Başkanlara soruşturma konusu yer ile ilgili tüm hukuki işlemler yapılmış

Başkanlara soruşturma konusu yer ile ilgili tüm hukuki işlemler yapılmış

İçişleri Bakanlığının Marmaris'te bir işletmenin kaçak olduğu öne sürülen yerin şikayeti sonucu eski Belediye Başkanı Ali Acar ve mevcut Başkan Mehmet Oktay’a soruşturma izni verildi. Acar ve Oktay konuyla ilgili sitemize açıklamalarda bulundu.

Bozburun mahallesinde imara aykırı bir yapının yıkılmaması ile ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından açılan soruşma kapsamında geçmiş dönem Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ve mevcut Başkan Mehmet Oktay açıklamalarda bulundu.

3 dönem Marmaris Belediye Başkanı olarak görev yapmış olan Ali Acar konu ile ilgili yaptığı açıklamada ‘’ Benim elime yapılan bir inceleme ve söz konusu konu ile ilgili içişleri Bakanlığı tarafından verilen bir soruşturma izni belgesi geldi. Geçmişten bugüne kadar olduğu gibi şimdiden sonra da yasal mücadele devam edecektir. 2020 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş bir kontrolör beyefendi benden bir savunma istedi Bozburunda Kocabahçe denen bir yerde kaçak yapı ile ilgili benim savunmamı istedi. Sonuçta konu ile ilgili yapmış olduğum geriye dönük incelemede Cimer'e yapılan bir şikayet üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin 14 Mart 2019 tarihi itibariyle belediyemize intikal eden bir yazı ile söz konusu kaçak yapı ile ilgili gereken işlemlerin yapılması ile ilgili gelen bir tebligattır ‘’ dedi.

BAŞKANLIĞIMIN SON İKİ HAFTASINDA VE İZİNLİ OLDUĞUM DÖNEMDE GELEN BİR TEBLİGAT

Ali Acar ‘’Ben 2019 yerel seçimlerinde tekrar belediye başkan adayı olmuş bir kişiyim tam tarihini zamanını bilmiyorum ama en az 3 veya 4 hafta her seçim döneminde olduğu gibi Belediyeden izne ayrılmış mevcut belediye başkanıydım. Edindiğim bilgiye göre imar müdürlüğümüz bu tebligata göre kaçak yapılarla ilgili sorumlu memur arkadaşları gereğinin yapılması ile ilgili görevlendirmiştir. Seçime 16 gün kala ve hele hele takdir edersiniz Türk insanının özellikle seçim tarihlerinde Kaçak yapılaşmaya daha çok eğilim gösterdiği o tarihlerde almış başını gitmiş bu sadece Marmaris'te değil Türkiye'nin her yerinde özellikle sayfiye yerlerde Turizm bölgelerinde. Marmaris gibi bir belediyenin gelen her ihbar değerlendirerek Bununla ilgili Yapı tatil zapta tutmak oraya ulaşmanın çok kolay olmadığını ifade etmek istiyorum bu durum ile ilgili savunmamızı gelen kontrolör e vermiştik. Şikâyet konusu olan yer Bozburun'un Kocabahçe denilen bölgesi bu bölgeye karayolu ile ulaşım yok Bozburun’dan tekneler ile oraya gitme imkânınız var Bozburun Marmaris 55 kilometre ‘’ diyerek sözlerine şu şekilde devam etti ‘’ Marmaris'in merkezi'nde olan bu tip kaçak yapı olduğunda tabii ki belediye yönetiminin bu kaçak yapıdan bilgisinin olmaması bunu göz ardı etmesi mümkün değildir. Gereken müdahaleyi yapması gerekir ama tam o seçim döneminde mevcut Belediye Başkanı olduğum dönemde seçim kampanyaları yürütmek için izne ayrıldığım bir dönemde gerekli yasal işlem yapılmadı diye İçişleri Bakanlığının gelen denetçinin raporu doğrultusunda benim şahsım adına verilen bu değerlendirmeyi kesinlikle doğru bulmuyorum. Kaldı ki bundan sonra yapılması gereken yasal süresi içerisinde Danıştay’a itirazımız yapılacaktır. Tabii ki kamu görevlileri gerekli konular ile denetimleri yapacaklardır’’ dedi.Geçmiş dönem Marmaris belediye başkanı Ali Acar ‘’Yıkım ile ilgili mevcut belediye başkanına da soruşturma izni verildi, bana gelen dosyada yazıda mevcuttur o yıkımı gerçekleştirmedi anlamında savunmasını Danıştay’a yapacaktır ‘’ dedi.

