BİLSEM öğrencilerinden tarihi rota projesi

BİLSEM öğrencilerinden tarihi rota projesi

Marmaris Bilim ve Sanat eğitim merkezi öğretmen ve öğrencileri Hemithea tapınağına giden yol için rota çıkararak tapınağa giden yollara yön tabelaları çaktılar.

Marmaris Bilim ve Sanat eğitim merkezi (BİLSEM) , 'eğitimde iyi örnekler' yarışmasına Karya Uygarlığını tanıtmayı amaçlayan proje ile katıldı. Proje çalışmaları dahilinde Hisarönü mahallesinde bulunan Kastabos bölgesinde ‘Hemithea tapınağı’ nın yol rotasını çıkartmalarının ardından kitap hazırlığına başladılar.

İki bin yıl önce dünya çapında bir şifa merkezi olarak bilinen Hemithea Tapınağı'nın geçmişine ışık tutan ‘Etkin öğretim ‘ isimli projede BİLSEM öğretmeni Rahşan Bektaş danışmanlık yaparak öğrencileri Maya Balcı, Beren Ünver, Elif Tuğ ve Çakıl Ada Şahingözlü ile Hisarönü mahallesine gezi düzenlediler.

Bilsem öğrencileri ve öğretmenleri 'Etkin öğretim ' başlıklı proje dâhilinde yaptıkları gezide Hemithea tapınağına giden yolun rotasını çıkarttılar. Proje’nin ilk adımı olan bu rota çıkartma gezisinde öğrenciler yollara bölgenin ismi olan Kastabos levhalarını yerleştirdiler.

‘amacımız hem öğrenmek hem öğretmek’

Kastabos yazılı levhaları kendileri hazırlayıp kendilerinin o bölgeye yerleştirilmesini önderlik eden aynı zamanda BİLSEM öğretmeni ve proje danışmanı Rahşan Bektaş “ dört öğrencimizle beraber etkin öğretim yöntemleri adı altında Marmaris’in tarihçesinin izinden giderek Karya medeniyetinin ne kadar etkin ve geniş bir yaşam alanı olduğunu göstermek için yola çıktık. Çıktığımız yolda bir efsane ile karşı karşıya kaldık. Bu efsane sayesinde bir kitap çıkartma çalışmasına başladık. Öğrencilerimiz ve eğitmen arkadaşımızla yaptığımız araştırmalarla beraber önce bir rota belirleyip tapınak yolunun üzerine işaret levhaları koyduk. Yedi noktaya kendi hazırladığımız Kastabos yazılı tabelaları çakarak o bölgeye gidecek insanlara da bir rota oluşturduk. Rotayı oluştururken bölgeye ve tarihine hakim bir eğitmen ile yolu hep beraber yürüdük. O bölgeye gitmek isteyen herkes için Wikiloc programı ile rotamızı belirleyip programa yükledik” sözleriyle rota oluşturma sürecini anlattı.

Bektaş yaptıkları etkinlik ile ilgili ” yürüyüşümüzde en son ulaştığımız tapınağın da olduğu bölge bizi çok heyecanlandırdı çünkü araştırmalarımıza birebir tanıklık etmek bizim için çok önemliydi. Projeye katılan ve kilometrelerce yürüyen öğrencilerimiz o bölgede konularıyla ilgili sunumlar gerçekleştirdiler ”diyerek öğrencilerin eğlenerek ve yerinde öğrenmesini amaçladıklarını belirtti.

Etkin öğretim projesinde yer alan BİLSEM öğrencilerinden Maya Balcı “ Bu projede hem Karia uygarlığını ve Hemithea’yı sadece kitaptan okuyarak değil yaşayarak öğrendik. Engelli yaşıtlarımıza ve arkadaşlarımıza öğretmeyi umuyoruz” sözleri ile projenin herkese hitap ederek bu bölgenin çocuk yetişkin yaşlı insanlar tarafından da öğrenilmesini istediklerini ifade etti.

Projeye katılan BİLSEM öğrencilerinden Beren Ünver ise “Kastabos Antik kenti ile ilgili bu projemizde Hemitheatapınağına gittik ve burada gerçekten öğrendiklerimizi pekiştirerek çok eğlenceli anılara sahip olduk” diyerek tüm arkadaşlarına eğitim dolu projelerde yer almalarını tavsiye etti.

Öğrenci Elif Tuğ “Arkadaşlarım ve öğretmenim ile şifa için kurulmuş olan Hemithea tapınağına gittik. Tapınak yolunda yaptığımız yürüyüşten gerçekten huzur ve keyif aldım“ şeklinde konuşarak etkin öğretim projesinde ve proje dahilinde kitap yazan ekibin içinde olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Marmaris BİLSEM öğretmeni Rahşan Bektaş ve öğrencileri bu projenin ilk adımını tamamlamalarının ardından sürecin devam edeceğini ve proje sonunda da yaptıkları araştırmaların kitaba dönüşeceğini ifade ettiler.

img-0931-001.jpeg

img-0929-001.jpeg

img-0928-001.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.