Asırlık çınar çürüyor ilgilenen yok

Asırlık çınar çürüyor ilgilenen yok

Marmaris İlçesinde, turistlerin olmazsa olmazları arasında yer alan, çevresinde yedi kez dolaşıp dilek tuttukları asırlık çınar ağacının sağanak yağmurlar sonrası dalları kırılması ardından toprak kısmında çökmeler yaşandı.

Marmaris İlçesi’ne 40 kilometre mesafede 639 nüfuslu Bayır Mahallesinde, yörenin simgesi ve ekonomisine katkı sağlayan 1906 yıllık dev çınar ağacının dalları 15 Ekim’de sabah saatlerinde şiddetli sağanak yağmur ile kırıldı. Kırılan dallar, ağacın çevresinde konulan sandalye, masa ve bir hediyelik eşya satan dükkanın hasır çatısına zarar verdi. Kimsenin yaralanmadığı talihsiz olayı öğrenen belediye park bahçeler ve zabıta ekipleri mahalleye giderek ağaçları ve çevresini kısa sürede temizledi.

Aradan geçen 32 günde asırlık çınar ağacının bakımı için ilgilenen olmadı. Ağacın bulunduğu toprak zeminde kaymalar nedeniyle kökler dışarı çıkarak yan yatma eğilimi göstermeye başladı.

Bayır Mahalle Muhtarı Arslan Erarslan konuyla ilgili açıklama yapmaz iken mahalle sakinleri yetkililere çağrı yaptı. Doğma büyüme Bayır Mahallesinde yaşayan Özgür Korkut, “ Ağacın çevresinde toprak çökmesi başladı. Devrilme ihtimali var. Köyümüzün sembolü ve ekonomik katkısı var. Ağaçta bakım yapılmazsa çürüyecek. Ağaç üzerinde bir bakım yapılacaksa bir an önce geciktirmeden yapılmalıdır. Yapılmazsa ekonomik zarar göreceğiz” dedi.

Muğla Valiliğinin konudan bilgisi olduğu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İmar Planlama ve Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü ekiplerince asırlık çınar ağacının ihtiyaç duyduğu bakım, tedavi ve restorasyon işlemlerin yapılacağı öğrenildi.

26 YIL ÖNCE TABİAT ANITI OLDU

Marmaris Ticaret Odası tarafından 1995 yılında, “tabiat anıtı” olarak tescil ettirilen, çevresi 8.7 metre, yüksekliği 35 metre, çapı ise 2.8 metre olan tarihi çınar ağacı, yılın dört mevsimi bölgeye turist çekmesiyle dikkat çekiyor. Dev çınar ağacının çevresinde Türkçe, İngilizce, Rusça ve Almanca yazılı ahşap bilgilendirme levhaları bulunuyor. Ağacın çevresinde ki mahalle sakinlerin kendi bahçe ve tarlalarında yetiştirip işlettiği dükkanlarda bal, kekik, ıhlamur, ada çayı, kantaron yağı, zeytinyağı ve zeytinyağı ürünleri satışı yapılıyor. Yabancı turistler ve tatilciler, buraya gelerek asırlık ağacın etrafından 7 defa dönüp dilek tutuyor. Asırlık ağaç 26 yılda 3 defa bakımı yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.