SORUŞTURMA AÇILAN YERLE İLGİLİ TÜM HUKUKİ İŞLEMLER YAPILDI

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise bahsi geçen yer ve soruşma konusu ile ilgili yaptığı açıklamada ‘’ Bizim de tarafımıza yazı ulaşmış durumda geçen yapı ile ilgili yıkım kararının uygulanmamasından kaynaklı soruşturma içerisine girdik gerekli savunmalarımızı yapacağız. Yer olarak baktığımızda Bozburun beldemizde Kocabahçe olarak geçen bir alan karadan ulaşımı olmayan sadece deniz yoluyla ulaşımı gerçekleştirilebiliyor bununla beraber biz kendi Üzerimize düşen gerekli uygulamaları da yapmışız. Şöyle ki 29 Ağustos 2019 tarihinde tarihinde bahsi geçen işletme ile ilgili gerekli tutanak düzenlenerek mühürlemeleri yapılmıştır devamında da 4 Eylül 2019 tarihinde 3194 sayılı imar kanununun 42. maddesine göre belediye encümenimizce de karar üretilmiş akabinde de 25 Eylül'de İmar Kanunu 3194 32. Maddesine göre de karar encümence üretilip 30 Eylül tarihinde ilgilisine tebliğ yapılmış. İlgili vatandaşın çeşitli mahkemelere başvuruları da var devam eden bir hukuki süreç söz konusu bununla beraber en son duruma bakıldığında İstinaf mahkemesi ve kararlarda yürütmeyi durdurma yönünde bir karar söz konusu. Bununla beraber idari para cezalarının kısmen reddine kısmen kabulüne şeklinde de bir mahkemenin kararı mevcut mevzuatımız hukuki sürecimiz devam ediyor, gerekli başvuruları mahkemede gerçekleştirdikten sonra yıkım ile ilgili işlemlerimizi gerçekleştireceğiz’’ sözlerine yer verdi.

GEÇ KALMAMIZIN NEDENLERİNİ SAVUNMAMIZDA VERECEĞİZ

Başkan Oktay yıkım kararlarının uygulanmasında ki gecikme ile ilgili ‘’bununla beraber bir miktar geç kalmasının sebebini de şöyle değerlendirmek gerekiyor, gerek pandemi süreci gerekse bölgenin ulaşım zorluğu bu işleyişin zamanında yapılmamasıdır’’ şeklinde konuştu.İmar affı beklentisi vatandaşı kaçak yapıya yönlendirdiBaşkan Oktay ‘’Ama bunun da dışında değerlendirecek olursak bakıldığında tüm yarımada yani Hisarönü’nden Bozburun’a kadar tüm köylerimizde maalesef kaçak yapılaşma ile ilgili çok hızlı bir artış söz konusu. Bunda kamuoyunun yani vatandaşların yeni bir imar affı çıkması konusunda beklentileri olduğundan dolayı çok hızlı bir şekilde gidiyor ama biz hiçbir şekilde hiçbir kimseye en ufak bir ayrım yapmadan tüm hukuki gerekliliklerimizi yerine getiriyoruz. Kaldı ki geçtiğimiz yıl pandemi sürecinde de 30 civarında kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirdik bu önümüzdeki günlerde devam ediyor. Gerçekten çok güzel çok özel bir coğrafyada yaşıyoruz buranın bir şekilde korunmaya fazlası ile ihtiyacı var ‘’ dedi ve bahsi geçen kaçak yapının imar affından yaralanarak yapı kayıt belgesi aldığı ancak Çevre ve şehircilik il müdürlüğü tarafından belgenin iptal edildiği ve hukuki sürecin yakından takip edildiğini belirtti.

İMAR PLANLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞIYORUZ

Başkan Mehmet Oktay ‘’ vatandaş yönünde de belli haksızlıklar söz konusu imar planı olmamasından kaynaklı yıllardan beri yaşanan sorunlar devam etmekte. Özellikle pandemi sürecinde bu bölgeye artan taleplerden de kaynaklı çok hızlı bir şekilde yapılaşma var. İnşallah bakanlığımızla birlikte bu bölgenin imar planlarını en doğru en sağlıklı şekilde en kısa sürede yapacağız nitekim buna dair çalışmalar da ilerliyor.

YANGIN ZARARLARINI KAPATMAK İÇİN ARA VERMİŞTİK

Marmaris Belediye Başkanı Oktay ‘’Maalesef yaşadığımız yangın felaketinden kaynaklı tüm birimlerimiz ile biz yangının yaralarını sarmak için mücadele içerisindeyiz bununla beraber afet bölgesi ilan edildiği için birtakım çalışmalar da aksama olmuş olabilir ama yakın tarihte yıkımlar tekrar başlayacak. Özellikle köylerde belediye tarafından yapılan yıkımlarda tepkilere maruz kalıyoruz ancak Biz her zaman için hep aynı şeyi ifade ediyoruz ayrımcılık yapmadan yasal zemin içerisinde tüm herkese eşit uygulama prensib içerisindeyiz’’ dedi.

Marmaris’te ilçe merkezi ve kırsal mahallerinde 794 imara aykırı yapı olduğu ve bu yapıların yıkımlarının en kısa zamanda başlayacağı bilgisi edinildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum