95 yaşında ilk kitabını yazdı, sevdiklerine imzalayarak dağıttı

95 yaşında ilk kitabını yazdı, sevdiklerine imzalayarak dağıttı

95 yaşındaki emekli öğretmen Fikri Türkel’in son 5 yılda kaleme aldığı yazıların bir kısmı kitaplaştırıldı

95 yaşındaki emekli öğretmen Fikri Türkel’in son 5 yılda kaleme aldığı yazıların bir kısmı kitaplaştırıldı. Eğitim çınarı, kitabı için düzenlenen imza gününde konuşurken, okumak ve yazmaktan büyük keyif aldığını vurguladı.

whatsapp-image-2021-12-22-at-17-37-31.jpeg


Fikri Türkel, kelimenin tam manasıyla bir eğitim çınarı. O dönem kasaba olan Marmaris’in Kısa Yalı Sokağı’nda 1927'de doğdu. Bozburun köyünde büyüdü. Ailesi yoksuldu, bu yüzden ilkokulu bitirdikten sonra küçük yaşta çalışmaya koyuldu. Antalya Aksu Köy Enstitüsü Öğretmen Okulu’nun açıldığını duyunca içine güneş doğdu. Okumak, öğretmen olmak istiyordu. Babasının verdiği ailenin tüm birikimi olan 10 lirayla okulun yolunu tuttu. Öğretmenlik diplomasını 1947'de aldı, görev adresi Marmaris’e döndü. Turgut, Çamlı ve İçmeler köyleri ile Atatürk İlköğretim Okulu’ndaki binlerce çocuğun hayatına dokundu. Fikri öğretmen, 26 yıl boyunca öğrencilerinin bilgilenip aydınlanması, yeteneklerini keşfetmesi için çabaladı durdu. Geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu sağlığı bozulunca 1973'te emekli oldu.

whatsapp-image-2021-12-22-at-17-37-30-1.jpeg

Mesleğine duyduğu sevda hiç sönmedi, 90 yaşındayken daktilosunun başına oturdu. Son beş yıl içerisinde, ders niteliğindeki yüzlerce yazısını kağıda döktü. Bunları çoğaltıyor, küçüklerine dağıtıyordu. Marmarisli iş insanı Mehmet Baysal, “değerli büyüğüm” dediği Türkel’e yazılarını kitaplaştırma teklifi götürdü. Eğitim çınarı, teklifi memnuniyetle karşıladı, ilçede görev yapan basın mensubu Ender Türkkan, söz konusu yazıların 100’ünün yer aldığı ve “Ana gibi baba gibi sevdiğim insanlar” adı verilen kitabı yayına hazırladı.

whatsapp-image-2021-12-22-at-19-19-55-002.jpeg

“Kapurcuk”un kültür yayını olarak basılan kitap için bir de imza günü düzenlendi. Kapurcuk Kültür ve Gastronomi Evi'nde gerçekleşen imza etkinliğinde konuşan Mehmet Baysal ve Fikri Türkel, duygu ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Kitabın editör ve redaktörü Ender Türkkan'da imza günü için gelen misafirler ile ilgilendi kitabı tanıttı.

Baysal, “Değerli büyüğümüz, eğitime büyük emekler verip, birçok öğrencisini ülkemize memleketimize faydalı insanlar olarak yetiştirmiş. İkinci kitabını da yayınlamayı çok istiyoruz.
Değerli büyüğüme Allah uzun ömürler versin” ifadelerini kullandı.

Türkel ise Baysal’a teşekkür ettikten sonra yaşamından, öğretmenlik döneminden ve kitaba dönüşen yazı merakını aktaran bir konuşma yaptı. Okumak ve yazmaktan büyük keyif aldığını vurguladı.

en.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.