4.Deniz Turizmi Çalıştayı Marmaris'te Düzenlendi.

4.Deniz Turizmi Çalıştayı Marmaris'te Düzenlendi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nca düzenlenen, 4. Deniz Turizmi Çalıştayı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Ev Sahipliğinde ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Çalıştayda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ‘turizm de hedef 100 milyon dolar’ dedi.
Marmaris’e bağlı İçmeler Mahallesinde düzenlenen, Bölgesel Deniz turizmi faaliyetleri, Deniz Turizmi işletmeciliği faaliyetleri, deniz turizmi araç işletmeciliği faaliyetleri, Turizm amaçlı sportif faaliyet işletmeciliği ve deniz turizmi tesis işletmeciliği konularının değerlendirileceği çalıştaya, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik genel müdürü Ünal Baylan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü,Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Ülkenin dört bir yanından Oda Başkanları, STK temsilcileri ve İlçe Liman Başkanı, Datça Liman Başkanı Gökhan Çağlayan katılım sağladı.

’12 turizm yapabilecek bir ülkede yaşıyoruz’

Bu yıl 4. kez düzenlenen çalıştay aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Muğlanın kıyılarının gösterildiği video izletisi ile başladı. Sektöre engel teşkil eden bazı sorunların İzole edilmesine katkı sağlamak adına düzenlenen çalıştayın başarılı ve verimli geçmesini dilekleri ile konuşmasına başlayan İMEAK Deniz Ticaret Odası yönetim kurulu başkanı Tamer Kıran ‘’ En temel sorunlarımızın içerisinde yer alan Deniz Turizmi araç sayımızın bugün beş bine ulaşmasıyla ilgili İstanbul’dan Alanya’ya kadar tüm kıyı şeridimizdeki araçların bağlama, yolcu indir bindir yerleri ile bu araçların tamir bakım ihtiyaçlarının giderilmesi yönünde, sektörün faaliyetini yapacağı araçlar ile faaliyetin türüne göre kullanılacak deniz araçların niteliği ve mevzuatlarının birbirine uyumlu hale getirilerek uygulama kaynaklı soruların giderilmesi. Sektörün 12 ay faaliyet yapmasına ilişkin dalış turizmi, kurvaziyer turizmi gibi alt branşların desteklenmesi ile uluslararası rekabet gücünün arttırılması, bugün tüm Dünyaya tanıttığımız Mavi Yolculuğun temelini oluşturan koylarımızın marka değerinin arttırılmasıdır. İlgili Kamu kurumlarının mevzuat uygulamaları ve sektörün gelişim sürecinde bölgesel uygulama kaynaklı sorunlarının giderilmesine yönelik sonuçlar elde edilmiştir.’’ şeklinde konuşarak günümüz turistlerinin beklentilerini karşılayacak bir ülkede yaşadığımı ve 12 ay turizm kapasitesinin olduğunu belirtti.


‘Marmaris’in bir deniz kenti olduğunu ve denize önem verilmesi gerektiğini unutmamalıyız’
Çalıştayda kürsüye çıkarak konuşan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü denizin Marmaris için değerine değinerek ‘Marmaris’ten denizi çektiğiniz anda normal Anadolu kasabası olması noktasına geliyor. Bütün deniz kentleri böyle ama üzerine denizi koyduğunuzda kültüründen tarihine, ticaretinden ekonomisine kadar birçok alanda yeni ufuklar açan bir durum söz konusu. Bu sebeple denizin Marmaris için ve bütün kıyı kentleri için önemi büyük, üzerinde hassasiyetle durulması, alanlarının düzenlenmesi gerektiği çok açık bir şekilde ortada. Marmaris özelinde baktığımızda Cruise turizminden daha fazla gelir elde etmeyi bekleyen. Deniz araçlarının fazlalığıyla oluşan kirliliğin doğa tahribatının en aza indirilmesi için önlemlerin ve düzenlemelerin yapılması gerektiği konusunda çalışmaların yapılacağı bir toplantı bekliyoruz. Aynı zamanda geçmiş zamanlarda yaşadığımız yangın felaketlerinin ardından oluşan deniz dolgusunun Marmaris turizmine etkisi olduğu gibi ilçenin liman temizliğine ve doğal yaşamına önemli olumsuzlukları olduğunun da bilincindeyiz ‘’ sözleri ile üzerlerine düşen tüm görevleri yapmaya hazır olduğunu iletti.

‘yerel yönetimler olarak üzerimize düşen ne varsa elimizi taşın altına koymaya hazırız’

