BAŞKAN MEHMET OKTAY SİNPAŞ İNŞAATI İLE İLGİLİ SON NOKTAYI KOYDU

BAŞKAN MEHMET OKTAY SİNPAŞ İNŞAATI İLE İLGİLİ SON NOKTAYI KOYDU

Bir takım STK ve kişilerin yapılmaması için uğraştığı Sinpaş inşaatı ile ilgili Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay açıklamalarıyla son noktayı koydu.

1988 yılında Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlandı ancak 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilemedi ve Emin Hattat 2006 yılında iflas edince inşaat tamamen durdu. Türkiye'nin önemli turizm destinasyonların Marmaris'in İçmeler Mahallesi Kızılkum mevkiinde Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009 yılı Aralık ayında yaptığı lüks konutlarla tanınan Sinpaş Holding’e satıldı. Sinpaş Holding, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye zengin yabancılar için 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne başvurdu ancak belediye imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermedi. Bunun üzerine Sinpaş, dev araziye devre mülk usulü 4 mevsim yaşanacak bir termal tesis yapmaya karar verdi. Alınan izinler ve ruhsatlar sonrası firma İçmeler Mahallesi’nde inşaatına başladı. İnşaat yapılırken ilçede faaliyet halindeki bazı sivil toplum kuruluşları yanı sıra Marmaris Kent Konseyi durdurulması için harekete geçti.

SON NOKTAYI BELEDİYE BAŞKANI OKTAY KOYDU

İnşaatın devam ettiği süreçte kent konseyi ve bazı sivil toplum kuruluşları ruhsat verdiği gerekçesiyle Marmaris Belediyesi’ni suçlayıcı açıklamalar yapmaya başladı.Bir takım siyasi rakipler de bunu fırsat bilerek algı operasyonlarına devam etti. Bugün, İçmeler Mahallesi’nde bulunan hizmet binasında Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ilçede gelişen gündemlere dair açıklama yaptı. Oktay, Sinpaş inşaatı ile ilgili önemli bilgileri ilk defa paylaştı.İçmeler Kızılbük mevkiinde özel bir firma tarafından devam eden inşaat ile ilgili Marmaris Belediye Başkanlığınca usulüne uygun ruhsat düzenlenmediği iddia edilmektedir diyen Başkan Oktay, şunları ifade etti.

“İçmeler Kızılbük mevkiinde devam eden inşaatın bulunduğu 2518 parsel özel mülkiyet olup, niteliği arsadır ve alan Özel Çevre Koruma, Doğal Sit veya Arkeolojik Sit alanı içerisinde değildir. Bu alanda 1985 yılında mevzii imar planı yapılmış ve alan turizm tesis alanı ve konut alanı olarak da belirlenmiştir. İlgili plan 17.05.2005 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanan İçmeler Revizyon Uygulama İmar Planı içerisine dahil edilmiştir.

Mülga İçmeler Belediyesince bu alanda yapılacak inşaat için 26/03/1987 tarihinde ilk yapı ruhsatı düzenlenmiş ve akabinde de yine mülga İçmeler Belediyesince çeşitli yıllarda tadilat, ilave, ek, yeni yapı ruhsatları düzenlemiştir. 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu 11/08/1983 tarihinde yürürlüğe girmiş ve 1996 yılında Kumlubük mevkiinden Ekincik Koyuna kadar olan 29.206 hektarlık alan Bakanlar Kurulu Kararı ile Marmaris Milli Parkı ilan edilmiştir.T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 31.12.2020 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren Marmaris Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyonu Planın “Devlet Ormanı Dışındaki Mülkiyet Alanları” başlıklı maddesinde “Milli Parkı sınırları içinde kalan Devlet Ormanı dışındaki mülkiyet alanları, ölçek gereği gösterilemeyen mülkiyetler dahil, Kontrollü Kullanım Bölgesi içinde tanımlanmıştır. Onaylı imar planı bulunan alanlarda onaylı planlar geçerli olacaktır. Onaylı planlarda yoğunluk arttırıcı değişiklik yapılmayacaktır. Onaylı imar planı bulunmayan mülkiyetlerin kullanım koşulları uygulama plan/projelerinde belirlenecektir” denilmektedir. Bu bağlamda her ne kadar bahse konu alan 1996 yılında onaylanan karar ile Marmaris Milli Parkı sınırları içerisinde kalsa da, bu alanda İçmeler Revizyon Uygulama İmar Planı geçerlidir. Bu sebeple 1996 yılından önce onaylanan ilgili İçmeler İmar Planı Hükümleri, 3194 sayılı İmar Kanunu ve yönetmelikleri doğrultusunda yapı ruhsatları ve izinler verilmiştir.

