Ziya Şahin, Maybir Başkanı Veli Türk, İl ve ilçe protokolü ile ünlü gazeteci ve sunucu Mesut Yar ve kongreye davetli arıcılar ‘Muğlalı arıcıların geleceği paneline’ katıldılar.
İstiklal marşı ve saygı duruşu ile başlayan panelin ilk bölümünde kürsüye çıkan ve kendisinin de arıcı olduğunu anlatan Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor Türkiye ve Moldava’nın iş birliğinin artarak devam edeceğini, arıcılık sektörünün ülkelerinde de saygın bir yerde olduğunu ortak çalışmaları geliştirmekten mutluluk duyacağını belirtti.
“Küresel iklim değişikliği ve orman yangınları basra böceğini etkiledi”
Kongre’nin arıcılık ve özellikle Çam balı için çok önemli bir yeri olduğunu belirten Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ‘’ Son derecede katılımın yüksek olduğu, aynı zamanda bilimsel sunumunun yüksek olduğu çok değerli oturumlara imza atıldı. Bilim insanlarımız, sektörün çok kıymetli üreticileri hep birlikte bu kongrenin bu zorlu koşullarda işte küresel iklim felaketinin ortaya koyduğu üretime dönük olumsuzluklarda yine orman yangınlarının ne yazık ki olumsuz etkisinin arkasından adeta bir ilaç gibi oldu. Bu anlamda paydaşımız yol arkadaşlığımız. Mesele şu bu kongre ile son yıllarda Türkiye'deki bal üretiminde küresel iklim felaketinin oldukça ciddi etkileri var olumsuz anlamda etkileri var. Türkiye bir çam balı cenneti. Dünyadaki üretimin yüzde 90 ı bu ülkede yapılır. Bunu yüzde 75 ide ilimiz Muğla'da yapılır. Dolayısı ile bu küresel iklim felaketinin ortaya koyduğu yüksek ısı ne yazık ki çam balının yapan bas ra koç timinin yaşama alanlarını dar ulaştırdı. Artık basra koçdilini işte 200 metre ile 500 metre arasında olan çam balığından 700 lere, 800 metre rakımlılara kadar çıkmış durumda. Hal böyle olunca yangınların da etkisiyle ama en çok etkiyi küresel ısınma ortaya koyuyor ‘’ diyerek çözüm odaklı çalışmalara devam ettiklerini belirtti.
‘’ Muğla Apiterapi merkezi olacak’’
Sadece Çam balının değil arı ürünlerinin de ön planda olduğunu anlatan Saylak ‘’Muğla Valiliği himayelerinde bir proje yürütüyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Geka’nın desteklediği ApiTerapi Ürünler Yetiştiriciliği ve Ar-Ge İnovasyon Merkezi. Bu projemize 15 milyon liralık kaynak aktarıldı 7 milyon lira hibemiz geldi, çalışmalarımız sürüyor. Buradaki hedefimiz nedir? Muğla ilindeki 5000 arıcılık işletmesinin çam balından kaybını, apiterapi ürünler yetiştirilerek onlara, Propolis, arı sütü arı zehrini üreterek o kayıplarının önüne geçmek ve ülkemize ciddi anlamda bir gelir getirmek ve dövizleri ülkemizde bırakmak en büyük hedeflerimizden birisi. Tüm il genelinde yapılacak çalışmalarda Üniversitemizin tekno parkında kurulan bir merkez ve Muğla Arı yetiştiricileri birliğinin dört dönümlük arazisi üzerinde bir Ar-ge merkezi ve tesisler kurmayı planlıyoruz. Proje ete kemiğe büründü çok yakında hayata geçirilecek ‘’ dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.