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Bodrum Belediye başkanlığı yaptığı son 5 yılda denizcilik faaliyetlerine önem verdiklerini belirterek ‘’ Sektörün sorunlarını çok açık bir şekilde biliyoruz. Özellikle son dönemde bağlama konusunda çok ciddi sıkıntılar var. Transferler konusunda çok ciddi problemler var. Limanlarımızın işletilmesinin yöntemi konusunda sektörün yöneticileriyle sık sık görüşüyoruz. Hem sektörümüzle hem de ilçe belediyelerimizle birlikte yürütüyoruz. Bir denizcilik iştiraki kurarak limanların ve barınakların, iskelelerin kontrolünü tamamen sektörün kontrolüne bırakacağım. Bununla ilgili duyuruları zaten yapmıştık, şimdi ise hazırlık aşamasındayız. Burada yat imalat, bakım, onarım sektörünün de değerini biliyoruz. Ören’deki yapılan organize sanayinin de farkındayız oraya da her zaman destek vermeye hazırız. Yine bütün Muğla’nın 1480 Kilometre kıyı uzunluğunun her bir bölgesinde denizcilikle ilgili her bir faaliyette biz de yerel yönetim olarak sektörümüzün yanında onları geliştirecek her türlü kararı almaya hazırız. Çok kıymetli Turizm Bakanlığımız, Ulaştırma Bakanlığımızla da yine ortak çalışmaya her zaman hazırız. Körfezlerimizin yapılaşmadan mümkün olduğunca korunması için ve deniz turizminin faaliyetlerinin engellenmemesi için her körfezimizde böyle olmak zorundayız. Deniz toplu taşıma meselesi malum 1480 Km kıyımız var ancak nitelikli deniz trafiğini özellikle toplu taşıma açısından oluşturamamışız. Bunun için Datça ve Bodrum arasındaki feribot gibi Fethiye’den Marmaris’e oradan Datça’ya, Datça’dan Bodruma oradan Milas’a, Didim’e kadar deniz trafik güzergâhı çalışmasını başlattık, bunu yapıyoruz. Bu hareketin ciddi olumlu etkileri olacağını biliyorum, tabii ki temsilcilerle yapacağımız toplantılarla masaya yatırarak daha doğru ilerleyeceğimizi düşünüyorum. ’şeklinde konuştu.

‘deniz turizminin etraflıca konuşulacağı bu çalıştay turizme katkı sağlayacaktır’

Muğla’nın Ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan “Yeryüzü Cenneti” olduğu sözleri ile konuşmasına başlayan Muğla Valisi İdris Akbıyık ‘’ Günümüzde turizm endüstrisinin en önemli sektörlerinden biri olarak gösterilen deniz turizmi, Türkiye’nin turizm faaliyetlerinin de lokomotifi konumundadır. Bu nedenle Ülkemizin katma değerli turizm faaliyetleri yaratma doğrultusundaki arayışlarında, üzerinde önemle durulması gereken turizm branşları arasında gösterilmektedir. Muğla İlimiz, yemyeşil çam ormanlarıyla turkuaz suların iç içe olduğu, birbirinden eşsiz koyları, kumsalları, huzur veren doğal ve tarihi güzellikleriyle, her yıl milyonlarca misafire ev sahipliği yapmaktadır. 1484 km’lik kıyı bandımız ve bu kıyı bandının çevrelediği tarihi ve doğal güzelliklerle dolu eşsiz coğrafya, Muğla’nın ülkemizin deniz turizmi faaliyetlerinin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği cazibe merkezi haline gelmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Muğla’daki deniz turizmi kapasitesini rakamsal olarak ifade edecek olursak, 7.093 yat kapasiteli 28 marina, 15.743 yatak kapasiteli 1.512 ticari yat, 36.500 yolcu kapasiteli 742 günübirlik tekne faaliyet göstermektedir. İlimiz genelinde 137 adet mavi bayraklı işletme bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl, 76.910 yolcu kapasitesine sahip 92 adet kurvaziyer limanlarımızı ziyaret etmiştir. Ayrıca İlimizde 2 tane uluslararası havaalanının bulunması ve buralardan yat limanlarına karayolu ile ulaşımın kolaylıkla sağlanabilmesi, deniz turizmi için büyük bir avantaj sağlamaktadır.’’ sözlerinin ardından ‘’ Muğla’mız için önemli bir sektör olan deniz turizminin etraflıca değerlendirileceği bu çalıştayın, İlimize ve Ülkemize faydalı olmasını temenni ediyorum ‘’ diyerek katılımcılara verdikleri desteklerden dolayı teşekkürlerini iletti.

‘Muğla deniz turizmi dünya ile rekabet edebilir durumda’

Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Nadir Alpaslan ‘’Ülkemizin Turizmdeki potansiyelini görerek büyük bir ileri görüşlülük ve vizyonla sıfır mesafesinden bugün Dünyanın en önemli turizm ülkelerinden birisi olmamızın yolunu açmıştır. Deniz Turizmiyle Muğla Turizmde en avantajlı rekabet edilebilir bir konumda. Bunu Turizm ürünlerine en güçlü şekilde dönüştürerek Deniz Turizminden aldığımız payı ki Muğla ve İstanbul bu açıdan iki stratejik şehrimiz. Deniz Turizminde büyümeye 100 Milyarlık hedefimize ulaşırken Deniz Turizmimizde geliştirmeye devam edeceğiz. Çalıştayımızda tüm imkânlar, tüm yapılabilecekler enine boyuna tartışılacak. Bizde Bakanlık olarak hem katkılarımızı hem de buradan çıkan sonuçları çok dikkatle değerlendirerek tüm paydaşlarımızla gerekli adımları atacağız.’’ şeklinde konuştu.

Bu sabah başlayan ve İki oturumdan oluşan çalıştay bugün akşam sona erecek.

0c160e84-b172-47c3-932c-d4159c2ec2c3.jpeg

548535da-3f03-4c8f-87d9-c90e69fab841.jpeg

18b1c652-e4f0-4b2c-8f91-6e43d7284621.jpeg

7d05e002-5860-45a5-8bbc-9ee227c4a6e6.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum