Akyaka’da Kıyı ve dipten 1 günde 17 ton çöp temizlendi

Akyaka’da Kıyı ve dipten 1 günde 17 ton çöp temizlendi

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 5-11 Haziran 'Çevre Haftası' etkinlikleri kapsamında, Muğla’nın kıyı şeridindeki 18 ayrı noktada deniz dibi temizliği gerçekleştirdi.


13 balıkçı barınağı ve 5 ayrı lokasyonda yapılan dip temizliğinde denizden toplam 17 ton çöp çıkarıldı!
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 12 kişilik dalgıç ekibi, il genelindeki 13 balıkçı barınağında ve beş ayrı kıyı noktasında deniz dibi temizliği yaptı. Çevre bilincini geliştirmek ve farkındalık kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen temizlik etkinliği kapsamında denizden çıkarılan atıklar, vatandaşların görebileceği noktalarda sergilendi.
Çevre Haftası dolayısıyla eş zamanlı beş ayrı noktada yapılan dip temizliği, Ula’nın Akyaka Mahallesinde Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın da katıldığı küçük bir törenle başlatıldı. Akyaka’nın Kadın Azmağı ve Albay Koyu bölgesinde dip temizliği yapan 6 dalgıç, denizden cam ve plastik şişelerin yanı sıra, araba lastiği ve balıkçı malzemeleri çıkardı. Atıklar, Akyaka İskele girişinde sergilendi. Aynı gün içerisinde toplam 18 farklı noktada gerçekleştirilen etkinlikte toplam 17 ton atık denizlerden çıkarıldı.
Denizlerimizden çıkarılan atıkların, oluşturduğu kötü görüntüden çok daha büyük ve derin zararları olduğunu hatırlatan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Bugün bir kez daha gördük ki, aklınıza gelebilecek her şey denizlerimize atılıyor. Bizler, denizlerimizi korumak adına elimizden geleni, hatta üzerimize vazife olmayanları da yapıyoruz fakat bu konuda toplumsal duyarlılığa ihtiyacımız var.” dedi.
2022 yılında Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan 6 kişilik dalış ekibinin, il genelinde su kirliliği, hayalet ağlar, kıyı yapıları ve yasak istihsal vasıtaları ile ilgili denetimler yaptığını ve istilacı türleri takip ettiğini anlatan Barış Saylak, deniz temizliği konusunu gündemde tutmak ve toplumun her kesiminde farkındalık yaratmak amacıyla bu faaliyetlerini artırarak sürdüreceklerini kaydetti. Mottolarının “En büyük temizlik kirletmemektir” olduğunu hatırlatan Saylak, şöyle devam etti:
“Bugün 12 kişilik dalış timimiz, sadece Akyaka'da değil, 13 balıkçı barınağımızda ve 5 lokasyonda yani toplam 18 noktada su altı temizliğine katıldı, deniz dibi temizliği yaptı. Muğla’mız bir yeryüzü cenneti. İl Müdürlüğü olarak Çevre Haftasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza destek olmak için ve temiz denizlerin tarımsal üretim ve su ürünleri için çok önemli olduğundan hareketle bu temizlik işini yaptık. Arkadaşlarımın emeklerine sağlık. Yaklaşık 17 ton çöpü deniz altından çıkardılar. Biz temizlemeye devam edeceğiz ama asıl mesele kirletmemek. Bu atıklar hiç yakıştıramadığımız şeyler. Yıllardır bunu haykırıyoruz, seslendiriyoruz, bu denizler bize miras, biz de gelecek kuşaklara miras bırakmak durumundayız. Yeryüzü cenneti Muğla'da hep birlikte temiz çevre, temiz toprak, sürdürülebilir su ürünleri üretimi, sürdürebilir tarım hedefi ile çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

img-7741.jpeg

img-7740.jpeg

img-7750.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.