15 SAAT SONRA GELEN MUTLU HABER

15 SAAT SONRA GELEN MUTLU HABER

MARMARİS’te, Salı akşamı çıkan orman yangını 15 saat sonra karadan ve havadan süren yoğun müdahale sonrası kontrol altına alınabilindi.

Marmaris ilçe merkezine 30 kilometre mesafedeki kırsal Bördübet Mahallesi Amazon Koyu yedi göller mevkiinde Salı akşam saat 19.58’de İHA’ların tespitiyle 3 farklı noktada orman yangını çıktı. Muğla ve ilçeleri, Antalya, İzmir’den 592’si Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı toplam 1393 personel, 338 araç, 40 iş makinesi, 2 mobil baz istasyonu, AFAD Mobil Koordinasyon Tır’ı sevk edildi. Havanın kararmasıyla 2 helikopter müdahaleyi kesti. Şiddetli rüzgar nedeniyle alevler büyüyerek genişlemeye başladı. İş makineleri yol açarak yangın müdahale ekiplerinin söndürme çalışmalarına destek oldu. Yangının Değirmenyanı Mevkii ve yerleşim yerlerine gelmemesi için yoğun mücadele verildi. Yangının çıktığı ilk andan itibaren Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ekibiyle birlikte olay yerinde müdahale de bulundu. Başkan Oktay, yangın ile ilgili sosyal medya hesaplarından açıklamalar da bulundu.

İnceleme yapmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr. Vahit Kirişci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla İl Emniyet Müdürü Suvat Dilberoğlu, Muğla İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, Marmaris İlçe Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, Marmaris İlçe Jandarma komutanı Yarbay Murat Çam, Marmaris İlçe Emniyet Müdürü OKtay Kapsız,Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, Marmaris İlçe Başkanı Ceyhun Gökmen, MHP Muğla İl Başkanı Mehmet Korkmaz, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Gökcan ve beraberindeki heyet bölgeye geldi. Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, yangının son durumu hakkında dijital ortamda bilgi verdi. Jandarma ekipleri ise bölgedeki İHA'lardan alınan görüntüler ve yangınla ilgili paylaşımda bulundu.

SOSYAL MEDYA DA TARTIŞMALAR BAŞLADI

Çeşitli sosyal medya hesaplarından (Twitter, Facebook,İnstigram) orman yangını ile ilgili paylaşımlar yapılmaya başlandı. Kimi kullanıcılar hükümeti suçlarken bazıları savunmak için zinkaflı yorumlar yaptı. Ünlü oyuncu Şahan Gökbakar, sosyal medya hesabından “Uçaklar nerede” paylaşımına Ak Parti ve trollerden hakaret dolu yorumlar yapıldı.Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları genel başkanları sosyal medya hesaplarından geçmiş olsun mesajları yayınladı. Sosyal medya da çeşitli iddialar ve spekülatif yorumlar üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yazılı açıklama yayınladı. Marmaris'te süren yangın hakkında çıkan haberlerin resmi kanallardan takip edilmesi gerektiği belirtilerek, "Marmaris'te süren ve devletimizin tüm imkânlarıyla, kurum ve kuruluşlarımızın en üst düzeyde koordinasyonuyla müdahale ettiği yangın üzerinden kamu düzenimizi hedef alan her tür dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı resmi kanalların takip edilmesi önem arz etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

GÜNÜN AĞARMASIYLA HAVADAN MÜDAHALE BAŞLADI

Günün ilk ışıklarıyla birlikte yangın uçak ve helikopterleri müdahaleye başladı. Havadan yapılan sorti ve karadan ekiplerin yoğun mücadelesiyle sevindirici haber saat 11.20 sıralarında geldi. Yangın kontrol altına alınarak kısmen söndürüldü. Yangınla ilgili son durumu aktaran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, beklenen haberi verdi. Kirişçi, "Temennimiz bugün bu olayın neticelenmesi. Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı diyebiliriz. Datça'da bir yangın çıktı o da söndürüldü. Fethiye'de de yangın çıktı o da kontrol altına alındı. Millet olarak bu tür durumlarda dayanışma örneğimizi göstermeliyiz. Herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

İNSAN YARALANMA VE KAYBI YOK

İnsan yaralanması ve kaybının yaşanmadığı yangında tedbir amaçlı 15 hane, 2 çiftlik boşaltıldı. İçinde tatilcilerle birlikte koyda mahsur kalan 4 karavan kurtarıldı. Yaklaşık 250 hektar kızılçam ağaçlarının yandığı alanda, dünyada nadir görünen kedigillerden karakulak, ayı ve kuş türlerinin bulunduğu öğrenildi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu.

whatsapp-image-2022-06-22-at-05-40-47.jpegwhatsapp-image-2022-06-22-at-05-40-49.jpegwhatsapp-image-2022-06-22-at-05-40-48.jpegwhatsapp-image-2022-06-22-at-09-10-41.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.