İçmeler İmar planı notlarında geçen “İmar planı yerel koordinat sisteminde, imar uygulamaları da ulusal koordinat sisteminde hazırlanarak çakıştırıldığından, imar planı ada kenarı hatları ile imar uygulama hatlarının uyuşmadığı durumlarda imar uygulama hatlarına uyulacaktır.” maddesi doğrultusunda ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 06/07/2020 tarihli görüş yazısı ve bu alanla ilgili alınmış olan aplikasyon belgesi doğrultusunda 23/09/2020 tarihinde Belediyemizce imar durumu düzenlenmiştir.01/06/2021 tarihinde ÇED süreci başlamış ve 13/08/2021 tarihinde ise 2518 parselde yapılması planlanan (205 Odalı Otel ve 1407 Adet Devremülk (Konut)) projesi ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince Muğla Valiliğince “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir. Otopark Yönetmeliği doğrultusunda yapı ruhsatına esas projelerin incelenmesi üzerine ihtiyaç olan otopark sayısı hesaplanmış ve parseli içerisinde çözümlenmiştir.Yapı ruhsatı öncesi Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ ile alt yapı görüşmeleri yapılmış ve kanalizasyon hazırlıkları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Arıtma Tesisi veya Kanalizasyon bağlantısı yapılmadan yapı kullanma izin belgesi verilmeyeceği yapı ruhsatlarının arka kısmında diğer hususlar bölümünde belirtilmiştir.

Yukarıda da anlatıldığı üzere İçmeler Kızılbük mevkii 2518 parselde 1985 yılında mevzii imar planı yapılmış, bu plan 2005 yılında onanan İçmeler Revizyon Uygulama İmar Planı içerisine dahil edilmiştir. İlgili planda bu alan turizm tesis alanı ve konut alanı, Emsal: 1.30 ve H maks: 24.50 m olarak belirlenmiştir. 1987 yılında düzenlenen inşaat ruhsatı akabinde farklı tarihlerde mülga İçmeler Belediyesince imar durumları düzenlenmiş, 24.05.2018 tarihinde de Marmaris Belediyesince yenileme ruhsatı düzenlenmiştir.Marmaris Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyonu Planında da belirtildiği üzere emsal artışı olmaksızın onaylı imar planı bulunan alanlarda onaylı planlar geçerli olacaktır. Anılan inşaatta 1987 yılından sonra herhangi bir emsal artışı olmamıştır. Maliklerince de düzenli olarak yenileme ruhsatı düzenlenmiş, yukarıda belirttiğimiz gibi en son olarak da 2018 tarihinde Marmaris Belediyesince yenileme ruhsatı düzenlenmiştir. Bu bağlamda ilgili plan ve kanunlar ile anayasal eşitlik ilkesi çerçevesinde 2518 parseldeki inşaat için Marmaris Belediye Başkanlığınca yapı ruhsatları düzenlenmiştir. Ancak bahse konu inşaat ile ilgili başlatılan hukuki süreçler Belediye Başkanlığımızca takip edilmekte olup, yargı kararlarına göre de gerekli işlemler tesis edilecektir. Kaldı ki; Marmaris Belediyesi olarak, biz ilçe sakinlerinin ve tüm canlıların yaşam alanı olan çevreye hiçbir şekilde zarar vermeden; çevresel sürdürülebilirliği göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Doğaya saygı ilkesinden ödün vermeyerek, daha güzel bir Marmaris için yaptığımız çalışmalar bazı kesimler tarafından göremezden gelinip; çevreye zarar verecek olan bir çalışmaya onay vermişiz gibi yanlış bir algı oluşturmaya çalışıyor. Marmaris Belediyesi olarak doğamıza ve doğada yaşayan canlılarımıza zarar verecek olan tüm çalışmaların karşısındayız. Belediyemizi yıpratmaya yönelik yapılan bu algı yönetimine ilçe yaşayanlarımızın itibar etmeyeceğinin bilincindeyiz”.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.